SUSRET S MORAWIECKIM

PLENKOVIĆ PRVI HRVATSKI PREMIJER U SLUŽBENOM POSJETU POLJSKOJ NAKON 8 GODINA 'Naše dvije zemlje žele nastaviti razvijati dobru suradnju'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska i Poljska na svim područjima imaju dobru i kvalitetnu suradnju koju žele i dalje razvijati, poručili su u četvrtak u Varšavi premijeri dviju zemalja Andrej Plenković i Mateusz Morawiecki.

- Imamo odličnu suradnju, koju želimo i dalje razvijati. Nadam se da ćemo zajedno raditi na provedbi strateške agende EU u koju smo uvrstili potrebu za potporom demografskoj obnovi - rekao je Plenković novinarima nakon razgovora sa svojim poljskim domaćinom.

- Mi smo dvije prijateljske, slavenske zemlje, koje među inim veže poštovanje prema papi Ivanu Pavlu II. - rekao je Plenković spomenuvši doprinos poljskog pape međunarodnom priznanju Hrvatske.

Ovo je prvi posjet hrvatskog premijera Poljskoj nakon osam godina. Međusobna razmjena dviju zemalja dosegnula je 1,1 milijardu eura, a skoro milijun Poljaka godišnje turistički posjeti Hrvatsku. U Poljskoj je prisutno nekoliko hrvatskih tvrtki, poput Končara, Podravke, Belupa i Dalekovoda.

Oba premijera dijele slična stajališta u pogledu pregovora o proračunu EU i zauzimaju se da se ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku.

- Razgovarali smo o potrebi solidarnosti u pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru. Moramo uvjeriti naše zapadne partnere da je dobar proračun za srednju i istočnu Europu također dobar i za njih i cijelu Uniju - rekao je Morawiecki, dodajući kako se od svakog potrošenog eura iz europskog proračuna u zemljama nove Europe oko 65 posto vrati u zapadne zemlje kroz ugovore koje njihove tvrtke dobiju za provedbu projekata.

Dva premijera razgovarala su i o suradnji u području obrane.

Plenković je nakon Varšave otputovao na sjeveroistok Poljske, u posjet pripadnicima 4. kontingenta (HRVCON), koji su smješteni na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu ojačane prednje prisutnosti NATO-a koja je odgovor Sjevernoatlantskog saveza na sve agresivnije ponašanje Rusije.

Morawiecki je istaknuo važnost cestovnih, željezničkih i plinskih koridora sjever-jug, istaknuvši važnost Inicijative triju mora.

- Podržavamo tu dimenziju suradnje na prostoru između Jadrana, Baltika i Crnog mora. To je drugo plućno krilo Europske unije - rekao je Morawiecki.

Bilo je riječi i o europskim perspektivama zemalja jugoistoka Europe. Obje zemlje se zauzimaju za to da se proces proširenja nastavi kad te zemlje ispune potrebne kriterije.

Poljska je u četvrtak i petak u Poznanju domaćin 6. sastanka na vrhu Berlinskog procesa, koji je osmišljen da se zemljama u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu pomogne na njihovu putu prema EU.

- Proces proširenja ima svoj ritam. Znamo kakvo je realno raspoloženje u starijim članicama EU, ali taj se proces treba održati. Nama je bitno da te zemlje idu prema EU i ispunjavanju kriterija, a nitko nema iluzija da će to ići preko noći - izjavio je Plenković, naglasivši da će u slučaju odsutnosti EU u taj prostor ući drugi globalni akteri i ostvarivati svoje strateške interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:15