‘CILJ PUTINOVOG TERORA‘

Podmukla ruska taktika podsjeća na udare Srba u BiH: Slično su radili tijekom opsade Sarajeva

Ukrajinski premijer Šmihal izjavio je da je Rusija gurnula Ukrajinu u humanitarnu katastrofu
 Yasuyoshi Chiba/Afp

Ruski projektili pogodili su energetska postrojenja u Ukrajini, što je izazvalo nestanak struje u nekoliko regija, priopćile su u subotu ukrajinske vlasti, dok ruske okupacijske snage u gradu Hersonu pozivaju civile na evakuaciju, prenosi Hina vijest Reutersa.

Vijest je to koja potvrđuje da su stratezi ruske agresije shvatili da njihova vojska nije u stanju ostvariti političke ciljeve koji su im zadani na bojištu pa se sada okreću svom najjačem savezniku, generalu Zimi. Rusija napada ukrajinske elektrane jer želi prisiliti ljude da napuste svoje domove i presele se u zemlje Europske unije, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Trećina elektrana

Početkom tjedna rekao da je Rusija već uništila oko trećinu elektrana u zemlji, uzrokujući nestanak električne energije i vode uoči zime. Riječ je o promjeni djelovanja ruske vojske koja je nastupila nakon što su ukrajinske snage (najvjerojatnije) izvele napad na Kerčki most, most koji spaja Rusiju i anektirani Krim. To je bio trenutak u kojem su u Moskvi shvatili da ukrajinska vojska ima moć udara na Rusiji toliko važnu infrastrukturu.

"Cilj ruskog terora nad našim energetskim postrojenjima je stvoriti Ukrajini što više problema sa strujom i grijanjem ove jeseni i zime, kako bi više Ukrajinaca odlazilo u europske zemlje", rekao je predsjednik Zelenski.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija gurnula Ukrajinu u humanitarnu katastrofu napadom na njezinu energetsku infrastrukturu. U izjavi za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, Šmihal je rekao da Rusija želi osuditi Ukrajinu na "hladnu zimu u kojoj bi se mnogi ljudi doslovno mogli smrznuti na smrt".

Novi val migracije

Maksim Timčenko, izvršni direktor energetske tvrtke DTEK, primijetio je u nedavnom intervjuu da je Rusija bila vrlo selektivna u svojim napadima na ukrajinska elektroenergetska postrojenja.

Rekao je za Ekonomičnu Pravdu da udari nisu bili usmjereni na proizvodne kapacitete, već na čvorišta distribucije električne energije: sklopne uređaje i transformatore ili izlazne jedinice u termoelektranama. "Mislim da rusku vojsku savjetuju njihovi energetski inženjeri i oni objašnjavaju kako izazvati maksimalnu štetu našem elektroenergetskom sustavu", rekao je.

"Zadnjih nekoliko tjedana bili smo zaista zaposleni", rekao je Carlo Buontempo, direktor Copernicusove službe za klimatske promjene, pred objavu njihove prognoze za razdoblje od studenoga do siječnja. "Ove godine postoji očito geopolitički interes za to pitanje", dodao je. Premda je još prerano da bi se mogle dati pouzdane prognoze za zimu, prve naznake su da će biti općenito toplo, ali s rizikom ranih valova hladnoće u studenome i prosincu. "Kada počne zima, bitan je smjer vjetra. Ako od sredine studenoga do prosinca budemo imalo jake istočne vjetrove i snijeg nad Europom, to će se sigurno odraziti na potražnju za plinom, cijene i geopolitiku", objasnio je Buontempo.

Ruska taktika sada podsjeća na djelovanje Srba tijekom rata u BiH, posebno kad je riječ o opsadi Sarajeva. Hrvatski časnik na radu u Bruxellesu naglasio je u objavi na Facebook profilu da je riječ o napadima koji za cilj imaju dehumanizaciju života u gradovima koji ostaju bez temeljne urbane infrastrukture. Rusija nabavlja dodatne rakete od Islamske Republike Iran upravo kako bi mogla nastaviti rat protiv civila, zadržati mogućnost snažnih udara po dubini teritorija Ukrajine koja jednostavno nema sposobnost osuigurati cijeli svoj zračni prostor. Ideja ruskih gospodara rata je dovesti stanovništvo u situaciju da, usred zime ostanu bez struje, vode i grijanja. Vjeruju da bi u takvim okolnostima došlo i do pada morala vojnika na prvim linijama koji postaju svjesni u kako teškim uvjetima žive njihove obitelji u pozadini. I još jedan važan element, nadaju se da bi tako mogli izazvati nezadovoljstvo civilnog stanovništva koje bi se, vjeruju, moglo i pobuniti protiv vlasti. Cilj je jasan, potrebno je prisiliti Kijev da pristane na pregovore o primirju koje bi onda Kremlj kod kuće predstavio pobjedom.

Iako je izgledno da je računica pogrešna jer je ukrajinsko stanovništvo svjesno da moraju pretrpjeti zimu kako bi sačuvali slobodu, ona je podmukla i zločinačka. Ima i još jedan važan element na koji je upozorio predsjednik Zelenski: "Rusija [napadima na civilne ciljeve] izaziva novi val migracije Ukrajinaca u zemlje EU".

Ujedinjeni narodi navode da 7,7 milijuna Ukrajinaca, otprilike 19 posto prijeratnog stanovništva, sada živi diljem Europe dok se oko 6 milijuna vratilo kući iz Europe i drugih dijelova Ukrajine. Nije poznato koliko je ukrajinskog stanovništva s okupiranih područja odvedeno u Rusiju, ali The New York Times donosi priču mučnog naslova: "Koristeći posvojenja, Rusija ukrajinsku djecu pretvara u ratni plijen" (Using Adoptions, Russia Turns Ukrainian Children Into Spoils of War). Zbog svega navedenog, a i poginulih i ranjenih u borbenim djelovanjima, Ukrajina će se nakon rata suočiti s demografskim teškoćama.

Paradoksalno je da agresija ostvaruje isti učinak i na rusku stanovništvo koje je bilo i ranije pogođeno negativnih demografskim trendovima. Zbog rata je došlo od odlaska iz zemlja mladih i obrazovanih, objava djelomične mobilizacije je iz zemlje potjerala više stotina tisuća muškaraca za koje je upitno kad će se i hoće li se vratiti ako vlast ne ukine teške kazne za izbjegavanje vojne službe.

Dehumanizacija Ukrajine, ali i Rusije. U kojoj su Kinezi ionako već druga etnička skupina po broju, iza Rusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:16