TEŠKI DANI ZA PREMIJERKU

PESIMIZAM JE ZAVLADAO: S Londonom se oko malo čega slažemo, dogovor je upitan

 
 REUTERS

Tema Brexita na dvodnevnom sastanku europskih čelnika u Bruxellesu pala je zbog pitanja imigranata u drugi plan, no britanska premijerka Theresa May poslala je jako upozorenje kolegama.

Bio je to sastanak na vrhu EU na kojem je May sudjelovala samo prvi dan kada se do dugo u noć raspravljalo o stanju na Mediteranu i što dalje s imigrantskim valom koji zapljuskuje Europu. Uoči sastanka atmosfera je bila opuštena. Britanskoj premijerki je belgijski kolega poklonio nogometni dres, na dan kada je nešto kasnije Belgija pobijedila Englesku na Svjetskom prvenstvu.

May je potom otputovala, a njezini uskoro bivši kolege jučer su ujutro imali sastanak o britanskom napuštanju Unije. Kako su komentirali neki, za razliku od teme imigranata, članice Unije nabrzinu su raspravile o Brexitu i prešle na važniju priču - o reformi eurozone, zajedničkom proračunu, fondovima, zajedničkim ministrima i sličnom. No, europski dužnosnici kasnije su izjavili da se oko maločega London i Bruxelles slažu kada je riječ o pregovorima o Brexitu.

Daleko od žarišta

May nije bilo lako na summitu. Britanija je članica koja je odlučila reći doviđenja zajedničkom projektu, a jedan od najvažnijih razloga za to bilo je pitanje primanja izbjeglica i migranata, igranje na zemljopisni položaj i lokaciju daleko od žarišta.

No, Theresa May trudila se koliko je mogla progurati britansku stvar. “Moramo imati na umu interese i dobrobit naših građana”, poručila je prije napuštanja Bruxellesa, komentirajući rasprave o budućoj suradnji na području sigurnosti i obavještajnih informacija. Naime, Bruxelles je uporan u tome da ne dopusti Londonu sudjelovanje u programima razmjene informacija, poput Ecrisa i Prüma koji se koriste za praćenje kriminalaca i terorista u trećim zemljama. May se nada da će EK biti fleksibilnija. Visoki dužnosnik britanske vlade izjavio je da je UK dobila 163.000 zahtjeva za informacije o kriminalcima 2017. te je ustupila 2500 informacija o DNK.

“Ako ne bude potpune suradnje, nećemo više moći dijeliti informacije u stvarnom vremenu, sporije ćemo reagirati na upozorenja o nestalim osobama i slično”, istaknula je May.

Carine i Irska

No, ova tema jedna je od rijetkih gdje se cijela njezina vlada slaže. Kada je riječ o carinama, granici s Irskom i drugim gorućim pitanjima, koplja se i dalje lome, a premijerka je u nezavidnoj situaciji. Ne pomažu ni najave velikih kompanija poput Airbusa i BMW-a da će napustiti Veliku Britaniju ako se s Bruxellesom ne postigne dogovor o “urednom” Brexitu. Bank of England je prije nekoliko dana objavila da je britanska strana spremna na odlazak Britanije bez dogovora i poslala je upozorenje da Bruxelles mora učiniti više da ograniči tržišne probleme nakon britanskog odlaska.

Ništa lakše nije joj bilo kada je stigla u Bruxelles. Kao da joj dovoljno glavobolje ne zadaju “zločesti Brexit dečki” kod kuće, nego su je kritizirali i u EU. Jean-Claude Juncker, predsjednik EK, poručio je putem kamera: “Ne moram držati prodike Theresi May, ali volio bih da naši britanski prijatelji usuglase svoju poziciju. Ne možemo ovako, s podijeljenim kabinetom. Moraju reći što žele, a onda ćemo odgovoriti”.

Apokalipsa

I danski premijer Mark Rutte izrazio je zabrinutost za to tko vodi britansku vladu s obzirom na velike svađe u Londonu. “Ne želim zvučati apokaliptično, ali trenutačno je jedini prioritet irska granica”, rekao je Rutte. Irski premijer Leo Varadkar bio je oštar. Velika Britanija je u zabludi ako misli da je ravnopravan partner u pregovorima, kazao je.

Prema njegovu mišljenju, vlada dvije godine kaska za svim. “Dvije godine objašnjavamo da ne mogu uzeti ono što im odgovara, a ostalo odbaciti. Ne možeš imati i ovce i novce. Mi je Unija, i pravila i principi su isti za sve. A budući odnos neće biti jednak jer smo mi zemlja s 500 milijuna ljudi, a u Britaniji ih je 60 milijuna”, poručio je Varadkar.

Susret na vrhu između Londona i Dublina u planu je 25. srpnja, a irska vlada nada se da će tada doći do napretka.

Theresa May obećala je objaviti “bijelu knjigu” o viziji budućih trgovinskih odnosa. Premijerka se, vjeruje se, zalaže za nastavak zajedničkog tržišta za robe, odnosno nastavak slobode kretanja roba, iako britanska vlada ustraje u stavu da neće poštivati princip slobodnog kretanja ljudi.

“Očekujemo realističan i djelotvoran prijedlog Londona po tom pitanju, ali još jednom ponavljam, vremena je sve manje”, upozorio je Michel Barnier, glavni pregovarač EU u Brexitu.

Bez velikog pomaka po pitanju reforme

Jedno od pitanja jučer bilo je ono o reformi eurozone, monetarnoj uniji 19 zemalja članica eurozone. Francuski predsjednik vodi pokušaj temeljitih promjena i osigurao je djelomičnu podršku kancelarke Angele Merkel. No, kamen spoticanja je Italija. Premijer Giuseppe Conte mlako je podržao proračun eurozone, pišu jučer britanski mediji. “Ovo je trenutak da razvijemo podjelu rizika koja je dugo bila zanemarivana”, izjavio je Conte uoči susreta. Talijanski premijer ne slaže se ni sa zamjenom trenutačnog Europskog mehanizma za stabilnost Europskim monetarnim fondom koji bi imao šire ovlasti za nadzor fiskalne discipline članica. Conte se protivi takvim potezima koji bi, kako smatra, zemlje lišili ovlasti da samostalno odlučuju o učinkovitim ekonomskim politikama. (A.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:41