'UVODIMO DOBRA RJEŠENJA'

POLJSKI PREDSJEDNIK POTPISAO DVA ZAKONA KOJE KRITIZIRA EU 'Ojačan je demokratski karakter pravosudnog sustava'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2017. u 20:21

Poland's President Andrzej Duda leaves after his media announcement about Supreme Court legislation at Presidential Palace in Warsaw, Poland, July 24, 2017. REUTERS/Kacper Pempel
Kacper Pempel / REUTERS

Andrzej Duda

 

Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je u srijedu dva zakona koji reformiraju pravosuđe a predmet su procedure koju je nekoliko sati ranije pokrenula Europska komisija.

"Odlučio sam potpisati ove zakone", rekao je Duda, "Uvodimo u Poljsku vrlo dobra rješenja koja poboljšavaju učinkovitost pravosudnog sustava", rekao je Duda u izjavi na televiziji. "Ojačan je demokratski karakter pravosudnog sustava", dodao je.

Dva zakona koja je Duda potpisao odnose se na Vrhovni sud i Nacionalno sudsko vijeće. Ranije u srijedu Europska komisija je predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

"Unatoč opetovanim naporima tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontekstu okvira za vladavinu prava, Komisija je danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj", objavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu. Poljska je sa žaljenjem primila "političku, a ne pravnu" odluku Europske komisije, a Mađarska je najavila da će na prijedlog EK-a uložiti veto.

Poljski predsjednik optužio Bruxelles za laži

Poljski predsjednik Andrzej Duda optužio je u srijedu navečer dužnosnike Europske unije da lažu kada govore o pravosudnim reformama u njegovoj zemlji, nakon što je Bruxelles nešto ranije pokrenuo proceduru koja bi u konačnici mogla lišiti Varšavu prava glasa u EU-u.

"Mnogi predstavnici europskih institucija govore neistine o Poljskoj. Lažu kada kažu da promjene u Poljskoj vode prema kršenju principa pravne države, dok mi jačamo demokratske norme", rekao je Duda u razgovoru za privatnu televiziju Polsat.

Ranije u srijedu Europska komisija je predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa. Duda je optužio EU da je donijela čisto političku odluku. "Puno je licemjerja, neistina i dezinformacija koje čujemo s te strane".

Poljski je predsjednik upozorio da desnica u parlamentu ima većinu jer su za nju glasali poljski građani na izborima i ima puni legitimitet provoditi reforme koje od nje očekuju Poljaci. Također je optužio prvog potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa da samo diktira i ne prihvaća argumente. "Nema razgovora jer on diktira a mi na diktiranje ne pristajemo", rekao je Duda.

Timmermans je ranije kazao da je Komisija danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj,  bez obzira na "opetovane napore tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontekstu okvira za vladavinu prava".

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo