TEŠKE OPTUŽBE

POJAVIO SE NOVI DOSJE S DETALJIMA O TRUMPOVOM BORAVKU U RUSIJI Niz pojedinosti, uključujući i one o navodnim orgijama, podudaraju se s ranijim papirom

 Joshua Roberts / REUTERS

Istražitelji FBI-ja, koji trenutno pod ravnanjem posebnog tužitelja Roberta Muellera češljaju slučaj navodnog dosluha izbornog stožera Donalda Trumpa s Rusima tijekom predsjedničke kampanje 2016., došli su još davno prije Muellerovog imenovanja i Trumpove izborne pobjede do drugog potencijalno eksplozivnog dosjea u kojem se iznose razne sočne pojedinosti o Trumpu, otkriva ugledni Guardian.

Prvi dosje, koji je tek djelomično potvrđen kao istinit, izradio nekadašnji britanski obavještajac Christopher Steele, dok je ovaj novi sastavio kontroverzni politički aktivist i bivši novinar Cody Shearer, za kojeg se tvrdi da je bio blizak Clintonovoj administraciji tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Guardian otkriva da Shearer iznosi niz sličnih optužbi o Trumpu koje su se našle i u Steeleovom dokumentu, no na njegove se zapise ipak gleda s većom skepsom nego na Steeleove, s obzirom da on iza sebe nema obavještajnu karijeru, a prije izbora je svoj dosje podijelio s dijelom odabranih medija. No, FBI drugi dosje, do kojega je došao u listopadu 2016. godine, nije odbacio i provodi istragu na temelju nekih, kako ih Guardian naziva, intrigantnih tragova.

Jedan od izvora upućenih u istragu kaže da je to samo po sebi znak da se dokument u istražiteljskim krugovima shvaća ozbiljno.

Kako se također doznaje, drugi dosje FBI-ju je isporučio sam autor prvoga - spomenuti Steele. On kaže da je dokument dobio od američkog posrednika, a istražiteljima je sve predao nakon što su ga oni pitali ima li kakve dokumente kojima bi mogao poduprijeti teze u vlastitom dosjeu, među kojima se iznosi i zaključak da Rusi Trumpa imaju u šaci te da su ga u stanju ucjenjivati.

Steele je FBI-ju tada rekao da ne može jamčiti za istinitost tvrdnji u Shearerovom dokumentu, ali da ga predaje zbog niza sličnih zaključaka do kojih je ovaj došao neovisno od samog Steelea. Među njima se ističe i navodni provod s prostitutkama u luksuznom moskovskom hotelu 2013. godine, kada je Trump u Rusiji bio zbog izbora Miss Universe. Shearer za taj detalj kao izvor navodi neimenovanu osobu u ruskoj tajnoj službi FSB-u, no Guardian ističe kako ni tu ni otprije poznatu Steeleovu tvrdnju iz dosjea nije mogao potvrditi.

Ovo otkriće stiže baš u trenutku kada su Donald Trump i neki republikanci zatražili da se ispita kredibilitet istrage Roberta Muellera u svjetlu zasad nedokazanih optužbi da su istražitelji FBI-ja bili pristrani u korist Trumpove suparnice na izborima, Hillary Clinton, kada je istraga pokrenuta.

Republikanci su u ponedjeljak navečer izglasali da će objaviti sporan memorandum republikanca Devina Nunesa, predsjednika odbora Zastupničkog doma Kongresa za obavještajna pitanja, koji tvrdi da je FBI bio nesklon Trumpu kada je od specijalnog suda tražio nalog za prisluškivanje i prikupljanje podataka o Carteru Pageu, vanjskopolitičkom savjetniku u Trumpovom stožeru koji je priznao u svjedočenju pred Kongresom da je imao kontakt s visokim ruskim dužnosnikom dok je boravio u Rusiji 2016.

Republikanski memorandum navodno tvrdi da se FBI pri traženju naloga oslanjao na Steeleov dosje, dok demokrati tvrde da su optužbe republikanaca obmanjujuće. Republikanci dodatno ističu činjenicu da je Steeleov istraživački rad djelomično platila demokratska stranka, a zanemaruju pritom činjenicu da su njega, odnosno specijaliziranu tvrtku koja ga je angažirala, plaćali i sami republikanci, odnosno stožeri Trumpovih unutarstranačkih protukandidata.

Dužnosnici u Ministarstvu pravosuđa smatraju kako bi objava Nunesova memoranduma zbog povjerljivih podataka bila 'nevjerojatno bezobzirna', a Trump sada ima pet dana da odluči hoće li pustiti svu tu dokumentaciju u javnost.

Istraga o Trumpovoj kampanji dosad je rezultirala s četiri optužnice. Dva bivša suradnika u kampanji, uključujući i Michaela Flynna, Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, priznala su krivnju za krivokletstvo i surađuju s posebnim tužiteljem Muellerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:15