KRALJ ODLUČIO

Povijesna odluka: Žene u Saudijskoj Arabiji dobivaju pravo glasa

Birališta se drugi put u saudijskoj povijesti otvaraju u četvrtak, ali samo za muškarce jer je kralj odlučio da promjene stupaju na snagu tek iduće godine

RIJAD - Žene u Saudijskoj Arabiji trebale bi prvi put dobiti pravo glasa, ali tek na idućim izborima, najvjerojatnije 2015., najavio je saudijski kralj Abdulah.

Riječ je o lokalnim izborima, jedinima koji postoje u ultrakonzervativnom saudijskom kraljevstvu, i to tek od 2005. godine. Njima se popunjava polovica mjesta u 285 gradskih vijeća, dok drugu polovicu imenuje vlada.

Kralj je u svom obraćanju rekao da će se žene na izborima za četiri godine moći i kandidirati, a bit će imenovane i u sada isključivo muško savjetodavno vijeće Šura, koje odabire sam kralj, a koje je, navodno, i preporučilo da žene dobiju pravo glasa.

Dosad samo jedni izbori

- Odlučili smo da će žene sudjelovati kao članice u vijeću Šura od idućeg saziva. Muslimanska žena ne smije biti marginalizirana u mišljenju ili davanju savjeta - rekao je kralj.

Izbori za gradska vijeća, tek drugi u saudijskoj povijesti, trebali su biti održani prije dvije godine, ali je vlada datašnjim vijećnicima produljila mandat. Stoga će se birališta ponovno otvoriti ovaj četvrtak, ali samo za muškarce jer je kralj odlučio da promjene stupaju na snagu tek iduće godine.

Tužbe i prosvjedi

Zahtjevi da se ženama dopusti glasanje u posljednje su vrijeme sve glasniji u saudijskom kraljevstvu. Aktivistica Samar Badavi u travnju je podnijela tužbu protiv ministarstva za lokalna pitanja koje je podržalo zabranu glasanja za žene. Također u travnju skupina žena pojavila se u jednom uredu za registraciju birača i zahtijevala da ih upišu u popis birača, ali su odbijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:52