OTVORENI SUKOB

Politički potres usred Europe, Putin i Orban uskoro bi mogli dobiti neočekivanog saveznika

Politička kriza kulminaciju je doživjela u rujnu prošle godine kad je koalicijska vlada izgubila većinu

Zuzana Čaputová

 Emil VaŠko/News And Media/Profimedia/Emil VaŠko/news And Media/profimedia

Slovačka ima novog premijera, na čelo vlade je postavljen Ľudovít Ódor, dosadašnji zamjenik guvernera središnje banke. Predsjednica Zuzana Čaputová djelovala je munjevito. Oko podneva u nedjelju dosadašnji je tehnički premijer Eduard Heger podnio ostavku, a predvečer je imenovan novi čelnik tehničke vlade.

Politička kriza u Slovačkoj kulminaciju je doživjela u rujnu prošle godine kad je koalicijska vlada izgubila većinu. Predsjednica se nada da će nova vlada, od rujna, kada bi se trebali održati izbori, uspjeti stabilizirati političke odnose jer se osobe koje uđu u novu tehničku vladu neće smjeti kandidirati u rujnu.

Heger nije imao izbora jer su vladu prošli tjedan napustila još dva ministra. Samuel Vlčan, bivši ministar poljoprivrede, otišao je jer je otkriveno da je tvrtka u njegovu vlasništvu primila bespovratnih 1,4 milijuna eura EU fondova.

Čvrsta platforma

Ministar vanjskih poslova Rastislav Káčer odstupio je jer Heger nakon toga nije dao ostavku. Káčera je europski poznatim učinila poruka mađarskom premijeru Viktoru Orbánu s kraja veljače: "Káčer piše da "Orbán želi mir. Putinovski mir." Posljednje dvije riječi na ruskom, poruka "našima" iz karpatskog bazena koji podržavaju Putina: "Иди нахуй!" (Idi u k....!)."

Predsjednica Čaputová zasad uspješno kormilari slovačkim političkim brodom, ali ako nova tehnička vlada napravi koji kiks, nije isključeno da će se kriza produbiti. U busiji spremno čeka Robert Fico, čelnik sada opozicijske stranke Smer, koji trenutno vodi u anketama.

Fico je bio premijer do 2018. godine kad je morao odstupiti nakon što su ubijeni istraživački novinar Ján Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnírová, što je razotkrilo niz korupcijskih afera koje su sezale do vrha njegove vlade. Fico se poslije vratio na čelo stranke koja je članica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (zašto?).

Dolazak inflacije, uz kaos vladajuće koalicije, postao je čvrstom platformom na kojoj je kopirao Orbánove stavove da su sankcije Rusiji odgovorne za ekonomske probleme. Glasan je protivnik vojne pomoći Ukrajini, tvrdeći da je prijetnja slovačkom suverenitetu. Njegovim dolaskom na vlast mađarski bi premijer dobio saveznika u protivljenju pomoći Ukrajini.

Slovačka predsjednica se nada da bi se pritisak ruske agresije na Ukrajinu mogao ublažiti do jeseni i da bi tada Fico bio lišen proturatne propagande, što bi mu smanjilo izborne izglede. "Pola godine dovoljno je dugo da se vlada stručnjaka stabilizira i dovede Slovačku do prijevremenih izbora", dodala je, iako neki, poput predsjednika parlamenta Borisa Kollára (stranka Mi smo obitelj), očekuju da će se kaos nastaviti.

Otvoreni sukob

Dobra je strana sadašnje situacije da je Fico u otvorenom sukobu s Peterom Pellegrinijem koji vodi drugu stranku po snazi prema anketama, Hlas. Procjene su da njih dvojica ne bi ušli u istu vladu jer je sukob moćnih ega prejak. Posljedica bi moglo biti formiranje nove koalicije u kojoj bi bio veći broj manjih stranaka, što bi Slovačku opet vodilo političkoj nestabilnosti.

Slovačaki Euractiv prenosi Pellegrinijev poziv svim strankama "da prekinu kaos i u srpnju izađu na prijevremene izbore", zaključujući da će to teško doživjeti širu podršku. Potrebno je da svoje kaže i predsjednica. Slovak Milan Nič iz njemačkog Vijeća za vanjske odnose smatra da je posljednji događaj "vrhunac za vladu koja je postupno gubila kontrolu i produbljivala nestabilnost Slovačke umjesto da je smanjuje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:54