IZBORI ZA EU PARLAMENT

HOLY NE OČEKUJE PREVIŠE OD IZBORA 'Bit ćemo sretni ako osvojimo jedan mandat'

"Ako osvojimo jedan mandat, naš europarlamentarac zastupat će program ORaH-a i Europske stranke zelenih (EGP) koji se temelji na održivom razvoju", izjavila je Holy
Zagreb, 170514.Jurisiceva ulica.Izlozba i tribina Odrzivi razvoj stvara radna mjesta odrzana je u Jurisicevoj ulici. Na tribini u Europskom domu izlaganja su odrzali predsjednica ORaH-a Mirela Holy i EU parlamentarac Reinhard Butikofer.Na fotografiji: Mirela Holy.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) Mirela Holy istaknula je danas da očekivanja te stranke na izborima za Europski parlament nisu spektakularna, jer su svjesni da su nova politička stranka, te da bi bili sretni da prijeđu izborni prag, a izuzetno sretni ako osvoje jedan mandat.

"Ako osvojimo jedan mandat, naš europarlamentarac zastupat će program ORaH-a i Europske stranke zelenih (EGP) koji se temelji na održivom razvoju", izjavila je Holy u Europskom domu gdje je održana tribina "Održivi razvoj otvara nova radna mjesta", na kojoj je, kako bi pružio podršku ORaH-u, govorio i supredsjednik EGP-a i EU parlamentarac Reinhard Bütikofer.

Holy je pojasnila da je održivi razvoj politička platforma koja podrazumijeva uravnoteženi odnos između gospodarskog razvoja, zaštite okoliša i poštivanja društvene pravde i ljudskih prava. Istaknula je kako smatraju da nije moguće živjeti u održivom društvu ako samo jedan od tih čimbenika održivog razvoja nije ispoštovan.

"Možete imati razvijeno gospodarstvo, ali ako je blagostanje podijeljeno između samo deset posto ljudi tada ne možete govoriti o održivom društvu, kao ni onda ako je blagostanje temeljeno na neodrživoj eksploataciji resursa", rekla je Holy i objasnila da je za održivo društvo potrebno imati sva ta tri čimbenika u balansu što vodi do dugoročnog razvoja.

Napomenula je da je u posljednjih desetak godina u Europi jako porastao broj novih radnih mjesta u obnovljivim izvorima energije, održivoj poljoprivredi, gospodarenju otpadom, "zelenim" industrijama, održivom turizmu i održivom ribarstvu. Objasnila je da "zelena" radna mjesta podrazumijevaju i veću zaštitu socijalnih prava zaposlenika.

U Europi sada ima 3,4 milijuna radnih mjesta u takozvanim "zelenim industrijama" što je više nego u europskoj auto-industriji, rekla je Holy i dodala da se na obradi 10.000 tona otpada zapošljava između 200 i 250 ljudi, dok se s klasičnim postupanjem s neselektirano prikupljenim otpadom, zapošljava u prosjeku oko deset ljudi.

Holy je govorila i o stajalištu ORaH-a i EGP-a da porezna politika mora ići u pravcu poreznoga rasterećenja rada i jačeg opterećenja kapitala, odnosno različitih špekulanskih investicija, financijskih transakcija, te veće kontrole bankarskog sektora kako on ne bi dovodio građane u nezavidnu situaciju.

Bütikofer je rekao kako bi, ako ORaH osvoji mandat EU dobio prvoga zastupnika Zelenih s područja Istočne Europe. Izvijestio je da "zeleni" u Švedskoj, Mađarskoj i Engleskoj imaju ambicije osvojiti više mandata od dosadašnjih.

"Europski parlament u izvješću govori o renesansi EU kroz održive ekonomije što je bitna gospodarska strategija iz dva razloga - to su nova kvalitetna radna mjesta i održivo gospodarstvo kao jedini način pružanja konkurentnosti".

Prije tribine ORaH je u pješačkoj zoni Petrinjska-Jurišićeva postavio putujuću izložbu koja je, uz tribinu, ORaH-ova središnja manifestacije EU kampanje "Posadi ORaH u EU".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:31