VJETAR U LEĐA

POLITIČKA ANALIZA Kako je oživljena posrnula kampanja bivšeg potpredsjednika Joe Bidena: Nije gubio ni trenutka, odmah je napao najžešćeg protivnika

 
 AFP

Lavina potpore crnih glasača dovela je Joea Bidena do uvjerljive pobjede na demokratskim predizborima u Južnoj Karolini oživljavajući njegovu posrnulu kampanju za Bijelu kuću i pružajući priliku bivšem potpredsjedniku da se vrati na poziciju glavnog suparnika Bernieju Sandersu.

Snažna pobjeda daje Bidenu (77) zamah u demokratskoj utrci za protivnika republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu pred predizbore na tzv. "super-utorak" kada na birališta za tri dana izlaze birači u 14 saveznih država i teritorija na kojima će se raspodijeliti trećina delegata koji na nacionalnoj konvenciji biraju stranačkog kandidata za američke predsjedničke izbore.

Na predizborima u Južnoj Karolini Biden je osvojio 49 posto glasova, Sanders 20 posto a milijarder Tom Steyer, koji je već i objavio da se povlači iz utrke, 11 posto. Njih slijede bivši gradonačalnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg (8 posto) i senatorice Elizabeth Warren ( 7 posto) i Amy Klobuchar (3 posto).

Ovo je prva pobjeda na predizborima Bidena koji treći puta pokušava osvojiti Bijelu kuću.

On nije gubio časa i odmah je napao Sandersa, neovisnog senatora iz Vermonta koji se sam opisuje kao demokratski socijalist i čiji su pozivi na političku revoluciju uzdrmali demokratski establišment koji se brine da zbog svojih lijevih stajališta ne može u studenome poraziti Trumpa.

COLUMBIA, SOUTH CAROLINA - FEBRUARY 29: Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden celebrates with his supporters after declaring victory at an election-night rally at the University of South Carolina Volleyball Center on February 29, 2020 in Columbia, South Carolina. The next big contest for the Democratic candidates will be Super Tuesday on March 3, when 14 states and American Samoa go to the polls.   Scott Olson/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
AFP

"Demokrati žele kandidata koji je demokrat", kazao je Biden okupljenima u Columbiji u Južnoj Karolini. "Uvjerljivo pobijedi ili izgubi - to je izbor. Većina Amerikanaca ne želi najavu revolucije. Žele više od obećanja - žele rezultate".

Biden je porazio Sandersa u raznim demografskim i ideološkim skupinama među kojima su i oni koji se opisuju kao "vrlo liberalni", prema izlaznim anketama Edison Researcha. Biden je osvojio najveći dio bijelih, obrazovanih žena, demokratskih glasačica, a također i najveći dio ukupnog ženskog demokratskog biračkog tijela.

Šest od deset crnih birača demokrata u Južnoj Karolini reklo je da je biralo Joea Bidena, pri čemu su stariji crnci radije birali Bidena, dok su mlađi crni glasači podijeljeni između Bidena i Bernieja Sandersa.

Sandersa podržava najveći dio mladih bijelaca.

Uoči velike pobjede Bidena su poduprli najutjecajniji demokrati Terry McAuliffe, bivši guverner Virginije i bivši prvi čovjek Demokratskog nacionalnog odbora te američki predstavnik Bobby Scott, utjecajni crni političar iz Virginije što je mogući znak da se vrh Demokratske stranke počeo okupljati oko njegova stožera.

Što se tiče "super-utorka" Sanders po anketama vodi u Kaliforniji koja donosi ogromni broj delegata za izbornu stranačku nacionalnu konvenciju.

Biden i drugi demokratski kandidati u utorak će se prvi puta suočiti i s milijarderom i bivšim gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom koji je pola milijarde svojih dolara uložio u pokušaj da osvoji stranačku nominaciju demokrata i tek se sad ubacuje u utrku.

Najmanje pet država u kojim se u utorak održavaju predizbori - Alabama, Sjeverna Karolina, Tennessee, Arkanzas, i Virginija - imaju mnogi crnih glasača što bi moglo osnažiti Bidena.

Bidenu je očajnički potrebna pobjeda nakon loših rezultata u prva dva predizbora u Iowi i New Hampshireu i drugog mjesta u Nevadi.

"Ne možete na svima pobijediti", kazao je Sanders u Virginia Beachu. "Ovo neće biti jedini poraz. Mnogo je država u ovoj zemlji i nitko ih ne osvoji sve".

Za stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore potreban je najmanje 1991 delegat na stranačkoj nacionalnoj konvenciji u srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:14