TEŠKE OPTUŽBE

POKRET KOJI SE PRETVARA U REVOLUCIJU Ogroman skandal trese SAD: pljušte ostavke zastupnika, američka povijest tako nešto ne pamti od građanskog rata

 
Senator Al Franken
 Aaron P. Bernstein / REUTERS

Ovog su tjedna tri kongresmena bila prisiljena podnijeti ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Takvo što ne pamti se od Američkog građanskog rata, piše Washington Post, kad je u jednom danu u siječnju 1861. zbog sukoba oko pitanja ropstva odstupilo pet zastupnika.

Pokret #MeToo poprima sve više obilježja prave društvene revolucije, piše Vanity Fair. Njegov utjecaj na američku političku scenu izuzetan je. Pod lavinom optužbi za seksualno uznemiravanje na ostavku su bili prisiljeni 88-godišnji demokrat John Conyers u utorak te demokrat Al Franken i republikanac Trent Franks u četvrtak.

Morali su otići a da protiv njih nije bio pokrenut kazneni postupak niti je etička komisija kongresa dala svoj stav. Ovakvo što nije zabilježeno u povijesti američkog kongresa 20. stoljeća, citiraju povjesničara Roberta Davida Johnsona s Brooklyn Collegea.

Hodajuće maternice

Uznemiravanje i diranje bilo je sastavni dio radnog dana u uredu zastupnika Conyersa, ispričala je njegova dugogodišnja suradnica Elisa Grubbs. Dva tjedna prije ostavke BuzzFeed je objavio priču o bivšoj zaposlenici kojoj je dao 27.000 dolara kako bi je ušutkao.

Ala Frankena je također optužilo više žena, među ostalim kolegica iz vremena kad je još nastupao kao komičar. Smišljao je skečeve u kojima je dira i ljubi. Nije mu padalo na pamet da fingira poljubac, nego ju je uhvatio za glavu i gurnuo joj jezik u usta.

“Osjetila sam se iskorišteno. Osramoćeno. Omalovaženo. Poniženo”, opisala je Leean Tweeden.

Treći, Trent Franks, dvije je službenice u svom uredu nagovarao da budu surogat majke koje će roditi dijete za njega i njegovu suprugu. Franks je objavio izjavu: “Duboko žalim što je razgovor o toj opciji na radnom mjestu izazvao neugodnost”. Jessica Valenti iz britanskog Guardiana izjavu je nazvala istinski bizarnom - pa tko bi pretpostavio, ruga se Valenti, da bi to što svoje zaposlenice tretiraš kao hodajuće maternice moglo predstavljati problem!?

Kongres je shvatio da #MeToo nacija zahtijeva od zastupnika nultu toleranciju prema seksualnom zlostavljanju, piše Washington Post. Jasno, mačistička kultura neće nestati preko noći.

Prosvjed podrške

Senator Roy Moore uz podršku Donalda Trumpa opstaje kao izuzetak i zadržava se na poziciji usprkos optužbama da je u svojoj 30. tražio seks od jedne 14-godišnjakinje i jedne 16-godišnjakinje. Trump mu se pridružio u omalovažavanju žena koje ga optužuju.

Ovog vikenda održani su #MeToo prosvjedi u New Yorku i Parizu: Amerikanci daju podršku žrtvama da nastave iznositi priče, dok Francuzi izlaskom na ulice prije svega izražavaju gnjev sudskom presudom kojom je oslobođen silovatelj 11-godišnje djevojčice jer tužitelj nije mogao dokazati da jedanaestogodišnjakinja nije pristala na seks.

U kratko vrijeme, od objelodanjivanja slučaja holivudskog producenta Harveya Weinsteina početkom listopada, #MeToo pokret zahvatio je mnoge zemlje i zahvaljujući društvenim mrežama uključio milijune žena koje govore o zlostavljanjima u školi, na sveučilištu, ulici, radnom mjestu. “Vrata su konačno otvorena”, rekla je Dania Ramos za CBSC. Prije se većina ne bi usuđivala progovoriti, no stvari postaju drugačije kako podrška raste. Celebrity kanali, koji su prije objavljivali tračeve, sada služe za detaljne iskaze žrtava seksualnih napada, piše Boston Globe. Često su to glumice ili su počinitelji javne osobe, što im daje na vidljivosti.

I Clinton u pitanju

Za SAD je ogroman skandal što je morao otići John Conyers, aktivist za prava manjina i zastupnik s najduljim stažem u Kongresu. Ostavkom Ala Frankena demokrati žele potvrditi svoj imidž šampiona borbe za ravnopravnost žena. Demokrati su sada postali stranka pravih obiteljskih vrijednosti, a republikanci ispadaju nevjerojatno licemjerni, kaže demokratkinja Maria Cardona, ističući da republikancima ostaje notorni napadač na žene u Bijeloj kući. Odnos prema zlostavljanju žena mogao bi odrediti izbore koji Ameriku čekaju iduće godine u studenome, kad će se birati svih 435 zastupnika u Zastupničkom domu i 33 od 100 zastupnika Senata.

“To održava problem Trumpa u očima javnosti, jer je predsjednik osobno puno važniji od bilo kojeg kandidata na izborima”, upozorava Kyle Kondik sa Sveučilišta Virginia. I Franken se žalio što se na njega primjenjuju drugačiji standardi nego na predsjednika Trumpa.

Naravno, sada dolazi u pitanje i Bill Clinton, koji je lagao o aferi s mladom pripravnicom pa se sad postavlja pitanje treba li ga izbaciti iz stranke, treba li mu dopustiti da govori na stranačkoj konvenciji 2020.?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:16