UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Pobuna u ruskoj bazi! Vojnici se potukli, razvalili vrata i pobjegli; Zelenski: ‘Sankcije Rusiji su neozbiljne!‘

Pratimo ključne događaje 283. dana ratnih zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Volodimir Zelenski, incident u ruskoj vojnoj bazi

Ključni događaji:

- Iz Hersona uklonjeno 7042 eksplozivna predmeta

- Bijela kuća: Biden zasad nema namjeru razgovarati s Putinom

- Britanski šef diplomacije: Putin bi mogao iskoristiti mirovne pregovore da obnovi vojne zalihe


Zelenski kaže da su sankcije Rusiji ‘neozbiljne‘

Ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara koje je dogovorila skupina G7 i Australija nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Nakon što su G7 i Australija postigli dogovor u petak, očekuje se da će to preko vikenda učiniti Europska unija. Ta mjera ima namjeru smanjiti ruski dohodak od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući rast globalnih cijena.

"Tepko da bi ovakvo ograničenje mogli nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države", rekao je Zelenskij u video obraćanju.

"Samo je pitanje vremena prije nego što se budu morali upotrijebiti snažniji alati. Šteta je da će se izgubiti to vrijeme", dodao je.

Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, rekao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

Zelenskij se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje.

"Ovaj novac će ići prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i viši dužnosnici Kremlja su više puta upozorili da naftom neće opskrbljivati one zemlje koje budu uvele ograničenje cijene.

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama je na komunikacijskoj platformi Telegram kritiziralo "preoblikovanje" načela slobodnog tržišta i ponovilo da će unatoč mjerama potražnja za njenom naftom i dalje ostati velika.


Macron: Europa treba dati garancije Rusiji

Zapad treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako predsjednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u izjavi emitiranoj u subotu.

U razgovoru za francusku TV postaju TF1, snimljenu tijekom njegovog državnog posjeta Sjedinjenim Državama ovog tjedna, Macron je rekao da Europa mora pripremiti svoju buduću sigurnosnu arhitekturu.

"To znači da je jedna od bitnih točaka kojoj se moramo posvetiti - kao što je predsjednik Putin uvijek govorio - strah da će mu NATO doći pred vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo ugroziti Rusiju", rekao je Macron.

"Ta će tema biti dio mirovnih rasprava, stoga trebamo pripremiti što smo spremni učiniti, kako zaštititi naše saveznike i države članice te kako Rusiji pružiti jamstva onog dana kada se vrati za pregovarački stol", kazao je francuski predsjednik.

Rusija i Sjedinjene Države ovog su tjedna rekle da su načelno otvorene za razgovore, iako je američki predsjednik Joe Biden rekao da će razgovarati s Putinom samo ako šef Kremlja pokaže da je doista zainteresiran za okončanje rata.

Ukrajina kaže da su pregovori mogući samo ako Rusija prestane napadati i povuče svoje trupe.

Mnogi u Ukrajini i na zapadu snažno se protive bilo kakvim pregovorima s Putinom kojima bi ga se nagradilo ustupcima nakon gotovo 10 mjeseci rata, pogotovo jer je Ukrajina u posljednja tri mjeseca potjerala ruske snage s velikog područja.

No Macronove primjedbe daju naslutiti da on razumije potrebu Moskve za sigurnosnim jamstvima, što je bio zahtjev u središtu intenzivne, ali neuspješne diplomacije uoči rata, piše Reuters.

Putin je 8. veljače, samo nekoliko tjedana prije ruske invazije, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Macronom u Moskvi rekao da će Rusija i dalje pokušavati dobiti odgovore od zapada na svoja tri glavna sigurnosna zahtjeva: zaustavljanje proširenja NATO-a, raspoređivanja projektila u blizini njezinih granica i smanjenje NATO-ove vojne infrastrukture u Europi na razinu iz 1997. godine.

SAD je tada objavio da su ruski zahtjevi nerealni.


Netko je u Kijevu pokušao ukrasti Banksyja

Ukrajina je privela osam osoba zbog krađe murala koji je naslikao neuhvatljivi britanski ulični umjetnik Banksy sa zida u predgrađu Kijeva, priopćile su vlasti.

Slika osobe u spavaćici i gas maski koja drži aparat za gašenje požara pored pougljenjenih ostataka prozora u gradu Hostomelu nestala je u petak.

“Grupa ljudi pokušala je ukrasti Banksyjev mural. Izrezali su rad iz zida kuće koju su uništili Rusi”, rekao je kijevski guverner Oleksij Kuleba u objavi na Telegramu.


