IRAN

Pokop disidenta pretvorio se u žestoki sukob

Na pogreb u grad Qom su pristigli deseci tisuća ljudi, od kojih su mnogi uzvikivali slogane protiv iranskih vlasti
 AFP

TEHERAN - Iranska policija se danas, nakon pogreba jednog od najistaknutijih iranskih disidenata, ajatolaha Hoseina Ali Montazerija, sukobila s provjednicima koji su uzvikivali protuvladine slogane i bacali kamenje.

Prema dosadašnjim izvještajima, na pogrebu preminulog klerika u gradu Qomu okupile su se “stotine tisuća” Iranaca, od kojih su mnogi nosili obilježja zelene boje koja simbolizira opoziciju. Prosvjednici su izvikivali slogane poput “Smrt diktatoru”, “Diktatore, Montazerijev način će i dalje živjeti” i “Montazeri nije mrtav, vlada je mrtva”.

Zabrana izvještavanja

“Prema izvještajima, sigurnosne i policijske snage sukobile su se s ljudima nakon pogreba ajatolaha Montazerija. Policija se obrušila na ljude koji su izvikivali slogane ispred njegove kuće, a ljudi su na policiju bacali kamenje”, objavljeno je na opozicijskoj internet-stranici Kaleme.org. Kod Montazerijeve kuću su se navodno okupile i stotine pripadnika bacij milicije i klerika koji su izvikivali slogane u znak podrške vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Homeneiju i protiv opozicijskih prosvjednika.

Navode o izgredima zasad nije moguće provjeriti jer su vlasti zabranile stranim medijima da izvještavaju s pogreba.

Usporen je bio i pristup internetu, a vlasti su povremeno blokirale i mobilnu mrežu. Organizacija Internatonal Campaign for Human Rights u Iranu je izvijestila da je, dok se s obitelji vozio na pogreb, uhićen Ahmad Ghabel, jedan od Montazerijevih pristaša i kritičara.

Dan žalosti

Na pogrebu su se pojavili i opozicijski čelnici Mir Hossein Mousavi i Mehdi Karroubi, koji su današnji dan proglasili danom žalosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:12