OTETI KOMBI

Policija u sjevernoirskom Londonderryju izvela kontroliranu eksploziju

 REUTERS

Policija u sjevernoirskom gradu Londonderryju izvela je kontroliranu eksploziju na kombiju za koji se vjeruje da je otet i potom napušten, dva dana nakon što je automobil-bomba eksplodirao u tom gradu u sličnom scenariju.

Policijska služba Sjeverne Irske na Twitteru je napisala kako su njihovi stručnjaci "izveli kontroliranu eksploziju na otetom vozilu, u području oko ulice Circular Road u gradu Londonderryju".

Kasnije tijekom dana su četiri maskirana muškarca otela i drugo vozilo koje su ostavili u drugoj ulici u Londonderryju, otkrila je policija.

Policija je objavila da je vozilo iskorišteno u subotu bilo oteto nedugo prije te eksplozije u kojoj nitko nije ozlijeđen.

Snage sigurnosti su u ponedjeljak otkrile da je u sklopu istrage pritvorena i peta osoba.

Ta se eksplozija dogodila u vrijeme dok političari Sjeverne Irske i Irske upozoravaju na to da bi moguć povratak tvrde granice između dviju zemalja nakon Brexita, zajedno s carinskim i ostalim kontrolama, mogao biti izazov za militantne skupine.

Političari obiju strana, uključujući i članove Sinn Feina, nekadašnjeg političkog ogranka nacionalističke Irske republikanske armije (IRA), osudili su eksploziju.

U sklopu istrage o eksploziji u subotu ispred suda u kojoj nitko nije ozlijeđen zasad je pritvoreno pet osoba.

Istraga oko tog čina fokusirana je na to je li u napad umiješana militantna skupina Nova IRA, jedna od rijetkih grupa koje su se 1998. protivile sklapanju mirovnog sporazuma kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj. Njezini pripadnici u posljednjih su nekoliko godina pribjegavali povremenim napadima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:31