VATIKAN

Papa primio djevojku koja ga je srušila na polnoćku

 Reuters

RIM - Papa Benedikt XVI primio je u srijedu Susannu Maiolo, curu koja ga je srušila na ponoćki u Svetom Petru. To se zbilo nakon redovite Opće audijencije u Dvorani Pavla VI, daleko od televizijskih kamera i javnosti, ali se vijest probila unatoč nastojanjima iz Vatikana, pa ju je onda obznanio i Ured za novinstvo Svete Stolice.

U obavijesti se kaže da je „gospođica Maiolo izrazila Svetom Ocu svoje žaljenje zbog onoga što se dogodilo na početku svetkovine u Božićnoj noći; sa svoje strane Papa joj je htio iskazati svoj oproštaj, kao i vlastito srdačno zanimanje za njezino zdravlje uz želje za ozdravljenje.“ S djevojkom, otpuštenom s psihijatrije kamo je bila smještena poslije incidenta, bilo je i dvoje članova njezine obitelji.

Sveta Stolica smatra da u njezinim pokušajima da se približi Papi, lani i preklani, nije bilo zle nakane, pa je Papa pokazao humani interes. Deset dana ranije Benedikt XVI joj je poslao je svoga osobnog tajnika mons. Georga Gänsweina u privatnu bolnicu u Subiacu gdje Susanna Maiolo bila zatvorena po odluci vatikanskih sudbenih vlasti. Don Georg je djevojci tom prilikom odnio i krunicu koju je blagoslovio Benedikt XVI. Nakon otpusta iz bolnice bila je smještena u Latini, na brizi članova svoje obitelji.

Benedikt XVI je prije dva dana pohodio kardinala vicedekana Rogera Etchegaraya, koji je srušen u hvatanju Susanne Maiolo u Svetom Petru, pa mu je tom prilikom slomljena noga u kuku. Kardinal se oporavlja nakon operacije, pa je navedeno da je hodajući ispratio Papu iz svoje bolničke sobe.

Papa Ivan Pavao II otišao je u zatvor razgovarati s Mehmetom Alijem Agcom, višestrukim ubojicom i, u nekoj mjeri, duševnim bolesnikom. Agca je tog papu teško ranio i zdravstveno upropastio, nikada nije odao pozadinu svog atentata, a sada nastoji zaraditi milijune eura memoarima. Benedikt XVI je pak pokazao ljudsko razumijevanje za djevojku s problemima.

Susanni Maiolo još predstoji suđenje u Vatikanu, što je naglašeno i u obznani Ureda za novinstvo. Veoma je vjerojatno da, s obzirom na zdravstvene probleme Susanne Maiolo, neće biti zahtijevana nikakva zatvorska kazna za prepad na Papu i za teško ozljeđivanje kardinala Etchegaraya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:43