Osamnaest ukrajinskih diplomatskih misija, uključujući i ona u Hrvatskoj, primile sumnjive pakete

Guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj objavio je u subotu na komunikacijskoj platformi Telegram da je ukrajinska vojska zauzela 13 mjesta u toj oblasti. Dodao je da ruska artiljerija još uvijek udara na sela u Luganskoj oblasti. Idućeg će je tjedna obići liječnici, a organizira se dostava drva za grijanje, piše The Guardian.

Zamjenik predstojnika ureda predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Kirilo Timošenko objavio je na Telegramu da je u petak nakon ruskih napada na Ukrajinu poginula jedna osoba. Poginula osoba živjela je u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinske vlasti u Hersonskoj oblasti u subotu zamolile osobe koje žive istočno od rijeke Dnjepar da napuste to područje. Nakon što su Ukrajinci zauzeli Herson, grad na zapadnoj obali Dnjepra, rijeka je postala linija fronte. Rusi su nastavili raketirati Herson nakon što su se iz njega povukli i prepustili ga Ukrajincima.

Osamnaest ukrajinskih diplomatskih misija u 12 zemalja u petak su i subotu primile pakete pune životinjskih očiju i eksploziva. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko rekao je da su svi paketi u isto vrijeme poslani iz jedne europske zemlje, ali nije htio reći koje jer se niz incidenata još uvijek istražuje. Među zemljama u koje su stigli sumnjivi paketi našla se i Hrvatska. Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da su paketi natopljeni tekućinom "prepoznatljive boje i mirisa".


Pobuna ruskih vojnika

Sky News navodi da društvenim mrežama kruži snimka na kojoj se može vidjeti kako ruski vojnici prosvjeduju protiv loših uvjeta u jednoj snijegom prekrivenoj bazi. Citirajući časopis Business Ukraine, Sky News navodi da su ruski vojnici na silu napustili bazu.

Prizore je podijelio magazin Business Ukraine - neovisni časopis koji pokriva aktualne događaje u Ukrajini - i pojavio se u trenutku kada se ruske snage i dalje suočavaju s vojnim neuspjesima i navodno pate od niskog morala.


Rusija: Ograničenje cijena je "opasno", ali neće smanjiti potražnju za našom naftom

Rusija je u subotu rekla da će nastaviti pronalaziti kupce za svoju naftu unatoč "opasnom" pokušaju zapadnih vlada da uvedu ograničenje cijena na njezin izvoz nafte, dok Ukrajina smatra da je plafon cijene trebao biti dvostruko niži od dogovorenog.

Koalicija zapadnih zemalja predvođena skupinom zemalja G7 složila se u petak uvesti ograničenje cijene ruske nafte uvezene morskim putem na 60 dolara po barelu, što je pokušaj da se ograniče prihodi Moskve i smanji njena sposobnost financiranja invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i viši dužnosnici Kremlja su više puta poručili da naftom neće opskrbljivati one zemlje koje budu uvele ograničenje cijene.

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama je na komunikacijskoj platformi Telegram kritiziralo "preoblikovanje" načela slobodnog tržišta i ponovilo da će unatoč mjerama, potražnja za njenom naftom i dalje ostati velika.

"Postupci poput ovog će neizbježno dovesti do povećane nesigurnosti i nametanja većih cijena za potrošače sirovina. Neovisno o trenutnim poigravanjima s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će potražnja za ruskom naftom ostati velika", napisalo je rusko veleposlanstvo.

Ograničenje će dozvoliti zemljama izvan EU-a nastavak prekomorskog uvoza ruske nafte, no transportnim i osiguravateljskim tvrtkama će zabraniti da rade s ruskom naftom diljem svijeta, osim ako se prodaje po cijeni nižoj od ograničenja.

Ograničenje cijene na rusku naftu trebalo bi biti smanjeno na 30 dolara po barelu kako bi se snažnije oslabilo rusko gospodarstvo, rekao je u subotu viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika.

"Ruska ekonomija bit će uništena i (Rusija) će platiti i biti odgovorna za sve svoje zločine", napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija Andrij Jermak.

"Ipak je trebalo sniziti cijenu na 30 dolara kako bi ju se uništilo brže", dodao je.


Iz Hersona uklonjeno 7042 eksplozivna predmeta

Ukupno 7042 eksplozivna predmeta ‘uklonjena su i neutralizirana‘ iz Hersonske oblasti, tvrdi ukrajinska Državna služba za hitne slučajeve.

