POKORNIČKO HODOČAŠĆE

Papa Franjo stiže u Kanadu da bi se ispričao zbog zlostavljanja djece u katoličkim internatima

Problem s zlostavljanjem autohtone djece od strane svećenika dospio je u prvi plan nakon otkrića neobilježenih grobova

Papa Franjo

 Andreas Solaro/Afp

Papa Franjo u nedjelju dolazi u Kanadu na, kako ga naziva, "pokorničko hodočašće" na kojemu se želi ispričati autohtonom narodu zbog zlostavljanja njihove djece u bivšim internatima koje je vodila Katolička crkva.

Očekuje se da će sletjeti u Edmonton u zapadnoj pokrajini Alberti u nedjelju ujutro u 11.20 sati po mjesnom vremenu (19.20 sati po srednjoeuropskom vremenu), kao prvu od triju postaja na svojem putovanju. Posjetit će i Quebec City i Iqaluit, glavni grad teritorija Nunavuta, a odlazi u petak.

Prvi blokovi besplatnih ulaznica za javnost podijeljeni su 10 ili 20 minuta nakon što su bili dostupni, rekao je Reutersu glasnogovornik Kanadske konferencije katoličkih biskupa (CCCB), koja organizira putovanje.

Organizatori su rekli da je posljednji paket ulaznica dostupan u petak.

Tisuće ulaznica izdvajaju se za one koji su preživjeli te internate, rekao je glasnogovornik CCCB-a. Starosjedilački čelnici u Treaty 6, Papinoj postaji u Alberti, rekli su da su bili preplavljeni upitima preživjelih koji su željeli prisustvovati.

Između 1881. i 1996. više od 150. 000 domorodačke djece odvojeno je od svojih obitelji i dovedeno u internate. Mnoga su djeca izgladnjivana, pretučena i seksualno zlostavljana u sustavu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturnim genocidom".

Premda su kanadski čelnici znali za veliki broj djece koja su umrla u školama od 1907., problem je dospio u prvi plan nakon prošlogodišnjih otkrića navodnih neobilježenih grobova u blizini bivših internata.

Kao odgovor na pritisak nakon tih otkrića, papa Franjo ispričao se za ulogu Katoličke crkve u školama ranije ove godine tijekom posjeta starosjedilačkih predstavnika Vatikanu.

Sada se dolazi ispričati na kanadsko tlo. Ali oni koji su nasilje preživjeli i starosjedilački vođe rekli su Reutersu da žele više od isprike.

Mnogi su pozvali na novčanu kompenzaciju, povrat autohtonih artefakata, objavu školskih zapisa, podršku izručenju optuženog zlostavljača i ukidanje doktrine iz 15. stoljeća koja opravdava kolonijalno oduzimanje posjeda starosjedilačkom narodu u obliku papinske bule ili edikta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:30