BIDEN vs. PUTIN

Pogled iz ruskog kuta uoči sastanka godine: ‘Ako se to spomene, Putin neće ulaziti u raspravu‘

Stječe se dojam da je Kremlju sam sastanak već dovoljna stvar. Interpretaciju istog u domaćoj javnosti ionako oblikovati vladajući
Joe Biden i Vladimir Putin
 Jim WATSON, Grigory DUKOR/various sources/AFP

Posljednjih tjedana vodeća tema u svim ruskim medijima je prvi susret uživo u Ženevi, ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Joea Bidena.

Raščlanjuje se sve u detalje - od dvorca La Grange iz 18. stoljeća u kojem će se održati summit, što dodatno naglašava i taj segment "kraljevskog prijema" za ruskog lidera, preko stalnog napominjanja da "do susreta dolazi na traženje američke strane" čime se diže vlastita vrijednost, u prvom redu na unutarnjem planu, prema vlastitom narodu za podizanje kremaljskog imidža, (u trenucima kada Putinu i vladajućoj stranci pada popularnost) pa sve do globalnih tema koje će biti na stolu pregovora.

Svi navode riječi Sergeja Lavrova da se "ne trebaju očekivati veliki pomaci", ali i Putinov riječi da treba "normalizirati odnose sa SAD-om", iako u Rusiji smatraju kako je Washington krivac za najlošije odnose u posljednjih 30 godina.

U Moskvi ističu da bi dvojica šefova mogli razgovarati i u "četiri oka" što još potencira važnost Putina i Rusije u međunarodnim odnosima.

Stječe se dojam, prateći ruske medije, da je Kremlju sam sastanak već dovoljna stvar, a interpretacija u domaćoj javnosti i najvećem broju medija, pogotovo televizije, ionako će biti onakva kakvu će predstaviti i objasniti Kremlja.

No, mediji napominju da se nepovoljne teme poput ljudskih prava, Alekseja Navaljnog i političkih sloboda, na kojima će Biden, očekuje se, inzistirati, nastoje marginalizirati, svrstati u "to su naše unutarnje stvari i nema se što Amerika u to miješati". Pa tako moskovski Komersant i RBK smatraju da će Putin te primjedbe odslušati lakonski, ali "da se neće upuštati u raspravu" ili će ostati na onom odgovoru iz intervjua američkom NBC-u "da je čovjek kojeg spominjete (Putin nikada nije izgovorio ime Navaljnog) tek jedan od ruskih građana koji je osuđen na zatvor, a takvih je u Rusiji puno".

Ruski mediji navode riječi Putina kako mu je važno da "uspostavi osobni kontakt" s Bidenom. Putin inače jako drži do toga da sa stranim liderima bude u prisnim, opuštenim, domaćinskim odnosima jer smatra da se to prelijeva i na odnose država. No, neki mediji se pitaju je li to s Bidenom moguće, odnosno želi li se američki predsjednik "intimizirati s Putinom", koji očito u takvoj atmosferi lakše komunicira. Putin je kazao kako je Biden "karakteran političar" te da se "radikalno razlikuje od Trumpa". Rusi također navode riječi Bidena da je "Putin dostojan suparnik", što jako djeluje na ruski ego i taštinu jer "Rusiju stavlja u istu ravan s SAD-om", a analitičarka Tatjana Stanovaja iz moskovskog Carnegie centra kaže kako je SAD ekonomski i u mnogo čemu drugom jači od Rusije, ali s obzirom na to da im je "nuklearni potencijal podjednak" za Kremlj je sve ostalo nevažno. Ona za DW napominje kako je za Rusiju "summit sve", za SAD tek jedna od stepenica na putu rješavanja "kineskog problema". No, Rusija se toga i pribojava jer želi ostati "glavni suparnik Zapadu". Ako to postane Kina, onda Rusija ide u drugi plan, što nikako ne želi i postavljena je pred škakljiv izbor - kome se u tom slučaju prikloniti, a jačanje Kine, i ekonomsko i političko, vrlo je zabrinjavajuće i problematično za Moskvu.

Moskovski mediji danas nabrajaju teme razgovora koje obuhvaćaju globalne teme - pandemiju, cyber sigurnost, razoružanje pa će na summitu biti i šef ruskog Glavnog stožera armije general Valerij Gerasimov, ali i konkretna žarišta - Libija i Sirija, pa će s Putinom u Ženevu i Aleksandar Lavrentjev zadužen u Kremlji za Siriju, ali i Dmitrij Kozak koji kod Putina "prati" Ukrajinu koja će biti svakako jedna od glavnih tema, mada ruski mediji nagađaju da će vjerojatno isplivati i Bjelorusija, ali će i tu Putinova taktika biti kao i kod Navaljnog - primio na znanje bez ulaženje u raspravu.

Dvojica predsjednika dotaknut će se piše Komersant i pitanja iranskog nuklearnog programa, Afganistana, Ngornog Krabaha te posebno zanimljivo - Arktika te klimatskih promjena. Zanimljivo je i da će se dvojica lidera odvojeno pojaviti pred novinarima, a ne kako bi bilo uobičajeno - zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:37