OTVORENA BIRALIŠTA

Počeli izbori za Europski parlament

Mayor Onno Hoes of Maastricht in southern Netherlands (C) prepares before casting his ballot for the European elections on May 22, 2014. Britain and the Netherlands go to the polls today, starting the ball rolling on elections to the European parliament that are expected to see a swing towards populist right-wing parties. The elections, which began at 0530 GMT in the Netherlands and are spread over four days in the EU's 28 member states, are expected to see major gains for parties bent on dismantling the European Union from the inside. AFP PHOTO / ANP / MARCEL VAN HOORN **netherlands out**
 MARCEL VAN HOORN/AFP

DEN HAAG - Birališta za europske izbore otvorena su u četvrtak ujutro u Nizozemskoj čime su počeli izbori za 751 zastupnika Europskog parlamenta koji će potrajati do nedjelje u 23 sata kada se zatvaraju posljednja birališta, ona u Italiji.

U petak će na birališta Česi i Irci, s tim da Česi mogu glasovati i u subotu. U subotu se izbori održavaju i u Latviji, Slovačkoj i na Malti, a u svim ostalim zemljama članicama u nedjelju, 25. svibnja.

Ankete pokazuju da će nakon šest godina krize, štednje i velike nezaposlenosti izbore obilježiti jačanje "protueuropskih populista", kako se u europskom žargonu naziva krajnje desne i krajnje lijeve, populističke i euroskeptične stranke kao što su francuska Nacionalna fronta (FN), nizozemska Slobodarska stranka (PVV), britanski UKIP, grčka Siriza i talijanski Pokret pet zvijezda, koje bi zajedno mogle dobiti gotovo četvrtinu glasova.

Po zadnjim procjenama Poll Watcha uoči izbora, pučani i socijalisti u mrtvoj su utrci. EPP-u se predviđa 217 mandata, a socijalistima 201. Liberali će pasti na 59, konzervativci na 42, a zeleni na 44 zastupnika, pokazuju ankete. Očekuje se rast krajnje ljevice na 53 zastupnika i krajnje desnice na njih 40. Utrostručit će se broj neovisnih zastupnika, na 95, ali radi se mahom o pripadnicima euroskeptične i radikalno desne struje.

Hrvatski građani birat će u nedjelju svojih 11 zastupnika, jednog manje nego sada jer se broj eurozastupnika smanjuje sa 766 na 751, i to prvi put na puni mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:38