PODVLAČENJE CRTE

Amerikanci ruše i drugu veliku kripto-mjenjačnicu. To je sistemska akcija!

Jer li netko tko je znao za akciju SEC-a protiv kripta na tome zaradio milijune uloživši 107.000 dolara?

Securities and Exchange Commision, Washington

 Dbimages/Alamy/Profimedia/Dbimages/alamy/profimedia

Malo tko u Europi je primijetio da je američka Securities and Exchange Commission (SEC) u samo dva dana pokrenula akciju protiv druge velike kripto-mjenjačnice. Nakon što su se s 13 tužbi prvo obrušili na najveću kripto-mjenjačnicu na svijetu - Binance - podigli su tužbu i protiv Coinbasea, u kojoj u osnovi tvrde kako se radi o neregistriranom brokeru. Dvije velike akcije SEC-a protiv dvije velike kripto-mjenjačnice u dva dana ukazuju kako se ne radi samo o čišćenju pojedinačnih igrača zbog manipuliranja i kršenja normi u trgovini vrijednosnicama nego o sistemskom nastupu američkog regulatora koji ima važniji cilj. Čini se da su u američkoj komisiji za vrijednosne papire odlučili stati potpuno na kraj nereguliranoj kripto trgovini, koja je u svojim dijelovima funkcionirala poput prevarantske Ponzi sheme.

Wall Street Journal Piše: „SEC je tvrdio da je Coinbase, najveća kripto mjenjačnica u SAD-u, prekršila pravila koja zahtijevaju da se registrira kao mjenjačnica te je nadzire savezna agencija. Mark Palmer, analitičar Berenberg Capital Marketsa, rekao je da je Coinbase ‘između čekića i nakovnja‘. ‘Coinbase se sada suočava sa situacijom u kojoj mora braniti na sudu većinu svojih operacija i njegova jedina alternativa je potpuno okretanje, što je iznimno teško‘, rekao je Palmer. Coinbase je više od 80 posto svojih prihoda u 2022. ostvario u SAD-u… ‘Coinbase je zaradio milijarde dolara prihoda, između ostalog, naplaćujući transakcijske naknade od ulagača koje je Coinbase lišio otkrivanja podataka i zaštite koje registracija podrazumijeva i time ih izložio značajnom riziku‘, poručuju iz SEC-a“.

Ukratko, uz ovaj izvještaj WSJ-a, nakon dvije akcije – protiv Binance i Coinbasea - postalo je jasno da je SEC čvrsto naumio ubuduće nadzirati kripto trgovinu te da su ‘wild west‘ vremena završena, barem u Sjedinjenim Državama.

Ono što je zanimljiv detalj, javne su spekulacije prema kojima je netko tko je znao da SEC sprema veliku sistemsku akciju protiv kripto-mjenjačnica, to iskoristio za spektakularnu zaradu. Na društvenim mrežama upravo traje cinična rasprava je li neki kongresmen ili senator iskoristio priliku pa je ulaganjem oko 100.000 dolara preko noći zgrnuo milijune. Evo jednog primjera s društvenih mreža:

Nakon što je SEC krenuo i na Coinbase, analitičari su iznova krenuli čitati tužbe na 136 stranica protiv Binancea te je postalo potpuno razvidno kako se ne radi o akciji penalizacije pojedinih prekršaja nego de facto o eliminaciji kripto-mjenjačnica, barem onakvih kakve su postojale do sada. Tri su ključna elementa koja se provlače kroz tekst SEC-ovog podneska:

1.) SEC kaže da je Binance ilegalni, neregistrirani subjekt koji je opetovano kršio savezne zakone o vrijednosnim papirima i miješao sredstva klijenata na računima s onima koje kontrolira Zhao, Binanceov glavni izvršni direktor.

2.) SEC nastoji zamrznuti svu imovinu na Binanceu

3.) SEC nastoji iz Binance izvući svu nezakonito stečenu dobit s kamatama.

Drugim riječima, SEC ne želi da Binance ispravi neke nepravilnosti, plati kaznu pa nastavi poslovati. SEC ne želi da Binance, kao i Coinbase, nastave poslovati kao što su poslovali do sada. Pri ovome treba obratiti pažnju kako u slučaju Coinbasea SEC tvrdi da su ilegalno trgovali vrijednosnicama. To pitanje postavljeno je šefu SEC-a oko ethera – je li ili nije vrijednosnica? Čak je bilo pomalo smiješno gledati koliko se prvi čovjek SEC-a, Gensler, opire dati odgovor na to jednostavno pitanje.

Video gdje šef SEC-a Gensler odbija dogovoriti je li ether vrijednosnica ili nije:

Coinbase je kompanija koja je javno listana. Cijena dionica i obveznica joj je kolabirala. Zapisi Coinbase s prinosom 3,375 posto s dospijećem 2028. pali s u danu s vrijednosti od 64,5 centi za dolar na 59 centi. Njihove obveznice sada se trguju uz prinose 10 postotnih poena više nego one američkog Treasuryja. Može se reći da ih je SEC bacio u smeće i bukvalnom i u prenesenom značenju.

Pojedini analitičari procjenjuju kako se cijela akcija SEC-a provodi da se eliminiraju postojeće kripto-mjenjačnice kao infrastruktura nereguliranog, divljeg kripto-univerzuma te se potom promoviraju digitalne valute centralnih banaka.

Sada se može raspravljati o nevjerojatnom kašnjenju najznačajnijih financijskih regulatora na planetu – američkih Federalnih rezervi i SEC-a – s akcijom reguliranja kripto biznisa. Još dok je predsjednik Federalnih rezervi bio Ben Bernanke, a bitcoin na razini od 300 dolara, američka centralna banka emitirala je poruke kako još trebaju vremena za proučavanje novog svijeta kriptovaluta.

image

Zaglavlje sažetka akcije SEC-a protiv Binancea koje bi moglo simbolizirati kraj ere nereguliranog, divljeg kripto biznisa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:51