OPASNOST OD NAPADA SE NE SMANJUJE

Policija uhitila dvanaest terorista koji su planirali izvesti napade u Britaniji

Uhićenje u Britaniji posljednja je u nizu antiterorističkih akcija u Europi zbog straha obavještajnih krugova da je teroristički napad u Europi vjerojatan

LONDON - Britanska je policija u četiri koordinirane akcije danas uhitila 12 muškaraca za koje vjeruje da su spremali bombaške napade “inspirirane al-Qa’idom” na različitim lokacijama po Britaniji.

Akciji je prethodilo nekoliko tjedana nadgledanja osumnjičenih, počela je oko pet sati ujutro, a izveli su je nenanoružani policajci, što bi moglo značiti da nisu očekivali otpor. Muškarci, uhićeni u Birminghamu, Cardiffu, Londonu i Stoke-on-Trentu, u dobi su između 17 i 28 godina, a sumnjiči ih se da su naručili, pripremali ili poticali teroristički napad u Britaniji, priopćila je policija.

Scotland Yard je obznanio malo detalja o operaciji, osim da je bila “velika opsegom, planirana i vođena obavještajnim podacima” te da je izvedena “u ovom trenutku radi javne sigurnosti”. BBC je objavio da su neki osumnjičeni podrijetlom iz Bangladeša, CNN tvrdi da su svi Pakistanci.

Prijašnja uhićenja

Uhićenje osumnjičenih terorista u Britaniji posljednja je u nizu antiterorističkih akcija u Europi zbog straha obavještajnih krugova da je teroristički napad u Europi vrlo vjerojatan. Prošli mjesec je u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj uhićeno 10 osoba osumnjičenih da su planirale napad u Belgiji. Razina prijetnje od terorističkih napada u Europi podignuta je otkako je u rujnu spriječen plan al-Qa’ide da izvede napad na Britaniju, Francusku i Njemačku sličan masakru u Mumbaiju 2008. Idući je mjesec američki State Department izdao upozorenje građanima koji putuju u Europu da stoga postoji “mogućnost da teroristi napadnu sustav javnog prijevoza i drugu turističku infrastrukturu”. Upozorenje turistima da budu na oprezu u Europi podržala je i britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May, dok je britanski Foreign Office na popis mjesta u kojima postoji opasnost od terorizma dodao Francusku i Njemačku. No, službena procjena opasnosti od napada u Britaniji danas nije promijenjena - ostala je “ozbiljna”, što znači da se napad smatra vrlo vjerojatnim.

Napeti blagdani?

Ono što je policija ipak priopćila jest da uhićeni muškarci nisu planirali napade izvesti tijekom božićnih blagdana, te da ih se stoga ne može povezati s prošlotjednim upozorenjem iračkih dužnosnika da su uhitili pobunjenike koji tvrde da je bombaški napad u Stockholmu prvi u nizu planiranih napada al-Qa’ide na SAD i Europu u vrijeme Božića. Te su tvrdnje britanski i njemački dužnosnici odbacili prije samo tri dana, tvrdeći da ne postoje naznake o konkretnim prijetnjama tijekom blagdana, osim već dugotrajne općenite prijetnje. Glasnogovornik Scotland Yarda također je rekao da akcija nema veze s istragom u Lutonu, gdje je živio i studirao napadač iz Stockholma Taimur Abdulwahab al-Abdaly (28) koji je 11. prosinca ubio sebe i dvoje prolaznika.

Terorističke prijetnje u 2010. godini

ožujak - Amerikanka Colleen LaRose, poznata kao Jihad Jane, uhićena je i optužena za planiranje ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa.

svibanj - Bomba u automobilu nađena je na Times Squareu u New Yorku. Uhićen je Faisal Shahzad.

lipanj - Jedan je policajac poginuo, a pet ih je ranjeno kada je automobil bomba eksplodirao u policijskoj postaji u Bugojnu.

rujan - Europske obavještajne agencije spriječile su plan a-Qa’ide da izvede napade na Britaniju, Francusku i Njemačku u stilu napada na Mumbai 2008. godine.

listopad - U Britaniji i Dubaiju pronađene bombe sakrivene u pošiljkama tonera za printere na teretnim avionima.

studeni - Deset ljudi, navodno muslimanskih ekstremista, uhićeno je u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj zbog planiranja napada na Belgiju.

prosinac - Bombaš samoubojica aktivirao je bombu u automobilu, a potom i samoubilački pojas u središtu Stockholoma.

Pustili ih na slobodu jer nisu imali dokaze

Najnovija operacija britanske policije najveća je antiteroristička akcija u Britaniji od travnja 2009. kada je uhićeno također 12 muškaraca, i to svi podrijetlom iz Pakistana. Njih se sumnjičilo da su planirali, kako su tada pisali mediji, “uskrsni spektakl” koordiniranih samoubilačkih bombaških napada na šoping centre u Manchesteru. Policija je vjerovala da su muškarci iz Pakistana prokrijumčarili opremu za bombe. No, završetak policijskog pothvata nije bio spektakularan - svi su uhićeni za 13 dana pušteni bez podizanja optužnica jer policija nije uspjela prikupiti dovoljno dokaza. 11 od njih vlasti su odlučile deportirati, a 10 - svi osim navodnog predvodnika “ćelije” Abida Naseera - ih je pristalo vratiti se u Pakistan.

Napad na metro

Dosad najgori napadi u Britaniji bili su oni 7. srpnja 2005. kada su se četiri mladića - svi odrasli u Britaniji, ali podrijetlom iz Pakistana i Jamajke - raznijela u podzemnoj željeznici i jednom gradskom autobusu. Uz četiri bombaša poginulo je još 52 ljudi, a oko 700 ih je ozlijeđeno. Tri tjedna poslije u drugom valu napada još su četiri bombaša aktivirala detonatore bombi, ali ni kod jedne nije aktiviran eksploziv i nije bilo žrtava. Bombaši su pobjegli, ali su uskoro uhićeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:06