‘TO JE ČUDESNO‘

Pilot se onesvijestio, putnik bez ikakvog letačkog iskustva prizemljio avion: ‘Imamo ozbiljnu situaciju ovdje...‘

Snimka razgovora između putnika i kontrolora otkrila je kako je zrakoplov prizemljen bez oštećenja i ozlijeđenih

Prizemljavanje zrakoplova u Međunarodnoj zračnoj luci u Palm Beachu

 Ari Hait/Twitter

Putnik bez letačkog iskustva uspio je na aerodrom u američkoj saveznoj državi Floridi prizemljiti zrakoplov nakon što pilot ostao bez svijesti, piše The Telegraph.

Pilot zrakoplova Cessna 208 Caravan koji je prema Floridi krenuo s Bahama zdravstveni je problem pretrpio kada se avion destinaciji približio na udaljenost od otprilike 112 kilometara sjeverno.

Spomenuti putnik, koji za sada nije identificiran, a koji je putovao u Floridu kako bi posjetio svoju trudnu suprugu, uočio je da se pilotom nešto nije u redu te je odmah kontaktirao kontrolore zračnog prometa.

Snimka razgovora između putnika i kontrolora otkrila je kako je zrakoplov prizemljen bez oštećenja i ozlijeđenih.

- Imamo ozbiljnu situaciju ovdje. Moj je pilot postao nekoherentan, a ja ne znam kako upravljati zrakoplovom - rekao je putnik kontrolorima.

Kontrolor je od njega zatražio da mu kaže gdje se nalazi.

- Nemam pojma. Ispred sebe vidim obalu Floride - rekao je putnik.

Na njegovu sreću, tog je dana zračni promet kontrolirao Robert Morgan, vlasnik licence instruktora letenja koji iza sebe ima oko 1200 sati letačkog iskustva.

Iako nikada nije upravljao takvim zrakoplovom, Morgan je odmah pribavio shematski prikaz njegove pilotske kabine kako bi putniku pomogao da se snađe u šumi tipki i poluga.

- Pokušajte krila držati ravnima pa vidite možete li se početi spuštati. Kontrole pritisnite prema naprijed i počnite se spuštati, ali sporo - rekao je Morgan putniku.

- Pokušajte slijediti obalu u smjeru sjevera ili juga. Pokušavamo vas locirati - dodao je kontrolor leta.

Morgan je u srijedu u razgovoru za CNN rekao da je putniku rekao da plitko skreće i sporo se spušta.

- Doveo sam ga u Međunarodnu zračnu luku u Palm Beachu jer ona ima najšire piste za slijetanje - rekao je Morgan.

- Pokušao ga pripremiti za nježno spuštati i zadržati mirnim. Bio je stvarno miran - dodao je kontrolor.

- Rekao mi je: "Ne znam zaustaviti ovo čudo ako sletim na pistu". Na to sam mu rekao da se ne brine za to te da idemo korak po korak - objasnio je Morgan.

- Bio je stvarno miran i sve sam mu objasnio. Rekao sam mu kako će zakočiti kada sleti na pistu te da jednostavno uspori - ustvrdio je kontrolor.

- Rekao sam mu: "Kada se približiš pisti, ona će postati veća. Tada moraš početi usporavati". Avion je nakon toga sletio. On mi je odmah poslije toga rekao: "U redu, kako da zaustavim ovo čudo?" - rekao je Morgan.

Drugi piloti koji su se nalazili na tom području čuli su cijeli razgovor između putnika i Morgana.

- Upravo ste čuli kako su dva putnika prizemljila taj zrakoplov - rekao je djelatnik kontrole zračnog prometa pilotu avioprijevoznika American Airlines koji je čekao kako bi krenuo prema Charlottei u saveznoj državi Sjevernoj Karolini.

- Jesi ti to upravo rekao da su putnici prizemljili taj zrakoplov - pitao je kontrolora pilota American Airlinesa.

- Oh, moj Bože. Izvrstan posao - dodao je pilot.

Pilotu avioprijevoznika JetBlue Justinu Dalmolinu rečeno je da odgodi polijetanje čim je Cessna sletjela.

- S obzirom na to da ta osoba nikada nije upravljala zrakoplovom te vrste te da ga nikad nije prizemljila, bio je to nevjerojatno težak pothvat - rekao je Dalmolin za ABC.

U avion Cessna 208 Caravan stane najviše 14 putnika i intenzivan program obuke za upravljanje njime traje više mjeseci.

- Nevjerojatno je da je (putnik) i upravljao zrakoplovom dok je bio u zrakom i uspješno ga prizemljio. Sve to je napravio bez minute letačkog iskustva. Znate, to je čudesno i drago mi je zbog njih i njihovih obitelji da je sve dobro završilo - rekao je Dalmolin.

Pilot zrakoplova koji se našao u problemima odvezen je u bolnicu čim je zrakoplov sletio, no ne zna se kakvo mu je zdravstveno stanje.

Kako se radilo o međunarodnom letu, putnik koji je upravljao zrakoplovom morao je proći kroz carinu, no osoblje zračne luke dočekalo ga je odmah čim je prošao carinu.

- Zagrlio me čvrsto - rekao je Morgan.

- Rekao mi je: "Hvala ti puno". Ja sam mu uzvratio: "Čovječe, drago mi je da si dobro" - dodao je Morgan.

- Bio je to emotivan trenutak. Rekao je da se htio vratiti svojoj trudnoj ženi. Osjećao sam se još bolje jer sam znao da ima obitelj i da svi računaju na njega. Bio je jako zahvalan. Svi iz zračne luke bili su jako sretni - zaključio je Morgan.

Regulatorna će tijela istražiti incident.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:28