OTKRIĆE SUNDAY TIMESA

Saudijci financiraju islamske fundamentaliste u Makedoniji!

EU i SAD su upozorene na rastući problem islamskog fundamentalizma na Balkanu, ali oni se bave jedino Kosovom i Bosnom
 Reuters

SKOPJE - Saudijska Arabija ulaže stotine milijuna eura u islamističke grupe na Balkanu, od kojih neke šire mržnju prema Zapadu i regrutiraju borce za džihad u Afganistanu, prenosi nedjeljno izdanje Timesa. Makedonski dužnosnici tvrde kako islamski fundamentalisti prijete destabilizacijom balkanske regije.

Plaća za podobne

Fundamentalisti su financirali gradnju nekoliko džamija i društvenih centara, a sljedbenicima mjesečno daju oko 400 dolara, tvrde novine. Nadalje od fundamentalista se očekuje ne samo da puste bradu, nego i da njihove supruge nose nikab koji im prekriva lice, što je običaj nepoznat u liberalnoj islamskoj tradiciji na Balkanu.

Nasilni imami

Vladini izvori u sekularnoj Makedoniji navode kako je trenutno pod prismotrom 50 volontera al-Qa’ide koji su regrutirani za borbe u Afganistanu. Povjerljivi dokumenti koji su došli u ruke Sunday Timesa otkrivaju kako makedonski dužnosnici također istražuju islamska društva koja su aktivna na Balkanu , a sumnjiči ih se da šire ekstremizam te da peru novac za terorističke organizacije. Jedno od društava koje je pod prismotrom je Islamska organizacija za pomoć iz Saudijske Arabije, koja se nalazi na crnoj listi udruga UN-akoje podupiru terorizam. Organizacija djeluje u 32 zemlje kako bi pružila pomoć žrtvama katastrofa.

Sulejman Rexhepi, vođa islamske zajednice u Makedoniji, rekao je kako su velik broj džamija nasilno preuzele radikalne skupine. Novi imami uz to tvrde kako ih je narod “spontano izabrao”.

Bit islama je tolerancija

- Njihov vahabijski način poučavanja potpuno je stran našoj tradiciji i samoj biti islama, koji je tolerantna religija - rekao je Rexhepi. U nekim džamijama vjernicima se govori kako je Makedonija, koja je poslala 200 vojnika u Irak i Afganistan, nasamarena kako bi podržala rat protiv islama koji predvode Velika Britanija i SAD. Radikalni imami u džamijama prikazuju snimke iz Afganistana, Iraka i s palestinskih teritorija kako bi ilustrirali svoje tvrdnje da Zapad ratuje protiv islama. Makedonija navodi kako se EU i Amerika na osvrću na rastući problem islamskog ekstremizma na Balkanu te se bave samo Bosnom i Kosovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:55