REPORT GOJKA DRLJAČE

Politički kaos u srcu EU, Francuska i Njemačka ne mogu doći k sebi: ‘Ovo je poniženje‘

Grafikon vrlo zorno pokazuje koliko trenutačno kasne u cijepljenju za Velikom Britanijom
 Tobias Schwarz/AFP

Dvije najvažnije, najveće i najsnažnije europske nacije, Njemačka i Francuska, prolaze svaka za sebe političku dramu jer im se dogodilo da ih mnoge zemlje preteknu kad je u pitanju dobava učinkovitih cjepiva za COVID-19, proizvodnja cjepiva kao i provedba učinkovitog plana cijepljenja. Problemi u Francuskoj i Njemačkoj imaju neke zajedničke poveznice, ali nacionalne specifičnosti.

Njemačka i Francuska, kao lideri u EU, vjerojatno su najodgovornije zašto si Unija nije osigurala dobre pozicije u dobavi cjepiva iako je izdvojila milijarde za predfinaciranje istraživanja i proizvodnje te sada sve članice kaskaju, pa čak i za zemljama kao što je Srbija.

U Francuskoj specifični problemi su dvojake prirode. Francuski građani najmanje su skloni cijepljenju u Europi, a nacionalni plan cijepljenja postavljen je vrlo neambiciozno. Uz to, francuska javnost ostala je šokirana kad je prestižni Pasteur institut objavio kako odustaje od daljnjeg razvoja cjepiva u suradnji s američkom kompanijom Merck. Nadalje, francuski farmaceutski div, Sanofi, poručio je kako ni njihovo cjepivo neće biti spremno do kraja godine te su, kako bi bili korisni, dogovorili da svoje proizvodne kapacitete iskoriste za proizvodnju mRNA cjepiva koje su razvili njihovi konkurenti, američki Pfizer i njemački BioNTech. Političari u Francuskoj sada s govornica poručuju kako je neprihvatljivo da se domovini Louisa Pasteura, pionira mikrobiologije koji jer izumio cjepivo za bjesnoću i antraks, dogodilo da postanu repaši u medicinskim rješenjima. Došlo je do toga da čak upozoravaju kako se Francuska suočava s odljevom mozgova. Pri tome, Francuska i dalje bilježi značajni broj slučajeva zaraze te je po broju smrtni na milijun stanovnika, i pored dugih te strogih mjera, iznad Švedske i Švicarske, koje su imale osjetno liberalnije mjere. Francuska će 2020. godinu prema najnovijim podacima završiti s padom od 8,4 posto, a, s obzirom da pričaju o novom policijskom satu te zbog sporog cijepljenja, vrlo vjerojatno trebat će revidirati ambiciozni plast rasta od 6 posto u 2021. godini.

Ispod je grafikon koji vrlo zorno pokazuje koliko Francuska i Njemačka trenutačno kasne u cijepljenju za Velikom Britanijom.

image
Gojko Drljača

Za razliku od Francuske, Njemačka i dalje ima relativno nizak broj smrti na milijun, ali u njihovoj visokoj politici vlada sve veća zabrinutost oko toga da će im zbog presporog cijepljenja zaraza izmaći kontroli. Današnji Bild piše u „kompletnom kaosu“ u Berlinu kad je u pitanju proizvodnja cjepiva. Tezu o kaosu ilustriraju time kako je prvo parlamentu ponosno najavljeno pokretanje proizvodnje cjepiva u Berlinu, da bi nekoliko sati kasnije priznali kako je nemoguće brzo razviti tehnologiju. Političari su na razgovorima krivo shvatili što im govori šef kompanije iz Adlershofa.

U panici zbog kašnjenja Nijemci su potrošili ogromnih 400 milijuna doza za 200.000 terapija kompanije Regeneron, kakvu je dobivao Donald Trump. Nalaze se u neobičnoj situaciji: imaju novca ali ne uspijevaju organizirati izlaznu strategiju iz pandemije odnosno strogog lockdowna.

Podaci za studeni i prosinac 2020. o narudžbama tvornica, industrijskoj proizvodnji, maloprodaji, zaposlenosti te izvozu ukazuju kako bi njemačka ekonomija možda ipak mogla izbjeći recesiju s dvostrukim dnom, ali svaki dan produžavanja lockdowna odnosno kašnjenja u cijepljenju, smanjuje im tu šansu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:04