PROSVJED 'ŽUTIH PRSLUKA'

PARIZ PARALIZIRAN ČETVRTI VIKEND ZAREDOM Čak 90 tisuća policajaca i njihova nova taktika ipak smanjili količinu nasilja. Privedeno više od 1300 ljudi!

 
Novinari na ulicama Pariza usred dima suzavca
 Christian Hartmann / REUTERS

Nasilni prosvjedi tzv. žutih prsluka u subotu su četvrti vikend za redom paralizirali centar Pariza, a do prosvjeda, izgreda i uhićenja došlo je i u drugim većim francuskim gradovima. Prema informacijama ministarstva unutarnjih poslova, Francuskom je danas marširalo 125.000 osoba, od čega u glavnom gradu oko 10.000. Privedeno je 1385 osoba. "U trenutku dok vam se obraćam 1385 osoba je privedeno, no ta bi se brojka mogla povećati. U pritvoru je zasad zadržano 975 osoba", izjavio je ministar Christophe Castaner.

Tear gas fills the air as protesters wearing yellow vests and youths clash with police from behind a barricade on the Champs-Elysees Avenue during a national day of protest by the
Christian Hartmann / REUTERS

Najburnije je bilo u glavnom gradu u kojem je privedeno 920 ljudi, a u pritvoru je zadržano 619 osoba. Među ozlijeđenima je 135 prosvjednika i 17 policajaca. Castaner je izrazio zadovoljstvo što je u odnosu na kaos prošlog vikenda ovaj put smanjen broj ozlijeđenih, pogotovo među policajcima. Zato je bila zaslužna promjena strategije, rekao je, ali i ogromna prisutnost policije na cesti.

I mediji su primijetili promjenu taktike protiv "žutih prsluka". Reporter BBC-ja izviještavao je da manje, mobilnije jedinice izvode akcije uhićenja nasilnijih prosvjednika. Potencijalni izgrednici zaustavljani su već na putu prema prosvjedu. Nekoliko desetaka osoba pritvoreno je na putu prema centru jer su kod njih pronađene eksplozivne naprave.

Na one koji su se provukli do centra interventna je policija nekoliko puta bacala suzavac te je protiv njih koristila vodeni top i gumene metke. I prosvjednici su žestoko 'igrali'. Kako su izvijestili reporteri s terena, u više navrata na policiju su bacili projektile. Usprkos svemu, francuske su vlasti još su popodne ocijenile da je nasilja manje u odnosu na prošli vikend kada su u srcu Pariza gorijele stotine automobila i gume, a Slavoluk pobjede i druga spomenici vandalizirani. Međutim, ni ovaj put nije prošlo bez paleži i razbijanja. Policija je bila odlučna da se tako nešto ne ponovi zbog čega je danas francuskim ulicama patroliralo oko 90.000 policajaca. Osam tisuća policajaca i 12 oklopnih vozila raspoređeno je u Parizu.

People face off with French Gendarmes as they demonstrate during a national day of protest by the
REUTERS

“Učinit ćemo sve što možemo kako bi današnji dan prošao bez nasilja i kako bi nastavili započeti dijalog u najboljim mogućim uvjetima”, rekao je premijer Edouard Philippe objavivši oko podne da je "već uhićeno oko 480 osoba". Premijer je otkrio da je kod više od 200 osoba policija pronašla hladno oružje, uključujući čekiće, palice za bejzbol i metalne lopte za ‘petanque’ - francusku inačicu boćanja.

Prosvjedi tzv. žutih prsluka počeli su kao pokret protiv podizanja cijene goriva, a pretvorili su se u masovne prosvjede protiv poskupljenja života u Francuskoj i predsjednika Emmanuela Macrona kojeg kritiziraju da je izgubio doticaj s običnim narodom. Macron je u više navrata dao uvredljive izjave na račun Francuza. Nedavno ih je tako okarakterizirao kao “Gale koji se stalno žale”.

Jednom je prilikom nezaposlenom vrtlaru odvratio da “posao može pronaći isti trenutak ako to želi”. Tijekom državnog posjeta inozemstvu Francuze je nazvao gunđalima. Sada je neuobičajeno tih, što mu mnogi zamjeraju.

Osim ovog, najnovijeg u nizu prosvjeda "žutih prsluka" danas se u Francuskoj održao i mirni prosvjed protiv klimatskih promjena. Prema informacijama organizatora, samo u Parizu privukao je 25.000 sudionika iako je u medijima prošao gotovo nezapaženo. Ovaj prosvjed održan je kako bi se iskazala podrška borbi protiv klimatskih promjena. Naime, prosvjedi "žutih prsluka" započeli su kao pobuna protiv najave poreza na gorivo kojeg vlada naziva još i eko-porezom. Međutim, "žuti prsluci" iznervirani su jer će cijene goriva podići za njih ionako previsoke životne troškove.

Francuski ministri proteklih su tjedana isticali da su se u prosvjede žutih prsluka, isprva mirne, infiltrirali nasilnici i preoteli ih. Vlada je bila prisiljena odustati od podizanja cijena goriva, no to nije “ugasilo požar”. Osim u cijelom Parizu prosvjedi su se održali i u gradovima Lyonu, Marseilleu i Grenobleu. Proširili su se i na Bruxelles, gdje je uhićeno 400 prosvjednika.

Zanimljivo je da je podrška Francuza žutim prslucima i dalje visoka - 66 posto iako je anketa provedena u petak pokazala da ipak pada. No, pala je i podrška i predsjedniku Emmanuelu Macronu čiji je ured poručio da će se, zbog velikih prosvjeda, obratiti narodu idući tjedan.

Tear gars floats in the air around protesters wearing yellow vests during clashes with French Gendarmes on the Champs-Elysees Avenue as part of a demonstration by the
Benoit Tessier / REUTERS
Policija baca suzavac na prosvjednike

A French fireman works by a smoking vandalized vehicle during clashes at a demonstration by the
Benoit Tessier / REUTERS

A trash bin burns as youths and high school students attend a demonstration to protest against the French government's reform plan, in Paris, France, December 7, 2018.   REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:52