PRESEDAN

PETICIJOM SMIJENILI SUCA KOJI JE SILOVATELJU DAO POLA GODINE ZATVORA Bojao se da će veća kazna loše utjecati na zločinca, a zbog presude se ne kaje

sudac Aaron Persky (lijevo) i silovatelj Brock Turner (desno)
 Profimedia

Brock Turner u siječnju 2015. godine silovao je danas 23-godišnju studenticu, a u lipnju 2016. osuđen je na svega šest mjeseci zatvora. Da stvar bude još gora, Turner je "odležao" samo tri mjeseca iza rešetaka, nakon čega su ga pustili na slobodu.

Iako mu je zbog počinjena zločina mogla biti izrečena i maksimalna zatvorska kazna u trajanju od čak 14 godina, sudac Aaron Persky studentu sveučilišta Stanford dao je "bijednih" pola godine jer se, obrazložio je, "bojao da će zatvor negativno utjecati na njega i uništiti mu život", prenosi BBC.

Presuda je, naravno, razbjesnila američku javnost, a sve je rezultiralo potpisivanjem peticije kako bi se "zaštitnik zločinaca Aaron Persky zauvijek maknuo iz sudnice". A upravo to dogodilo se u utorak 5. lipnja - prvi put u posljednjih 80 godina kalifornijski sudac smijenjen je sa svojega mjesta ovim putem, a presedan su pozdravili i vodeći pravni stručnjaci, uključujući i Michele Dauber, profesoricu prava sa Stanforda.

- Ženama diljem Amerike dosta je 'kulture silovanja'. Zaslužujemo imati suce koji će štititi žrtve - izjavila je na konferenciji za američke medije.

Smijenjeni sudac Aaron Persky i dalje tvrdi kako nije pogriješio u postupku protiv studenta Brocka Turnera, kojega su dvije osobe vidjele kako iza kontejnera za smeće na kampusu siluje žrtvu.

Nesretna djevojka svome silovatelju izravno se obratila na jednom od ročišta, a njezino svjedočenje nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

- Pili smo na fakultetskoj zabavi i sljedeće čega se sjećam jest da ležim u nekakvom hodniku, a ruke su mi krvave... Pomislila sam kako sam možda pala, pitala sam se gdje mi je sestra... A onda mi je policajac rekao da sam bila napadnuta... Htjela sam vjerovati da se zabunio, da me možda zamijenio s nekim...

Napravio si me žrtvom - novine su o meni pisale kao o 'onesviještenoj, pijanoj djevojci'... Nisam imala ni ime... Nemaš pojma koliko dugo mi je trebalo da samu sebe uvjerim kako sam puno više od toga... - izjavila je na sudu danas 23-godišnja djevojka.

- Ne trebaju nam suci koji stoje iza mladih bogataša! Drago nam je što Persky napokon odlazi. Pravda možda jest spora, ali nije nedostižna - zaključili su potpisnici peticije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:13