DIGLA SE VELIKA BURA

POLITIČKO USIJANJE U SRBIJI Lider Bošnjaka iz Sandžaka: 'Vučić nije naš predsjednik, ni Brnabić premijerka, svi organi u Srbiji su privremeni'

 Axel Schmidt / REUTERS

Vođa Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio je u ponedjeljak, reagirajući na kritike i upozorenja srbijanske premijerke Ane Brnabić, da ona nije njegova predsjednica, a državne organe i dužnosnike Srbije nazvao "privremenim".

Ugljanin je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru odbacio primjedbu premijerke kako je pozivom kosovskom šefu diplomacije Bedxetu Pacoliju da posjeti Novi Pazar izišao iz okvira nadležnosti BNV-a i uzvratio da su i šef države Aleksandar Vučić i drugi dužnosnici samo "privremeni" predstavnici vlasti Srbije dok se ne završe pregovori sa Kosovom.

Vođa BNV-a i i bivši ministar bez porfelja u srbijanskoj vladi ocijenio je da su "svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima", prenijela je Radio-televizija Srbije.

Vlada u nedjelju nije odobrila Pacoliju da, na poziv Ugljanina i BNV-a, posjeti Novi Pazar, ustvrdivši kako je protivno zakonu da se predstavnici tijela nacionalnih manjina bave politikom.

Ugljanin, pak, tvrdi da je poziv upućen sukladno zakonu o pravima i slobodama nacionalnih manjina, a premijerku Brnabić i njezine kolege iz vlade optužio da "šire dezinformacije".

Zatražio je ispriku premijerke, poručivši joj kako je BNV "najviše političko i predstavničko tijelo bošnjačkog naroda u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori", biran demokratski i na isti način kao državni dužnosnici.

Istaknuvši kako Bošnjaci uvažavaju slobodno izraženu volju srpskog naroda, Ugljanin je poručio da Ana Brnabić "nije bošnjački premijer" niti su to drugi srbijanski dužnosnici, prenosi RTS.

"Niti Vučić, niti Dačić, niti Vulin. Oni su nešto drugo, oni se biraju u ostatku Srbije, izvan granica Kosova. To su privremeni organi Srbije, kao što je BNV privremeni organ Bošnjaka dok se ne riješi status Sandžaka i status Bošnjaka. Imamo ravnopravan odnos", ocijenio je Ugljanin.

On je pozvao EU, OSCE, UN i Vijeće sigurnosti UN da hitno razmotre "izrečene prijetnje i realne opasnosti po Bošnjake", navodi RTS.

Prošlotjedni poziv Pacoliju da u subotu bude na skupu BNV-a u Novom Pazaru potaknuo je u nedjelju burne reakcije na srbijanskoj političkoj sceni, a srbijanska vlada i službeno je zaustavila Pacolijev dolazak na teritorij Srbije u svojstvu dužnosnika vlasti u Prištini.

Premijerka Brnabić je upozorila čelnike BNV-a da se kao predstavnici i dužnosnici tijela nacionalne manjine, po zakonu, ne mogu baviti politikom, dok je ministar obrane Aleksandar Vulin poručio kako boravak Pacolija, "kao ministra vanjskih poslova takozvanog Kosova nije predviđen Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN" iz 1999. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:48