ENGLESKA U SUZAMA

Pokrenuta operacija ‘London Bridge‘ i protokol ‘Jednorog‘: Charles će sutra biti potvrđen za novog kralja, evo kada je pogreb

Liječnici kraljice u četvrtak su objavili da se kraljičino zdravlje pogoršalo. Zbog toga su put Balmorala krenuli najbliži članovi njezine obitelji

Princ Charles i kraljica Elizabeta II.

 Daniel Leal/Afp

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je danas u dvorcu Balmoral i britanske vlasti odmah će pokrenuti Operaciju ‘London Bridge‘, protokol koji je unaprijed pripremljen. Ovo su najvažniji dijelovi dokumenta koji je 2021. godine procurio u javnost.

Kako će vlada reagirati?

Odmah po objavi smrti, sastat će se parlament Velike Britanije kao i oni Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

Potom će izjavu dati premijerka, dok ostali članovi vlade neće u tom prvom trenutku smjeti nastupati u javnosti.

Nakon toga će ih na audijenciju primiti novi vladar, kralj Charles.

Članovi parlamenta odavat će počast kraljici u Donjem domu parlamenta dan nakon smrti, a parlament će prestati s radom na deset dana.

Na koje će još načine biti obilježen dan smrti?

Na Dan-D bit će održana nacionalna minuta šutnje. Ministarstvo obrane organizirat će odavanje počasti pred svim zgradama s naoružanim stražarima.

Kasnije istoga dana, navodi Politico, održat će se ‘spontana‘ misa zadušnica u katedrali Svetog Pavla u Londonu na kojoj će prisustvovati premijer i nekoliko ministara.

Kad će princ Charles preuzeti prijestolje?

Prema Politicu, dan nakon kraljičine smrti, odnosno na Dan D+1, u palači St James će se sastati Pristupno vijeće koje će Charlesa proglasiti novim vladarom. Tome će svjedočiti stotine ljudi, uključujući i premijerka te neki ministri, koji će biti zamoljeni da nose crne frakove i crne kravate.

U 15:30, kako stoji u dokumentima, premijerka i njezini ministri doći će Charlesu na audijenciju.

Na Dan D+3, u Westminster Hallu, primit će izraze sućuti.

Charles će tada krenuti na turneju Ujedinjenim kraljevstvom, a prvo odredište bit će parlament Škotske. Potom će, idućeg dana, posjetiti Sjevernu Irsku gdje će primiti izraze sućuti u dvorcu Hillsborough.

Nakon toga, otići će u Wales i prisustvovati svetoj misi u katedrali Liandaff u Cardiffu.

Što će se događati s kraljičinim lijesom?

Ako umre u dvorcu Balmoral u Škotskoj, pokrenut će se operacija "Jednorog". Stotine tisuća ljudi u tom bi se slučaju moglo zaputiti prema Balmoralu kako bi se oprostili od Elizabete II. Međutim, ljude će se potaknuti da se okupe i oko škotskog parlamenta, katedrale sv. Egidije i službene rezidencije kraljice u Škotskoj - palači Holyrood. Spomenute se tri lokacije nalaze u Edinburghu.

Kraljičino će se tijelo iz Balmorala u Edinburgh prebaciti posebnim vlakom. Na svakoj će je željezničkoj postaji na toj ruti pozdraviti djelatnici hitnih službi te vojnici. Ako to neće biti moguće, tijelo će biti prevezeno avionom. Kako taj vlak neće moći putovati brzo, osiguranje će biti iznimno jako.

Nakon što stigne u Edinburgh, lijes će se prvo položiti u palaču Holyrood, a potom prebaciti u katedralu sv. Egidija. Dužnosnici i civili tamo će se moći oprostiti od kraljice. Kraljičin će se lijes potom vlakom prebaciti u London. Počasna garda dočekat će vlak na svakoj stanici na toj ruti.

U slučaju da umre u svojoj rezidenciji u Norfolku u Sandringhamu, njezino će tijelo kraljevskim vlakom biti prevezeno na stanicu St. Pancras u Londonu, odakle će ga odnijeti u Buckinghamsku palaču.

