'UDARAC EUROPSKOJ POLITICI NA BALKANU'

Podijeljene reakcije iz svijeta na Nikolićevu pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji

 Goran Srdanov / BLIC / CROPIX

Srbijansko državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak je priopćilo, na temelju obrađenih 99,34 posto biračkih mjesta, da je u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije pobijedio kandidat Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić s 49,55 posto glasova .

Nikolić je, po privremenim rezultatima izbornog povjerenstva, osvojio 49,55 posto glasova, dok je njegov suparnik i kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić osvojio 47,30 posto glasova.

Iz povjerenstva su također naveli kako je u drugom krugu predsjedničkih izbora glasovalo ukupno 46,37 posto građana s biračkim pravom, te da je bilo 3,15 posto nevažećih listića. Zakon nalaže da konačni rezultati izbora moraju biti objavljeni najkasnije do četvrtka 24. svibnja u 20 sati.

Među reakcijama na vijest o Nikolićevoj pobjedi mediji prenose i izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju J elka Kacina, u kojoj on za tursku agenciju Anadolija kaže kako se sinoćnjom Nikolićevom pobjedom ''nije dogodilo ništa strašno'' te da nije riječ ni o kakvoj drami, jer su promjene pozicija u politici učestala pojava.

Kacin kaže kako je to dramatično samo onima koji odlaze s vlasti te poručuje kako svi trebaju poštivati volju birača te se odreći ''satanizacije'' bilo kojeg dužnosnika u bilo kojoj zemlji, a pogotovo Nikolića.

- Bilo bi nam drago kada bi Nikolić prvo krenuo u Sarajevo, pa onda u Banju Luku, kada govorimo o BiH. Drugo, radovalo bi nas kada bi hrabrio Srbe na sjeveru Kosova da ojačaju srpsku zajednicu na Kosovu, što znači ponovno komuniciranje Srba sjeverno i južno od Ibra, rekao je Kacin te istaknuo kako je, ''ako želimo sačuvati i ojačati multietnički karakter Kosova, a svi to želimo, dijalog između Srba na sjeveru i jugu Kosova preduvjet'.'

Kacin je podsjetio i da predsjednik Srbije, unatoč tome što mu ustav ne daje široke ovlasti, može nastupati ohrabujući demokratske i proeuropske stranke.

Nešto drugačijeg stajališta je predsjednik socijaldemokrata u Europskom parlamentu Hannes Swoboda koji, u pripćenju koje prenose beogradski mediji, ocenjuje da izborna pobjeda Nikolića predstavlja "težak udarac europskoj politici na Balkanu i regionalnoj stabilnosti".

Europska unija, kako poručuje Swoboda, ne smije dopustiti da bude ometena u politici približavanja Balkana Europskoj uniji zbog demokratske odluke srpskog naroda, a započeti smjer pažljivo pripremljene i postupne integracije regije mora biti nastavljen.

Swoboda ističe kako novoizabrani predsjednik Srbije treba svoje proeuropske izjave pretvoriti u djelo te podsjeća kako Nikolićeva nacionalistička retorika i stajališta prema Kosovu do sada nisu ukazivale na europski put.

Srbijanski politički analitičar Vladimir Goati, komentirajući rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora, ocijenio je kako je predsjednik Demokratske stranke (DS), Nikolićev protukandidat, Boris Tadić "žrtveno janje" loše vladajuće politike.

- Predsjednik DS- a bio je personifikacija i nekakva žrtva svega onoga što se očekivalo i što je mimoišlo stranku, tako da se sve sručilo na njega, počevši od ekonomskih problema na koje zaista Srbija nije imala mnogo utjecaja, ali i dosta grešaka kojima je kumovala DS, izjavio je Goati za srbijansku agenciju Beta.

Po njegovim riječima, Nikolić kao predsjednik nema izvršnu vlast i predstavljat će samo još ''jedan par očiju'' koji će, uz nevladine organizacije i manjine u parlamentu, nadgledati rad srbijanske vlade što, kako kaže Goati, uopće nije loše jer je dosad sva vlast bila koncentrirana u rukama jedne stranke .

- Nikolićevo mišljenje će biti važno i nijedan medij neće moći ne prenijeti neku kritiku, on će jednostavno biti još jedan par očiju koji nadgleda vladu, smatra Goati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:09