EU SUMMIT

Počinje utrka za izbor prvog predsjednika

Šefovi država i vlada su uspjeli pronaći model koji je prihvatio i Vaclav Klaus koji će ratificirati Lisabonski ugovor
 Elvir Tabaković/CROPIX

BRUXELLES - Šefovi država ili vlada EU danas su se u Bruxellesu ipak dogovorili da Europska Unija na sebe preuzme velik dio tereta za pomoć državama u razvoju pri ispunjavanju kvota za očuvanje okoliša te dogovorili i izuzeće Češke iz Povelje o ljudskim pravima kao uvjet za češko ratificiranje Lisabonskog ugovora.

Klimatske promjene

Predsjednik švedske vlade Frederik Reinfeldt objavio je to na kraju summita u Bruxellesu rekavši da je time EU pokazao da je spreman za veliki summit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu i otvoren put za konačni dovršetak procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Reinfeldt je rekao da će EU podnijeti velik dio tereta od 100 milijardi eura za pomoć državama u razvoju, ali je dodao da sada čekaju i od SAD-a, Japana, Kanade, Australije i drugih da prihvate svoj dio tog tereta. Sada pak unutar EU treba podijeliti troškove da bi “manje napredne članice“ plaćale manje. Komentirajući odluke predsjednik EK Jose Manuel Durao Barroso je rekao da sada EU može pogledati druge u oči i reći: “Mi smo spremni za Kopenhagen i zajedno možemo uspjeti“.

Hrvatski sporazum

Češko izuzeće će se također ratificirati uz hrvatski pristupni sporazum kao i garancije koje je EU dao Irskoj. EU sada očekuje da će češki predsjednik Klaus brzo potpisati Lisabonski ugovor, nakon čega će Švedska organizirati izvanredni summit na kojemu bi se odlučivalo o čelnim funkcijama u EU.

Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair ima sve manje šanse za izbor na funkciju prvog predsjedndika EU. Protiv njega su se izjasnili čak i europski socijalisti. Zato će sadašnji ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Miliband imati veće šanse za izbor na izuzetno važnu funkciju visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:51