POSJET RUSKOG PREMIJERA

PATNIČKI OSMIJEH NA VUČIĆEVOM LICU Srpski vrh se toliko rastopio pred ruskom delegacijom da je zanemario da Beograd nije oslobađala samo Crvena armija

 
 Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool / VIA REUTERS

Na 75. obljetnicu oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu te u predvečerje (25. listopada) potpisivanja kontroverznog sporazuma Srbije i proruske Eurazijske ekonomske unije, u goste predsjedniku Aleksandru Vučiću stigao je ruski premijer i najbliži suradnik poglavara Kremlja Vladimira Putina Dmitrij Medvedev.

Bio je to rutinski i ritualni posjet nekog ruskog dužnosnika Srbiji. Više od pet tisuća srbijanskih specijalaca i pripadnika tajnih službi te stotinjak ruskih "sigurnjaka" pazilo je na sigurnost ruskog premijera Medvedeva u Beogradu. Aleksandar Vučić i njemu podložni srbijanski mediji (gotovo svi) dali su tom posjetu, kao i uvijek kada je riječ o dolasku nekog aktualnog kremaljskog dužnosnika, "povijesni značaj". Srbijanska javnost i politički dužnosnici rastapaju se pred ruskom delegacijom gledajući u njoj spasioce, pa su čak potpuno zanemarili bilo čiji drugi doprinos oslobađanju Beograda u listopadu 1944. od njemačke okupacije, prepuštajući taj čin isključivo vojnicima Crvene armije (koji je bio, naravno, presudan).

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev and Serbian President Aleksandar Vucic attend a military parade near Belgrade, Serbia October 19, 2019. Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool / VIA REUTERS

U ime te "bratske ljubavi" u zapećak bacaju doprinos partizanskih jedinica, među kojima je, recimo, bilo i nekoliko postrojbi partizana iz Hrvatske, poput Prve proleterske divizije, u kojoj je bila i Talijanska brigada, te 28. slavonske brigade (koja će kasnije sudjelovati i u oslobađanju Zagreba) i 13. žumberačke brigade Rade Končar (s većinskim hrvatskim sastavom) uz 6. ličku i 11. krajišku brigadu s većinskim sastavom Srba iz Hrvatske te i svoje srpske partizane. Podsjetimo da je operacijom oslobođenja Beograda zapovijedao Crnogorac Peko Dabčević. No, u svečanoj loži ipak je bilo mjesta samo za visokog gosta iz Rusije, a doprinos ostalih izgubio se u dnevnopolitičkim interesima domaćina.

Serbian President Aleksandar Vucic delivers a speech during a military parade attended by Russian Prime Minister Dmitry Medvedev near Belgrade, Serbia October 19, 2019. Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool / VIA REUTERS

No, osim ovog obljetničkog dijela, posjet je donio i nekoliko darova i obećanja koji su Vučiću izmamili patnički osmijeh na lice. Naime, Dmitrij Medvedev u svom govoru u srpskoj Skupštini potvrdio je, govoreći o statusu Kosova, rusko zalaganje za zaštitu srpskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta smatrajući Kosovo dijelom Srbije. Medvedev u svom govoru nije, recimo, kazao što misli o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije, Moldavije i Ukrajine, na čijim su područjima paradržavne tvorevine koje sponzorira Moskva.

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev and Serbian President Aleksandar Vucic attend a meeting in Belgrade, Serbia October 19, 2019. Picture taken October 19, 2019. Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool / VIA REUTERS

Iz Medvedevljevih riječi može se zaključiti da Rusija na sve načina pokušava "kosovsko pitanje" vratiti u okrilje Vijeća sigurnosti UN-a te Rezolucije 1244 te iz pregovaračkog procesa isključiti Bruxelles, za koji u Moskvi smatraju da "igra za Kosovo", te sebe ugurati za pregovarački stol. Srbija potpisuje sporazum s Eurazijskom unijom (ruskom verzijom postsovjetskog EU s nekim zemljama bivšeg SSSR-a). Time Rusija pokazuje Bruxellesu da ima još dovoljno potencijala za izravan utjecaj u europskom ataru. Medvedev, doduše, kaže kako nema ništa protiv srpskih euroambicija, ali ne slaže se da zato treba pokvariti odnose s Rusijom te je zahvalio Vučiću što Srbija nije uvela sankcije protiv Moskve.

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev speaks at a news conference with Serbian President Aleksandar Vucic in Belgrade, Serbia October 19, 2019. Picture taken October 19, 2019. Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool / VIA REUTERS

U Bruxellesu su upozorili Beograd da ne potpisuje taj sporazum ako želi u EU, ali, kako kažu neki analitičari u Rusiji - Moskvi odgovara da Srbija uđe u EU kako bi tamo imala još jednog svog trojanskog konja. No, kako Bruxelles odugovlači s politikom proširenja i šanse za ulazak su tek za 10 ili više godina, Vučić sve više prihvaća teški ruski zagrljaj. Osim toga, u angažmanu Moskve vidi i malu šansu za Kosovo, mada i sam kaže: "Vratili smo kosovsko pitanje na velika vrata, ali ne treba biti veliki optimist. Izgledi Srbije nisu veliki".

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev speaks at gala event to mark the 75th anniversary of the liberation of Belgrade from Nazi occupation, in Belgrade, Serbia October 19, 2019. Picture taken October 19, 2019. Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool / VIA REUTERS

Time je Vučić čak na neki način izrazio posrednu skepsu o ruskom angažmanu i ne vjeruje previše u njega, premda Rusija na tom pitanju vidi svoj put na europsku scenu. Rusija žudi za tim da se ugura za pregovarački stol i u nekom važnom europskom problemu, na isti način kao što to može sa Sirijom ili Venezuelom. Vučićeva Srbija i problem Kosova prilika su koju ne žele propustiti, pogotovo u trenucima kada Bruxelles još luta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:30