ZAŠTITA UGROŽENIH VRSTA

'POBIJTE IH SVE! TO JE MANJE ZLO' Radikalan zahtjev vodećih znanstvenika: 'Bolje istrijebiti mace, nego da ostanemo bez gougške strnadice'

 
u krugu: gougška strnadica
 REUTERS, cc

Pse, svinje, koze, štakore, miševe i prije svega domaće mačke koje žive u divljini, trebalo bi istrijebiti kako bi se zaštitilo ugrožene životinjske vrste koje su njihov plijen, zaključili su znanstvenici nakon najnovijeg istraživanja.

Kako piše BBC, ovaj dramatični poziv znanstvenika odnosi se na više od 100 svjetskih otoka na kojima žive neke od najrjeđih životinja na svijetu, a koje bi se tim potezom moglo spasiti od izumiranja.

Naime, u proteklih 500 godina čak 75 posto izumrlih vrsta ptica, sisavaca, gmazova i vodozemaca nestalo je upravo na otocima. A za dobar dio toga zaslužne su invazivne životinjske vrste koje je na netaknute otoke doveo čovjek.

- Eliminiranje invazivnih sisavaca s tih otoka je najjači način na koji možete odstraniti ključnu prijetnju ugroženim otočnim vrstama i tako sačuvati bioraznolikost tih mjesta - smatra dr. Nick Holmes iz skupine "Očuvanje otoka".

Studija ovih znanstvenika, objavljena u časopisu PLOS ONE, izdvojila je 107 otoka na kojima bi istrebljenje mačaka, svinja, pasa i sličnih sisavaca moglo spasiti čak 9,4 posto globalno ugroženih otočnih vrsta. Prema znanstvenicima, eliminacija životinja poput mačaka (koje nipošto nisu ugrožene) predstavlja manje zlo od trajnog gubitka rijetkih vrsta na rubu izumiranja.

- Tako bismo spasili jedinstvene vrste koje su evoluirale u izolaciji i koje se može naći samo na zabačenim otocima - rekao je za BBC Stuart Butchart, glavni znanstvenik u organizaciji Birdlife International.

Ovaj prijedlog i nije toliko radikalan i nov koliko se čini. Na primjer, na mnogim otocima se već naširoko istrebljuje glodavce pa je tako britanski otok u Atlantskom oceanu Južna Georgia prvi put u 200 godina potpuno očišćen od štakora. A budući da se u recentnom istraživanju poimence navodi više od 20 britanskih otoka, uspjeh na Južnoj Georgiji mogao bi poslužiti kao putokaz za buduće operacije uklanjanja invazivnih vrsta.

Na otoku Gough u atlantskom arhipelagu Tristan de Cunha planira se istrebljenje miševa koji love ptiće Tristan albatrosa i gougške strnadice, a na pacifičkom otoku Henderson u sklopu arhipelaga Pitcairn istrebljenjem štakora kane zaštititi hendersonsku burnicu.

- Ova studija je pokazala koliko je važno ukloniti invazivne vrste sisavaca s otoka kako bi se spriječio daljnji val izumiranja. Sada nam je potrebna politička volja i financiranje kako bismo odradili ovaj nužni posao i vratili otocima njihovu prijašnju veličanstvenost - zaključio je Jonathan Hall, šef odjela za prekomorske teritorije Kraljevskog društva za zaštitu ptica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:44