NOTORNI GARANTEX

Peru novac narko kartela, ruskih tajkuna, kriminalaca i gangstera - a Hamasu su omogućili sve uvjete za neviđeni masakr...

Garantex je mračno carstvo transakcija ruskih milijardera, gangstera svih profila, ali i najopasnijih terorističkih organizacija

Prizori iz pojasa Gaze

 Abed Rahim Khatib/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Abed Rahim Khatib/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Dok se kroz procese u američkim sudnicama razotkriva da su nekada najvažniji lideri kripto industrije besramno obmanjivali klijente i koristili njihov novac za gomilanje osobnog bogatstva, mediji upozoravaju kako zapadne liberalne demokracije nisu riješile još veću prijetnju koja dolazi iz međunarodnih kripto mjenjačnica koje su postale virtualni logistički centri za operacije pranja novca u korist kriminalaca, gangstera, narko kartela, ruskih milijunaša, ali i terorističkih skupina kao što Hamas.

The Wall Street Journal objavio je ekstenzivni izvještaj u kojem novinari konstatiraju da je virtualna kripto mjenjačnica Garantex „…postala glavni kanal kroz koji Rusi prenose sredstva u zemlju i iz nje… To je također bilo sredstvo ruskih kibernetičkih kriminalaca za pranje njihove zarade, kažu američke vlasti. Rastuća uloga Garantexa kao globalnog kanala za transfer ilegalnih sredstava ovog je mjeseca naglašena dokazima da su palestinski militanti djelomično financirali svoje operacije putem kriptovalute uoči napada u Izraelu 7. listopada. Digitalni novčanici pod kontrolom Palestinskog islamskog džihada, koji se pridružio Hamasu u napadima, primili su dio od 93 milijuna dolara preko Garantexa, prema analizi istraživača Elliptic, koji kaže da je Hamas također koristio sličnu strategiju financiranja.“

Dojam je kako će saznanje o tome da se čak i teroristi Hamasa neometano financiraju koristeći virtualne kripto burze za pripremu groznih zločina nad izraelskim civilima požuriti obračun Zapada s Garantexom i ostalim kripto mjenjačnicama koje bukvalno omogućuju osobama mračnih namjera da realiziraju svoje ciljeve.

Još lani američki je Treasury upozorio na velike rupe u sustavima sigurnosti upravo u obliku kripto mjenjačnica koje omogućuju teroristima i kriminalcima da lakše obavljaju financijske poslove, maltene kao da se radi o legalnim biznisima, dok sigurnosnim službama i policiji obračun s organiziranim kriminalom zbog njih postaje puno kompleksniji.

„U Rusiji se mjenjačnica koristi za pretvaranje rublji u druge valute, što je teže usred sankcija ruskim bankama nakon invazije na Ukrajinu. Korisnici polažu rublje u gotovini u uredima Garantexa kako bi primili kriptovalute, prvenstveno u obliku stablecoina, popularne vrste digitalne valute često vezane za američki dolar. Oni se zatim mogu povući kao tradicionalna valuta u inozemstvu iz mreže lokalnih partnera, s malo podataka o transakcijama koje se mogu pratiti“, objašnjava WSJ te upozoravaju kako Garantex prkosi zapadnom sustavu sankcija, čini ga neučinkovitim.

„Tri tjedna nakon sankcija, Garantex je rekao klijentima da je pokrenuo partnerstvo s operaterom koji se zove Bithauz u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Osobno u Bithauzovu uredu u Dubaiju, kupci su mogli trgovati do 5 milijuna dolara u tetheru odjednom za dirhame, lokalnu valutu i dolare. Ovu vrstu poslovanja temeljenu na gotovini, koja je slična Garantexovim drugim prekomorskim partnerima, teško je pratiti međunarodnim tijelima za sankcije…“, naglašavaju u WSJ-u.

Garantex je stavljen na l istu za sankcije još u ožujku 2022. godine, usporedno s objavom njemačke federalne policije da gase servere Hydre, dark neta koji je omogućavao ilegalne financijske operacije velikih razmjera. Još tada su u Cointelegraphu bilježili kako „…Agencija američke vlade tvrdi da je Garantex ‘namjerno zanemario‘ zahtjeve protiv pranja novca i financiranja terorizma koje su nametnuli mnogi regulatori na mjenjačnicama virtualnih valuta. Osim toga, dalo se naslutiti da tvrtku vode pojedinci koji pokazuju ‘bezobrazno nepoštivanje propisa i usklađenosti‘. Istraga Ureda za stranu imovinu otkrila je da je više od 8 milijuna dolara povezanih s napadima ransomwarea prošlo kroz Hydru, dok je Garantex omogućio više od 100 milijuna dolara u transakcijama ‘povezanim s nezakonitim akterima i mračnim tržištima‘. Ministarstvo financija radilo je s estonskim vlastima u istrazi Garantexa, koja je utvrdila da je burza nastavila poslovati u Rusiji“.

Ako su vlasti dokazale ovako visoku razinu ilegalnih transakcija, može se zaključiti da su ukupni volumeni crnog tržišta nezakonitih financijskih transakcija daleko veći, ogromni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:53