KORAK KA DENUKLEARIZACIJI

PJONGJANG SUSRET KIMA I TRUMPA NAZVAO NEVJEROJATNIM DOGAĐAJEM 'Dvojica čelnika ostat će u bliskom kontaktu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.07.2019. u 19:50

U.S. President Donald Trump shakes hands with North Korean leader Kim Jong Un as they meet at the demilitarized zone separating the two Koreas, in Panmunjom, South Korea, June 30, 2019. KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA.
REUTERS

 

Sjevernokorejski medij je u ponedjeljak nazvao povijesni susret sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa u demilitariziranoj zoni "nevjerojatnim događajem".

Kim i Trump dogovorili su da će "ostati u bliskom kontaktu" kako bi se "usmjerili prema novoj prekretnici u denuklearizaciji korejskog poluotoka i bilateralnim odnosima", rekla je državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA.

Trump je postao prvi američki predsjednik koji je kročio na sjevernokorejsko tlo kada se sastao s Kimom u pograničnom selu Panmunjom i rukovao se s njime na pograničnoj liniji između dviju Koreja.

Trump je u ponedjeljak objavio na Twitteru kako se zahvaljuje južnokorejskom predsjedniku Moon Jae Inu na ugošćivanju nakon summita G-20 u Japanu.

"Dok sam bio tamo, bilo je izvrsno nazvati vođu Sjeverne Koreja Kima kako bi došlo do našeg, jako dobro praćenog, susreta", napisao je Trump na Twitteru dan nakon povratka u Washington.

"Dobre se stvari mogu dogoditi svima", dodao je.

Trump je također čestitao japanskom premijeru Shinzo Abeu zbog "pripreme tako fantastičnog i dobro vođenog summita G-20" te je kazao da na summitu ništa nije nedostajalo i da nije bilo grešaka.

"Japanski narod mora biti jako ponosan na svog premijera", rekao je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo