UOČI PREDSJEDNIČKIH IZBORA

PET ČINJENICA O SLOVAČKOJ Zemlja poznata po automobilima, korupciji, ljubavnoj poeziji i ubojstvu novinara mogla bi uskoro dobiti prvu predsjednicu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2019. u 11:28

FILE PHOTO: Demonstrators take part in a protest rally marking the first anniversary of the murder of investigative reporter Jan Kuciak and his fiancee Martina Kusnirova in Bratislava, Slovakia, February 21, 2019. REUTERS/David W. Cerny/File Photo
David W. Cerny / REUTERS

 

Slovačka, zemlja koja u subotu izlazi na prvi krug predsjedničkih izbora, provela je četiri desetljeća iza 'željezne zavjese' prije nego je postala članicom Europske unije, eurozone i NATO-a.

Nedavno ubojstvo novinara koji je istraživao korupciju na visokoj razini i talijansku mafiju izazvalo je najveće protuvladine prosvjede od pada komunizma u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika.

Automobilska industrija

Slovačka je prvi svjetski proizvođač automobila po glavi stanovnika. Proizvodi za Volkswagen, Kia Motors, PSA Peugeot Citroen i Jaguar Land Rover.

Prošle godine iz slovačkih je tvornica izišlo više od milijuna vozila u vrijednosti 3,7 milijarda eura.

Automobilistički sektor čini 44 posto industrijske proizvodnje zemlje.

Slovačko gospodarstvo trebalo bi ove godine rasti za 4,5 posto, dok je 2018. poraslo 4,2 posto.

Slovački parlament usvojio je za 2019. uravnotežen proračun, prvi u suvremenoj povijesti zemlje.

Turistički raj

Slovačka je jedna od najmanjih europskih zemalja, ali je bogata turističkim sadržajima, uključujući devet nacionalnih parkova, više od 6000 pećina i 180 dvoraca.

Ima gotovo 60 crkava od drveta koje su dobro sačuvane, a sagrađene su bez ijednog čavla. Mnoge su svrstane na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Najstarija, crkva sv. Frajne Asiškog iz 15. stoljeća, nalazi se u selu Hervartovu na istoku zemlje.

Slovačke planine privlače puno planinara i skijaša iz cijele regije.

Ubojstvo novinara

Slovački istraživački novinar Jan Kuciak ubijen je sa zaručnicom u veljači 2018. dok se spremao objaviti članak o navodnim vezama slovačkih političara s talijanskom mafijom.

Njegovo ubojstvo i istraga objavljena postumno izazvali su veliku krizu u zemlji i zabrinutost u pogledu slobode medija i razmjera korupcije. Veliki prosvjedi prisilili su vladu da podnese ostavku. Podignute su optužnice protiv četvero ljudi, no nalogodavac zločina i dalje je obavijen velom tajne.

Prošle godine, Slovačka je zabilježila najgori indeks korupcije od 2013., svrstavši se na 57. mjesto (tri mjesta niže nego 2017.) na popisu Transparency Internationala kojim je obuhvaćeno 180 zemalja.

Epicentar ljubavi

Po Svjetskoj akademiji rekorda, najdulja ljubavna pjesma nastala je u Slovačkoj. Napisana 1844., "Marina" u 2900 stihova govori o ljubavnom žaru i očaju pjesnika Andreja Sladkoviča prema njegovoj muzi Mariji Pišlovoj.

Suprotno od Romea i Julije, povijest te ljubavi je istinita. Lijepu Mariju njezini su roditelji buržuji prisilili da se uda za bogatog pekara, a ne siromašno piskaralo.

Kuća u kojoj je Marina živjela, u srednjovjekovnom rudarskom gradu Banska Štiavnica, poznata je danas kao "epicentar ljubavi". Njezina interaktivna izložba obuhvaća "ljubavometar" koji navodno mjeri snagu emocija ljubavnih parova.

Mirno odcjepljenje od Češke

Slovačka je bila dio Čehoslovačke koja je proglasila neovisnost od Austro-Ugarske 1918. godine. Ostala je stabilna demokracija sve do 1938. godine. Pod nacističkom okupacijom, pretvorila se u marionetsku državu pod režimom Jozefa Tise koji je pristao poslati tisuće Židova u njemačke logore smrti.

Čehoslovačka je obnovljena 1945. godine. Tri godine poslije, nakon komunističkog državnog udara, zemlja je potpala pod sovjetsku dominaciju koja je potrajala četiri desetljeća.

