AKTIVISTICA

PARTNERICI BORISA JOHNSONA ZABRANJEN ULAZAK U SAD! Prošle godine posjetila je samoproglašenu državu koju Amerikanci ne priznaju

 
Carrie Symonds
 Joe Giddens/Pool / REUTERS

Američki dužnosnici navodno su partnerici britanskog premijera Borisa Johnsona Carrie Symonds onemogućili ulazak u Sjedinjene Američke Države jer je s prijateljicom Nimco Ali, aktivisticom koja se bori protiv sakaćenja genitalija kod žena, prošle godine posjetila afričku nezavisnu republiku Somaliland koja se nalazi unutar Somalije, piše Daily Mail.

Symonds je pokušala ostvariti pristup u SAD kako bi mogla sudjelovati u aktivnostima neprofitne organizacije za zaštitu oceana Oceana, no dopuštenje za ulazak nije dobila.

Britanci koji u SAD idu putem sustava ESTA, elektronskog sustava za odobravanje putovanja koji im dopušta da u Sjedinjenim Državama bez punopravne vize provedu 90 dana, od ožujka 2011. godine moraju otkriti jesu li ikada posjetili Somaliju.

SAD ne priznaje Somaliland kao nezavisnu državu već je smatra dijelom Somalije.

Nakon što se doznalo za Symondsine probleme, Ali je na svom Twitteru napisala da je Somaliland njezina domovina i najbolje čuvana tajna Afrike. "Izgradili smo jedinu demokraciju na Afričkom rogu u 28 godina i to bez međunarodne pomoći. Rado ću svakom osobno pokazati zemlju iz koje potječem", dodala je.

Symonds nema nikakvu ulogu u vladi Borisa Johnsona.

Symonds i Vlada Velike Britanije ovu situaciju nisu komentirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:38