ZDRAVSTVENA DRAMA

POGORŠALO SE STANJE BORISA JOHNSONA Britanski premijer zbog sve težih simptoma zaraze koronavirusom prebačen na jedinicu intenzivne skrbi

 
 AFP

Britanski premijer Boris Johnson ostaje u bolnici, ali je "vedra duha" i nastavlja voditi vladu, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Dominic Raab, no samo nekoliko sati poslije toga iz Downing Streeta su izdali priopćenje u kojem navode da je Johnson prebačen na jedinicu intenzivne skrbi.

- Od nedjelje navečer premijer je bio pod liječničkom skrbi u bolnici St Thomas' u Londonu, u koju je primljen zbog simptoma koronavirusa. Tijekom današnjeg poslijepodneva, stanje premijera se pogoršalo i, prema savjetu njegova medicinskog tima, on je prebačen na jedinicu intenzivne skrbi u bolnici, priopćili su iz ureda britanskog šefa vlade.

- Premijer je zamolio ministra vanjskih poslova Dominica Raaba da ga mijenja kada to bude potrebno. Premijer prima izvrsnu skrb i zahvalan je kompletnom osoblju na napornom poslu koji obavljaju, zaključuje se u priopćenju.

Johnsonov glasnogovornik ranije je u ponedjeljak opovrgao pisanje Timea da premijer dobiva terapiju kisikom, ali nije želio odgovoriti na pitanje ima li upalu pluća. No, Sky News je, nakon potvrde vijesti da je premijer na intenzivnoj, ponovio informaciju da su mu dali kisik zbog teškoća s disanjem, ali da nije na respiratoru. The Guardian doznaje da je Johnson na intenzivnoj završio u ponedjeljak oko 20 sati po hrvatskom vremenu, da je pri svijesti i da je ondje prebačen zbog predostrožnosti za slučaj da mu bude potreban respirator.

Ministar vanjskih poslova Raab danas je vodio sjednicu vlade umjesto njega, ali je priznao da s premijerom nije osobno razgovarao od subote.

Britanija nema formalni plan tko mijenja premijera ako nije u stanju obnašati dužnost.

Britanski parlamentarac i osobni Johnsonov prijatelj Iain Duncan Smith za BBC je izjavio da ga je novi razvoj događaja oko premijerova zdravlja šokirao.

- Poznajem ga jako dobro i silno sam tužan što je došlo do ovoga. Očito je da se trudio kao manijak da preboli ovo, ali izgleda da to nije zasad bilo dovoljno. To ne mora nužno značiti da se neće izvući jer ga na intenzivnoj, ako je primjerice zaradio neku sekundarnu infekciju ili ozbiljnu upalu pluća, mogu stabilizirati, oni se mogu boriti s tim stvarima i izbaviti ga iz ovoga. Nadajmo se i molimo da je Boris u najboljim rukama i da će se izvući, izjavio je Smith.

Kompletna politička scena u Britaniji počela se oglašavati na društvenim mrežama sa željama da se Johnson oporavi, a ubrzo su se s porukama podrške javili i brojni svjetski čelnici, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Želim brz oporavak svom prijatelju Borisu Johnsonu. Svi se nadamo da će se brzo oporaviti, napisao je Plenković na svom Twitter računu. - Stojimo zajedno ujedinjeni u borbi protiv covida-19, odlučni zaštititi zdravlje naših građana, dodao je hrvatski premijer.

Johnson je prvi lider neke veće svjetske zemlje pozitivan na koronavirus.

- Očito se premijer ne može tako lako riješiti toga, rekao je Jonathan Ball, profesor molekularne virologije na Sveučilištu Nottingham.

- To pokazuje da je teško predvidjeti razvoj zaraze i dok će većina to doživjeti kao neugodnu prehladu, kod drugih se to može razviti u ozbiljnu bolest, ponekad opasnu i po život.

Liječnici kažu da se oboljelima od Covida-19 stanje može pogoršati nakon deset dana, kod nekih se može razviti upala pluća.

Johnson nije pušač, ali ima problema s tjelesnom težinom i nedavno je rekao da planira smršavjeti.

Možda je žrtva vlastite politike inicijalno umjerenog britanskog odgovora na širenje zaraze koronavirusom, ali je promijenio stajalište nakon što su mu predočene znanstvene procjene po kojima bi u Britaniji moglo umrijeti četvrt milijuna ljudi. Potom je naložio ljudima da ostanu u svojim kućama i zatvorio peto gospodarstvo svijeta.

Simptome ima i njegova trudna zaručnica Carrie (32), ali se ona osjeća dobro.

Raab: Britanska vlada će nastaviti provoditi Johnsonove planove

Britanska vlada će nastaviti provoditi planove premijera Borisa Johnsona kako bi se pobijedila epidemija koronavirusa dok se on liječi na intenzivnoj njezi u londonskoj bolnici, rekao je u ponedjeljak britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Raab je danas vodio sjednicu vlade umjesto Johnsona. Velika Britanija nema formalni plan tko mijenja premijera ako nije u stanju obnašati dužnost. No, Downing Street je već najavio da će Johnsona zamijeniti ministar vanjskih poslova ako bude potrebno. Raab će nastaviti voditi sjednice vlade dok je Johnson u bolnici.

"Rad vlade će se nastaviti. Premijer je u sigurnim rukama ... a fokus vlade će i dalje biti na tome da se provede smjer premijera Johnsona, da se provedu svi planovi doneseni za borbu protiv koronavirusa i prolazak države kroz ova iskušenja", rekao je Raab novinarima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:34