S. ARABIJA: OKO ZA OKO

Paralizirajte ga, kao što je i on mog brata Abdula

Obitelj paraliziranog 22-godišnjaka tvrdi da će napadača, ako treba, operirati u inozemstvu
 AFP

RIJAD - Sudac u Saudijskoj Arabiji pitao je nekoliko bolnica u toj državi bi li one, kako bi se ispunila pravda u smislu pradavnog načela “oko za oko, zub za zub”, mogle oštetiti kralježničku moždinu muškarca koji je mesarskom sjekiricom prije dvije godine napao 22-godišnjeg Abdula-Aziza al-Mutairija i paralizirao ga, ispričao je jučer njegov brat Khaled.

Takvu pravdu zatražila je od suda Mutairijeva obitelj, nezadovoljna time da je njegov napadač, čiji identitet nije otkriven, osuđen na 14 mjeseci zatvora te pušten na slobodu nakon samo sedam. Nakon izlaska, navodno se zaposlio kao učitelj.

Zakonsko pravo

- Mi tražimo zakonsko pravo pod islamskim zakonom. Nema bolje riječi od božje riječi: oko za oko - objasnio je Khaled. Dodao je kako se sudac obratio najmanje dvjema bolnicama te da je njegova obitelj spremna napadača odvesti u inozemstvo i obaviti postupak, ukoliko im to ne uspije u Saudijskoj Arabiji.

Etički razlozi

Zasad su sucu, koje saudijski mediji identificiraju kao Saouda bin Suleimana al-Youssefa, odgovorile dvije bolnice. Jedna iz provincije Tabuk je navodno odgovorila kako je moguće oštetiti kralježničku moždinu, no pritom su objasnili da bi se takav postupak trebao provesti u specijaliziranijoj ustanovi. S druge strane, bolnica u Rijadu je odbila sučev zahtjev iz etičkih razloga.

Rezanje ruku lopovima

Naime, u Saudijskoj Arabiji i dalje se zna primjenjivati strogi islamski zakon i kazne za počinitelje kaznenih dijela znaju se izdavati u skladu s načelom “oko za oko, zub za zub”. Naime, prema šerijatskom zakonu žrtve mogu tražiti da se počiniteljima nanese ista šteta koju su oni nanijeli njima. Tako se u slučaju lopova primijenjivala praksa rezanja ruke. No, ovaj posljednji zahtjev jedan od najneobičnijih dosad, ali i najekstremniji dosad u Saudijskoj Arabiji, čiji kralj Abdullah pokušava voditi bitku s takvom praksom.

Zabrinutost zbog slučaja izrazila je i organizacija Amnesty International, u kojoj tvrdi da su prvi put čuli za takav zahtjev. No, sjećaju se slučaja iz 2005. kad je zubar izvadio zube osuđeniku koji je izbio zube drugom muškarcu, a bilo je i slučaja da se osljepljivalo počinitelje koji su oslijepili svoje žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:18