SLOVENSKI TAJKUNI

Policija prijavila Bavčara i Šrota zbog pranja novca?

Slovenski mediji prijavu povezuju s pokušajem Bavčara da dođe do 7,3-postotnog udjela u Istrabenzu

ZAGREB - Slovenska policija tužiteljstvu je prijavila sedam osoba i tri tvrtke zbog pranja novca, zloporabe položaja te krivotvorenja ili uništavanja poslovnih dokumenata, objavili su danas slovenski mediji.

Slovenski Pop TV objavio je da su među osumnjičenima i dvojica najpoznatijih slovenskih tajkuna: bivši predsjednik uprave Istrabenza Igor Bavčar te bivši predsjednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.

Maksimalna kazna zatvora za pranje novca je osam godina, a za zloporabu položaja još toliko. Bude li osumnjičenima dokazana krivica, morat će vratiti i nezakonito stečenu imovinu, pa je portal lista Delo osvanuo s naslovom “Kraj slovenskih tajkuna”.

Istraga još traje

Policija je službeno priopćila kako su osumnjičeni prouzročili štetu od više desetaka milijuna eura, no u interesu daljnje istrage, koju sada preuzima vrhovno državno tužiteljstvo zaduženo za slučajeve organiziranog kriminala, zasad nisu otkriveni detalji.

Preuzimali tvrtke

Slovenski mediji spekuliraju kako je prijava protiv Šrota i Bavčara povezana s njihovim privođenjem krajem rujna, kada je policija istraživala prodaju 7,3-postotnog udjela Istrabenza, do kojeg je Bavčar pokušao doći tajnom operacijom u sklopu koje je vlasnički udio preprodavan preko pet ili šest tvrtki kako bi se sakrio trag o vlasništvu.

No, nakon što su ispitani u rujnu, pušteni su još isti dan, a Bavčar je ocijenio da je cijeli postupak počeo na temelju prijave gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i njegova brata Damjana.

Šrot je danas za agenciju STA rekao kako je za prijavu doznao iz medija.

- Svi dokumenti, na koje se očito oslanja prijava, dokazuju da je Pivovarna Laško u tom poslu zaradila tri milijuna eura, od kojih je državi platila i porez na dobit. Osobno nisam od spomenutog posla imao nikakve koristi - rekao je Šrot.

Uzeli mu Playboy i četkicu za zube

Bavčar je pak rekao da je riječ o političkom procesu

“Utjecaj ljudi koji mi se osvećuju zbog osobnih materijalnih i političkih interesa te čak poput Zorana Jankovića već nekoliko mjeseci točno najavljuju sve događaje, očito je prejak”, uvjeren je Bavčar.

U priopćenju je napisao da se zbog pritiska politike policiji toliko žuri da je u rujnu prvo pretraživala kuću na krivoj adresi, a potom su mu policajci bili prisiljeni vratiti pogreškom zaplijenjene stvari, uključujući staklenku konjaka, časopis Playboy, četkicu i pastu za zube, dok su za dokumente koje su pronašli ustanovili da su ih već imali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:11