Radovi na oslobađanju područja od mina i eksplozivnih zamki traju još od ruskog povlačenja iz grada.

Djelatnici ukrajinskih hitnih službi tvrde da su pregledali gotovo 700 hektara otvorenog područja, 60 kilometara željezničkih tračnica i 326 kućanstva.

image

Predgrađe Hersona

Bulent Kilic/Afp

Rusija se protiv sankcija bori kupovinom stotinom tankera

Rusija je ove godine nabavila 100 tankera kao odgovor na naftne sankcije koje je Moskvi nametnuo Zapad, izvještava Financial Times.

Kremlj koristi dodatne tankere kako bi izbjegla probleme s ograničenjima u isporuci nafte, a tvrtka za energesko savjetovanje Rystad tvrdi da su ove godine kupljena 103 tankera.

Navodno je riječ o brodovima starima između 12 i 15 godina i predstavljaju rusku flotu u sjeni.

Podsjetimo, skupina zemalja G7 i Australija su u petak poručile da su se dogovorile oko ograničenja cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu nakon što su članice Europske unije prevladale otpor Poljske i ranije istog dana postigle politički sporazum.


Britanski šef diplomacije: Putin bi mogao iskoristiti mirovne pregovore da obnovi vojne zalihe

Ruski čelnik Vladimir Putin mogao bi iskoristiti mirovne pregovore u Ukrajini kako bi obnovio vojne zalihe prije pokretanja novih napada, upozorio je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

U intervjuu za Telegraph rekao je da postoji rizik da Putin zapravo samo koristi prekid vatre kako bi uvježbao više vojnika, proizveo više streljiva te obnovio vojne snage i ponovno ih naoružao.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će biti spreman razgovarati s gospodinom Putinom ako on doista želi okončati rat - nešto što se dosad nije dogodilo.

Ocijenio je da ako Rusi koriste bilo kakvu pauzu na bojišnici kao pokriće za ponovno naoružavanje, onda bi moglo doći do novih problema.

- Dogodit će se da ćemo za šest, 12 ili 18 mjeseci ponovno vidjeti napade. Rješenje mora biti održivo, mora biti smisleno i stvarno. Moramo paziti na stanku koju Rusija koristi kako bi sljedeća faza agresije bila učinkovitija od aktualne, rekao je, pa dodao.

- Putin ima formu za ovo. Gruzija, to će biti jednokratno, zar ne? Krim, to će biti jednokratno, zar ne? Istočna Ukrajina, to će biti jednokratno, pojasnio je.

Cleverly je ovih dana sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu. Zapitao se bi li Putin u razgovorima sudjelovao s dobrim namjerama.

- Poanta je da moramo biti vrlo, vrlo oprezni ako "mirovne" pregovore, a koristim mir u navodnicima, inicira Vladimir Putin.


Bijela kuća: Biden zasad nema namjeru razgovarati s Putinom

Bijela kuća je u petak pojasnila izjavu koju je Joe Biden dao dan ranije, istaknuvši da američki predsjednik zasad ne planira razgovarati s Vladimirom Putinom o ukrajinskom pitanju.

"Zasad nema namjeru razgovarati s Putinom", rekao je u petak John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je u nadležnosti Bijele kuće. "I kao što je (Biden) još rekao, Putin nije pokazao baš nikakvo zanimanje za bilo kakav dijalog - zapravo suprotno", rekao je novinarima.

Joe Biden je u četvrtak izjavio da je "spreman razgovarati s Putinom ako nastoji pronaći način za prekid rata", istaknuvši da ruski predsjednik to "još nije učinio".

"Kad bi bilo tako, u dogovoru s francuskim i prijateljima u NATO-u, bio bih sretan da sjednem s Putinom i vidim što mu je na umu. Još to nije učinio", dodao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Ove izjave daju naslutiti da je Washington otvoren za dijalog s Kremljem o ratu u Ukrajini, ali Moskva je u petak očito odbila prijedlog, shvativši da on uključuje odlazak ruskih snaga iz Ukrajine, na što Rusija ne pomišlja, pojašnjava France presse.

Kirby je uz to zanijekao da SAD nagovara ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da nastavi pregovore s Moskvom.

"Predsjednik uopće nije rekao da je došlo vrijeme za pregovore", rekao je. "Rat bi se mogao završiti danas bez pregovora da je Putin učinio što je trebao i otišao iz Ukrajine. Njegove snage nemaju ondje što raditi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:39