Baršunasta revolucija srušila je totalitarni režim 1989., a 1993. Čehoslovačka se mirno podijelila na Češku i Slovačku.

Slovaci bi mogli dobiti prvu predsjednicu

Slovaci u subotu izlaze na prvi krug predsjedničkih izbora koji su test za vladajuće populiste, godinu dana nakon velikih prosvjeda protiv vlade i političke krize koju je izazvalo ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice.

Zuzana Čaputova (45), liberalna odvjetnica s malo političkog iskustva, aktivistkinja za zaštitu okoliša i žestoka kritičarka vlade, favorit je u toj važnoj utrci pred parlamentarne izbore 2020. godine.

U anketama ona je daleko ispred svojeg glavnog suparnika, europskog povjerenika za energetiku Maroša Šefčoviča, kojeg podržava vladajuća stranka Smer-SD.

Oni će se vjerojatno susresti u drugom krugu, 30. ožujka, s obzirom na to da u prvom krugu neće uspjeti dobiti više od 50 posto glasova.

Čaputova je u politiku ušla prije dvije godine kada se pridružila tek osnovanoj stranci Naprednoj Slovačkoj (PS). Sada je zamjenica predsjednika stranke i smatra da "ljudi traže promjene". Njezin izborni slogan glasi "borimo se protiv zla".

I sama je na ulicama prosvjedovala nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice u veljači 2018. godine.

Dvostruko ubojstvo i Kuciakova istraga o navodnim vezama između slovačkih političara i talijanske mafije, o kojoj se saznalo postumno, izazvali su veliku krizu u zemlji i zabrinutost za slobodu medija i korupciju.

Val ogorčenja doveo je do ostavke premijera Roberta Fice koji je ipak ostao i dalje predsjednik stranke Smer-SD (lijevi populisti), a blizak je saveznik sadašnjeg premijera Petera Pellegrinija.

Prva slovačka predsjednica?

"Čaputova je privlačna biračima koji nisu zadovoljni sadašnjim političkim elitama, bilo na razini vlade ili oporbe", ocijenio je analitičar Juraj Marušiak.

Podržava je predsjednik na odlasku Andrej Kiska, liberalni milijunaš koji se ne slaže s vladom, a ne kandidira se za drugi mandat zbog obiteljskih razloga.

"Mislim da je Slovačka spremna za prvu predsjednicu", rekla je Maria Pavlova, 67-godišnja umirovljenica iz mjesta Nove Zamky.

Čaputova zagovara pravo na pobačaj i obećava veća prava za istospolne parove, što bi joj moglo smanjiti popularnost u konzervativnoj Slovačkoj.

Šefčovič PresiDENT

Šefčovič (52), premda neovisan kandidat, ima potporu Smer-SD-a, što bi ga moglo diskvalificirati u očima onih za koje stranka više nije prihvatljiva.

"Ne bih glasao za nekoga tko podržava Ficu ili kojeg podržava Smer", rekla je Maria, studentica biologije iz Pieštanyja, dodajući da je "Kuciakovo ubojstvo jako potreslo Slovačku".

No Roland Kutis, 34-godišnji informatički tehničar, smatra da je "Šefčovič pošten, sposoban i savršeno pripremljen kandidat, kojeg se ne bi stidjeli u inozemstvu". "Premda nije svetac niti nadčovjek, on je najbolji izbor."

Marušiak smatra da je Šefčović, koji je potpredsjednik Europske komisije od 2014., ne poznaje dobro unutarnju politiku.

Također je poznat po svojem velikom osmjehu zbog kojeg su ga na društvenim mrežama prozvali "PresiDENT".

Šefčovič je u početku vodio u anketama, dok je Čaputova, slabo poznata u široj javnosti, izbila u prvi plan tek nakon povlačenja znanstvenika Roberta Mistrika koji je podržao njezinu kandidaturu.

Čaputovu podržava 52,9 posto glasača, a Šefčoviča 16,7 posto, po zadnjem ispitivanju javnog mnijenja koje je ovaj mjesec provela agencija AKO.

Ispitivanje instituta Focus daje joj 44,8 posto glasova, a njemu 22,1 posto.

Slovački predsjednik ima simboličnu ulogu, ratificira međunarodne sporazume i imenuje najviše suce uključujući predsjednika Vrhovnog suda. Također je glavni zapovjednik oružanih snaga i ima pravo veta.

Na izborima se kandidiralo 13 kandidata, među kojima su sudac vrhovnog suda Štefan Harabin, krajnje desni zastupnik Marian Kotleba i politički veteran mađarske manjine Bela Bugar.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo