IZBORI ZA EU PARLAMENT

Zoran Milanović: lista Kukuriku koalicije - lista znanja i kompetencija

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je biračima na današnjem predizbornim skupu Kukuriku koalicije u Varaždinu, kako je njihova lista - lista znanja i kompetencija, kompetencija državničkog kalibra, ali i kompetencija regionalne samouprave i vođenja županija koje su najuspješnije u Hrvatskoj.

"Naša lista je najbolja po iskustvu, znanju, životnom zaleđu, ima najveću stručnu ali i moralnu težinu", izjavio je Milanović.

Ističe da se biračima nudi izbor između liste njihove Kukuriku koalicije, koja predstavlja poredak, red, koja predstavlja danas i sutra, te liste koja predstavlja ono drugo, bezakonje, nepotizam, rođaštvo, korupciju.

Kako to funkcionira najbolje je otići u Slavoniju pa se zapitati kada ljudima treba pomoć, kada je dajete preko veze, onda prijatelji i rođaci dobiju, a ostali ostaju kratkih rukava. Tako je to i u politici, kazao je Milanović, ustvrdivši da je politika predugo u Hrvatskoj bila prijevara.

Zato su ovi izbori važno 'prolazno vrijeme' na putu za bitku za dušu Hrvatske i odgovora na ključno pitanje - jesmo li uređeno društvo, u kojem svi imamo jednake šanse i gdje ćemo svi, u skladu sa svojim sposobnostima i ambicijama, ostvariti nekakav rezultat. Bit će uspješnih i manje uspješnih, ali ne nezadovoljnih, izigranih, prevarenih i nasamarenih, poručio je Milanović.

Naglasio je kako je bitno izaći na izbore da se hrvatski ugled i obraz u Bruxellesu ne blati.

EU parlament bit će izabran. Nažalost, teško je vrijeme i velik broj poslanika bit će protestan, protiv nečega. Ova (Kukuriku) lista nije protiv nego je za red, poredak, šansu da se radi i da se preuzme rizik, jer bez rizika nema uspjeha. Moramo biti odgovornije društvo, trošiti koliko imamo, a ako se zadužujemo onda se zadužujemo za razvoj, rast i buduće bogatstvo, rekao je Milanović.

Ocijenio je i da je Hrvatska još uvijek, dvadeset godina nakon rata, razjedinjena u pravu na šansu. Po njegovim riječima, s jedne je strane zapad i regije prema EU, bogatije i s manjim brojem nezaposlenih, te oni na istoku i jugu kojima je teško.

Zato moramo pokazati solidarnost i nikada ne zaboraviti da živimo u Hrvatskoj. Budimo jaki, budimo solidarni, budimo dobro organizirana država, kazao je Milanović.

Na skupu je bila i predsjednica HNS-a Vesna Pusić koja je okupljenima poručila da izađu na izbore jer onima koji ne izađu drugi odlučuju o njihovoj sudbini.

Istaknula je važnost sredstava koje možemo dobiti za projekte iz fondova, dodavši da do 2020. imamo na raspolaganju oko 11 milijardi eura koji nisu zajamčeni. Kaže da ćemo ih dobiti ovisno o tome kakve projekte i ljude imamo u Europskom parlamentu.

Pusić je naglasila da trebamo ljude koji će znati projekte predstaviti i obrazložiti u europskim institucijama i za njih lobirati.

Jedna od tih institucija je Europski parlament, i zato Pusić biračima poručuje da tamo ne šalju ljude koji će „sjesti ko drvo na drvo“ i uzimat plaću.

Prvi na zajedničkoj listi SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a Neven Mimica istaknuo je da koalicijska lista na izbore ide s dvije važne poruke. Prva je da nije svejedno hoćemo li izaći na izbore, a druga da nije svejedno kome će se dati glas da ga nosi u Europu.

I on je naglasio važnost rada zastupnika u Europskom parlamentu i donošenja zakona na toj razini s čime će se usklađivati nacionalna zakonodavstva, što će značajno utjecati na život građana Hrvatske.

Ponovio je i da će izabrani zastupnici sa zajedničke koalicijske liste u Europskom parlamentu podržati "napredni, progresivni politički koncept lijevog centra".

Okupljenima u Varaždinu obratila se i Sandra Petrović Jakovina, ističući da je upravo sjeverozapadna Hrvatska znala iskoristiti sredstava iz predpristupnih fondova za dobrobit svojih građana i korist široj društvenoj zajednici.

Ujedno je pozvala na solidarnost razvijenog kraja sjeverozapadne Hrvatske prema Slavoniji koja se u posljednjih nekoliko dana suočila sa neočekivanim posljedicama poplave. Pozvala je svakoga da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne ugroženima.

Deveti na listi, Marin Vučić iz Varaždinske županije kaže da je lista Kukuriku koalicije lista dobrih ljudi koji znaju raditi svoj posao i koja neće ustuknuti prilikom glasovanja, posebice kada će se glasati o pravima žena.

Višnja Fortuna iz HSU-a pozvala je umirovljenike da svoj glas na predstojećim izborima daju listi „Kukuriku koalicije.“

Skupu se obratio i župan Varaždinske županije i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Predrag Štromar govoreći o velikim projektima koji se uz pomoć hrvatske Vlade, ovih dana pokreću u Varaždinskoj županiji. Spomenuo je dogradnju i izgradnju kirurgije u vrijednosti oko 240 milijuna kuna te dogradnju i izgradnju četiri osnovne škole vrijednosti oko 100 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:54