EMOTIVNO IZRICANJE PRESUDE

POGLEDAJTE TRENUTAK KADA JE UBOJICA SVOJE OBITELJI SAZNAO DA ĆE OSTATAK ŽIVOTA PROVESTI IZA REŠETAKA Sudnica je zanijemila nakon riječi punca i šogora

 
 Profimedia, SIPA USA, TEMP Rex Features

Christopher Watts osuđen je u ponedjeljak na doživotni zatvor za monstruozan zločin. Ubio je trudnu suprugu i dvije kćeri. U emocionalnom saslušanju na sudu u Greeleyju u Koloradu Wattsu je pročitana presuda, obratili su mu se i roditelji žrtve, kao i njegova majka koja mu je oprostila zločin. Ubojica je sad prvi put rekao da mu je žao zbog ubojstava.

Ranije ovaj mjesec Watts je prihvatio nagodbu za doživotni zatvor kako bi izbjegao smrtnu kaznu. Dobio je tri doživotne kazne zatvora bez mogućnosti pomilovanja zbog ubojstva 34-godišnje supruge Shanann i njihovih kćeri Belle (4) i Celeste (3), te ubojstva nerođenog sina Nica.

Na ovom je saslušanju prvi put otkriven motiv ubojstva budući da Watts tijekom cijele istrage nije htio otkriti sve detalje. Amerikanac je želio početi nov život s djevojkom s kojom se viđao dva mjeseca prije ubojstava 13. kolovoza. Watts je tijela Belle i Celeste bacio u naftne spremnike, a Shanann je pokopao u plitkom grobu. Tijela su pronašli 16. kolovoza nakon što se Watts obratio građanima putem televizije, očajan zbog nestanka obitelji.

Prije nego što je sudac pročitao obrazloženje presude, Wattsu su se obratili punac i šogor koji nisu štedjeli riječi. Nazvali su ga ‘zlim čudovištem’ i pitali ga zašto je zaklao obitelj koja ga je obožavala.

Otkriveni su i novi detalji oko načina ubojstva kao i dosad zapečaćeni rezultati autopsije. Shanann je zadavio, a djevojčice je ugušio. Sve tri su bile u pidžamama. Nadzorne kamere susjedne kuće snimile su Wattsa kako iznosi tijela iz kuće ‘poput smeća’ i utovaruje ih u kamion. Tako ih je odveo na naftno polje na kojem je radio, piše Daily Mail. On na saslušanju ništa nije rekao, no odvjetnici su u njegovo ime rekli da je ‘slomljen’ te da shvaća da su riječi sad šuplje, no ‘iskreno mu je žao zbog svega’.

Državni odvjetnik Michael Rourke po prvi put je opisao kako je napao ženu u ranim jutarnjim satima 13. kolovoza nakon što se vratila s poslovnog puta. On je imao aferu, a ona je očajnički htjela spasiti brak. Udavio ju je smireno, rekao je odvjetnik, i nije imao nijednu obrambenu ranu.

- Znamo da ovo nije bio nekontrolirani napad, u naletu bijesa i iz osvete kao što je opisao. Da je to bio slučaj, pronašli bismo nepravilne i istaknute ozljede i masnice oko vrata, ramena i lica. Očekivali bismo i slomljeni vrat kao i obrambene rane na njegovom tijelu. Međutim, ništa od toga nismo našli. Jedine ozljede koje je Shanann imala na tijelu bili su samo otisci prstiju na desnoj strani vrata - rekao je Rourke. Dodao je da se po svemu sudeći samo mala Bella branila. Otkrili su da se više puta ugrizla za jezik dok ju je otac gušio.

Nakon što se riješio tijela, Watts je ostao na radnom mjestu, a polako su pristizali njegovi kolege. Kasnije je tvrdio da su sve tri spavale kad je odlazio na posao. Motiv ubojstva bila je želja za novim početkom s ljubavnicom Nichol Kessinger, rekao je Rourke.

- Želio je početi ispočetka. Nova ljubav je nadvladala sve osjećaje poštovanja prema supruzi i djeci. I dok mu je Shanann slala poruke oko njihova odnosa, on je slao djevojci fotografije i dopisivao se s njom cijelu noć. Shanann je njemu slala linkove i knjige za savjetovanje i pomoć u braku, on je surfao internetom u potrazi za idealnim mjestom za odmor s novom djevojkom, a tražio je i nakit. Čak i jutro nakon što ih je ubio, obavio je nekoliko telefonskih poziva. Između ostalog zvao je vrtić u koji su mu kćeri trebale krenuti obavjestivši ih da cure nisu upisane. Kontaktirao je i agenciju za nekretnine s kojima je razgovarao o prodaji kuće. Na kraju je poslao poruku djevojci o njihovoj zajedničkoj budućnosti. Međutim, ništa od toga nije odgovor na pitanje ‘zašto’ Ako je bio tako sretan s ljubavnicom, trebao se razvesti!

Shanannin otac Frank Rzucek nazvao ga je ‘zlim čudovištem’.

- Vjerovao sam ti da ćeš brinuti o njima, a ne ubiti ih. Ti ne znaš što je ljubav. Jer da znaš, ne bi ih ubio. Ti si čudovište. Mislio si se izvući s ovime. Iznio si ih iz kuće poput smeća. Zakopao si moju kćer Shannan i Nica u plitkom grobu, a zatim si Bellu i CeCe bacio u naftne spremnike - govorio je otac u sudnici boreći se sa suzama. Obratio mu se i brat ubijene:

- Bio si mi brat, bio si zaštitnik moje sestre, jedan od najomiljenijih osoba u obitelji, a sad si postao osoba koju ću ostatak života pokušavati shvatiti. Zar si se zbilja mislio izvući s ovim? Zar si zbilja mislio da ti je to najbolja opcija? Odbaciti obitelj poput smeća? Oni su zaslužili puno bolje i ti to jako dobro znaš. Nadam se da ćeš ostatak života provesti gledajući u strop i da će te svake noći progoniti ovo što si napravio. Nitko od nas ovo nije zaslužio.

Instagram
Obiteljska fotografija

Sudu se obratila i Shanannina majka Sandra koje mu je poručila da nije uzeo samo njihova četiri života već i svoj, kao i Wattsovi roditelji. Oni su se prvo ispričali što su u nekoliko intervjua medijima za ubojstva okrivili Shanann, a ne svog sina. Cindy Watts je sinu poručila da ga bez obzira na sve još uvijek voli i da će ga voljeti uvijek iako ne razumije zašto je to učinio. Unatoč svemu roditelji su mu oprostili, rekli da se nadaju da će im jednog dana objasniti što se zapravo dogodilo i da ga nikad neće napustiti.

Sudac Marcelo Kopcow bio je kratak:

- Ovo je možda najnehumaniji i najopakiji zločin s kojim sam se susreo među tisućama slučajeva. Jedine riječi koje mi padaju na pamet jest to da je ovo besmislen zločin iz čiste zlobe, no stvarno je podlo kako se riješio tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:34