Na Dan D+4 održat će se proba povorke lijesa od Buckinghamske palače do Westminsterske palače. Povorka lijesa nosi naziv "Operacija Lav".

Stvarna povorka održat će se na Dan D+5, a nakon nje slijedi služba u Westminster Hallu.

Kraljica će nakon toga ležati tri dana na odru u Westminsterskoj palači, što se naziva "Operacija Pero".

Kada će se održati sprovod?

Kraljevska obitelj objavit će planove za sprovod, koji će se najvjerojatnije održati 10 dana nakon kraljičine smrti.

Sprovod će se održati u Westminsterskoj opatiji, a toga dana točno u podne bit će održana nacionalna dvominutna šutnja.

Pogrebne povorke će se održati u Londonu i Windsoru, a sveta misa zadušnica će se održati u kapeli sv. Jurja.

Kraljica će biti pokopana u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI. u Windsoru.

Kako će se vijest odraziti na društvene mreže?

Prema Politicu, sve vladine stranice društvenih medija objavit će crni banner nakon kraljičine smrti i promijeniti svoje slike profila u grb te određene institucije.

Sav sadržaj koji se ne smatra hitnim, neće biti objavljen. Osim toga, retweetovi će biti zabranjeni ako ih ne odobri šef komunikacija središnje vlade.

Web stranica kraljevske obitelji također će se ažurirati crnom stranicom s kratkom izjavom koja potvrđuje kraljičinu smrt. Slično tome, vladina web stranica imat će crni banner na vrhu.

Kako će kraljičina smrt utjecati na poslovanje?

Na dan samog pogreba bit će zatvorena Londonska burza, kao i većina britanskih banaka.

Dan sprovoda i kasnije krunidba također će postati državni praznici.

Neki strahuju da će takve mjere britansko gospodarstvo koštati milijarde funti, međutim teško je unaprijed znati kakve će biti financijske posljedice takvog događaja.

Koji su kodni nazivi za ostale članove kraljevske obitelji?

Dok kraljica nosi kodno ime "London Bridge", drugi članovi kraljevske obitelji također imaju šifrirana imena koja se koriste za pripremu planova u slučaju njihove smrti.

Šifrirana imena za slučajeve smrti članova kraljevske obitelji u početku su uvedena kako bi se spriječilo da vijest o smrti člana kraljevske obitelji procuri prije službene objave. Korištenje kodnih imena sprječava operatore centrale Buckinghamske palače da saznaju vijesti prije nego što su objavljene.

Međutim, većina kraljevskih pogrebnih planova postoji već tako dugo da su kodna imena postala općepoznata.

Aranžmani za pogreb Kraljice Majke - kodnog imena Tay Bridge - bili su stari 22 godine kad je ona umrla u 101. godini.

Smrt princa Philipa nazivana je ‘operacijom Četvrti most‘.

Kodno ime princa Charlesa je Menai Bridge.

Iako ne postoje službena kodna imena za slučajeve smrti drugih članova kraljevske obitelji, objavljeno je da su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea poznati kao ‘Danny Collins‘ i ‘Daphne Clark‘. Inicijali DC predstavljaju njihove titule vojvode i vojvotkinje od Cambridgea.

Iako tehnički više nisu članovi kraljevske obitelji, Sussexovi su navodno bili poznati pod kodnim imenima ‘David Stevens‘ i ‘Davina Scott‘.

Hoće li se ostalim članovima kraljevske obitelji promijeniti titule?

Osim što će princ Charles postati kralj Charles, i drugi članovi kraljevske obitelji mogu odlučiti promijeniti imena u slučaju kraljičine smrti.

Primjerice, vojvotkinja od Cornwalla postat će kraljica Camilla.

Također je vjerojatno da će vojvoda od Cambridgea tada postati princ od Walesa.

Osim toga, princ Charles će imati mogućnost da promijeni svoje ime po dolasku na prijestolje, jer članovi kraljevske obitelji mogu izabrati bilo koje od svojih nekoliko imena. To znači da bi mogao biti poznat kao kralj Arthur, Philip ili George.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:48