SUSRET U VELJAČI

Papa saziva sastanak crkvenih poglavara o sprječavanju seksualnog zlostavljanja

Papa Franjo
 REUTERS

Papa Franjo održat će sastanak o preveniranju seksualnog zlostavljanja s katoličkim nacionalnim crkvenim poglavarima iz čitavog svijeta, objavio je Vatikan u srijedu. Sastanak s predsjednicima nacionalnih biskupskih konferencija održat će se u Vatikanu između 21. i 24. veljače, prema izjavi Vijeća kardinala.

Vijeće kardinala, devetoročlana skupina, koja savjetuje papu glede unutarnjih crkvenih reformi, opsežno je razgovarala s papom Franjom o slučajevima zlostavljanja, stoji u objavi. Papa se suočava s porastom pritiska za temeljito rješavanje problema, nakon niza skandala u Čileu, Australiji i Sjedinjenim Državama.

U kolovozu je izvješće velike porote savezne države Pennsylvanije zaključilo kako je američka Katolička crkva sustavno zataškavala slučajeve seksualnog zlostavljanja koje je u razdoblju od 70 godina počinio 301 svećenik.

Nakon objave izvješća, papa Franjo je priznao kako je Katolička crkva "dugo ignorirala ili ušutkavala" žrtve zlostavljanja, u rijetko viđenom obraćanju svjetskoj populaciji katolika koju čini 1.3 milijarde vjernika.

Mjesec dana ranije, umirovljenom washingtonskom nadbiskupu Theodoreu McCarricku oduzeta je titula kardinala, nakon što je izbačen kao višestruki zlostavljač mladih svećenika i seminaraca. Kao odgovor na dva skandala, američka biskupska konferencija obećala je niz unutarnjih reformi te pozvala Vatikan da pokrene službenu istragu američke Katoličke crkve.

Predsjednik američke biskupske konferencije kardinal Daniel DiNardo te kardinal Sean Patrick O'Malley, koji predsjeda vatikanskom skupinom koja se bori protiv zlostavljanja djece, trebali bi se sastati u četvrtak s papom Franjom kako bi raspravili o tim problemima.

Referirajući se na slučajeve u SAD-u, nadbiskup Georg Gaenswein, pomoćnik pape Franje i bivšeg pape Benedikta XVI., kazao je u utorak kako Katolička crkva zbog seksualnih skandala proživljava "vlastiti 11. rujna".

Papa Franjo se također susreo s nezapamćenim pozivom da odstupi, kojeg mu je uputio bivši vatikanski ambasador u SAD-u nadbiskup Karlo Maria Vigano.

Nadbiskup Vigano u kolovozu je optužio papu da je aktivno štitio McCarnicka od kazne. Vigano nije pružio dokaze. Neki su komentatori njegov istup ocijenili kao dio konzervativnog napada protiv pape Franje i njegovih reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:23