ZABRANJENO ORUŽJE

Pentagon je Kijevu uslišao želju, ali... ‘Ovo je signal da se rat ne razvija dobro po Ukrajinu‘

Ukrajina brzo ostaje bez konvencionalnog streljiva, a zalihe u Americi i drugdje na Zapadu sve brže se tope

Američki vojnik nosi projektil koji sadrži kasetno streljivo

 U.s. Army Photo By 2nd Lt. Gabriel Jenko, 1st Battalion, 82nd Field Artillery Regiment, 1st Armored Brigade Combat Team, 1st Cav. Div./Wikimedia, Publ

Sjedinjene Američke Države opskrbit će Ukrajinu kazetnim streljivom, priopćila je Bijela kuća u petak, čime je prešla važan prag u vrsti naoružanja koje se šalje Kijevu za obranu od Rusije.

"To je teška odluka. Odgađali smo" neko vrijeme, rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, dodajući da je to "ispravna stvar".

Dodao je da je predsjednik Joe Biden donio tu odluku nakon konzultacija sa saveznicima i "jednoglasne preporuke" njegove administracije. Sullivan je rekao i da su Ukrajinci dali "pisana" jamstva o načinu na koji će koristiti to oružje kako bi se minimalizirao rizik za civile.

Kazetno streljivo, zabranjeno u više od 100 zemalja, ispušta mnogo manjih bombi koje mogu neselektivno ubiti na velikom području, prijeteći civilima. Streljivo je kontroverzno jer neeksplodirani "zvončići" mogu ostati na tlu godinama i kasnije možda detonirati.

No, kako piše američki dopisnik Sky Newsa Mark Stone, slanje kazetnog oružja nije nužno dobar znak za Ukrajinu.

Iako SAD nije potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji, unutar američkih vlasti osjećala se nelagoda oko odluke da svoje zalihe tog naoružanja šalju Ukrajini. Još je i prošlog tjedna unutar State Departmenta po tom pitanju bilo dubokih neslaganja.

Naime, ovo oružje nedvojbeno predstavlja rizik za civile - ne nužno sada, ali u budućnosti. Neeksplodirane "bombe" nalazilo se na prostorima gdje su se nekad vodili ratovi - uostalom, dovoljno je pogledati našu zemlju i zloglasne "zvončiće", od kojih je jedan ove godine ranio stranog radnika u Zagrebu prilikom popravka krova na zgradi HAZU. Ta je neeksplodirana bomba stajala u krovu gotovo 28 godina od Martićevog raketiranja glavnog grada.

Nadalje, kako ističe Stone, Amerikanci ovim potezom gube dio moralne superiornosti u odnosu na Rusiju.

Stoga se postavlja pitanje zašto SAD baš sad šalje kasetno streljivo Ukrajini? Prema Stoneu, to je jasan signal da rat ne ide dobro po Ukrajinu. Naime, dugoočekivana protuofenziva prvo je kasnila, a sada napreduje puno sporije nego su mnogi očekivali, ocjenjuje dopisnik Sky Newsa.

Ukrajina brzo ostaje bez konvencionalnog streljiva, a zalihe u Americi i drugdje na Zapadu sve brže se tope.

SAD ima ogromne zalihe kasetnog streljiva. I ono bi doista moglo okrenuti momentum na bojištu tako da se nanesu veliki gubici u rovovima ukopanom ruskom pješaštvu. I Amerikanci priznaju da je korištenje tog streljiva rizik, ali ističu - ovo je bolje nego da Rusi osvoje još teritorija i počine nove zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:58