OŠTRA PORUKA

Peking odgovorio Washingtonu, upozorili na Tajvan: ‘Samo se usudite, nećemo oklijevati ni sekunde‘

Američki ministar obrane Lloyd Austin u subotu je u govoru na sastanku o sigurnosti optužio Kinu da odbija vojne pregovore

Kineski ministar obrane Li Shangfu

 Roslan Rahman/Afp

Kineski ministar obrane Li Shangfu rekao je u nedjelju, govoreći o regionalnoj i globalnoj sigurnosti, da njegova zemlja traži dijalog, a ne sukobe.

Li je na azijskom sigurnosnom summitu u Singapuru, Shangri-La dijalogu, optužio "neke zemlje", gotovo neprikriveno govoreći o Sjedinjenim Državama, da pojačavaju utrku u naoružanju i namjerno se upliću u unutarnja pitanja drugih zemalja.

"Mentalitet hladnoga rata sada se ponovno budi, uvelike ugrožavajući sigurnost", rekao je. "Uzajamno poštovanje moralo bi prevladati nad nasilništvom i hegemonijom."

Američki ministar obrane Lloyd Austin u subotu je u govoru na sastanku o sigurnosti optužio Kinu da odbija vojne pregovore, zbog čega su velesile u pat poziciji u pogledu Tajvana i teritorijalnih razmirica u Južnokineskom moru.

‘Ne miješajte se u Tajvan‘

Kineski ministar obrane upozorio je SAD da se ne miješaju u spor oko Tajvana zaprijetivši pritom upotrebom sile.

"Ako se itko usudi odvojiti Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklijevati ni sekunde", rekao je Li u govoru na dijalogu Shangri-La u Singapuru, konferenciji koju je organizirao Međunarodni institut za strateške studije.

"Nećemo se bojati protivnika i odlučno ćemo čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet bez obzira na svaku cijenu", poručio je.

Tajvan je neovisan od 1949., ali Kina samoupravnu demokraciju smatra kineskim teritorijem.

Li je kritizirao američku prodaju oružja i vojnu obuku Tajvanu, kao i unapređenje odnosa na relaciji Washington-Taipei.

"Tajvan je unutarnja stvar Kine", rekao je ministar na svom prvom pojavljivanju na sigurnosnoj konferenciji. Tajvan je kineski Tajvan, a kako riješiti tajvansko pitanje stvar je Kineza.

"Svaki čin zamagljivanja načela jedne Kine je i apsurdan i opasan", nastavio je ministar.

"Ponovno ujedinjenje Kine je najvažniji povijesni trend i nezaustavljiv smjer", rekao je Li. "Težit ćemo perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja s najvećom iskrenošću i najvećim naporima. Ali ne obećavamo da ćemo se odreći upotrebe sile. Ako se itko usudi odvojiti Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklijevati ni sekunde."

Li je za odnose Pekinga s Washingtonom rekao da su na "rekordno niskoj razini" od početka odnosa 1979.

Odnosi na niskoj razini

Što se tiče nedostatka komunikacije, na što se SAD sve više žali, general je kazao da je Kina načelno otvorena za razgovore između dviju sila, ali samo ako se "temelje na međusobnom poštovanju".

Li je odbio američki zahtjev za sastanak s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom na marginama konferencije.

Shangri-La dijalog na razini ministara obrane smatra se najznačajnijim sigurnosnim forumom u regiji. Četrdeset zemalja poslalo je predstavnike.

Odnosi između Kine i SAD-a pali su na nisku razinu nakon obaranja kineskog špijunskog balona u veljači i otkazivanja posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini.

Odnosi između Washingtona i Pekinga napeti su zbog niza pitanja, uključujući Tajvan, Južnokinesko more i ograničenja koja je nametnuo Joe Biden za izvoz poluvodiča.

Li, kojega su SAD sankcionirale 2018. zbog nabave oružja iz Rusije, rukovao se s Austinom na večeri u petak, ali nisu ulazili u dublje razgovore unatoč stalnim američkim zahtjevima za više razgovora na vojnoj razini.

Govoreći anonimno na marginama konferencije, dvojica kineskih vojnih časnika rekla su da Peking želi jasan znak iz Washingtona da će se prema Aziji odnositi s manje konfrontacije - uključujući i ukinuti sankcije protiv Lija - prije nego što bi se moli obnoviti razgovori na vojnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:22