STRAVIČAN DAN U KINI

Pomahnitali muškarac u vrtiću nožem izbo 28 djece

U sasvim drugom napadu učitelj je nožem ozlijedio 15 svojih učenika i drugog učitelja, vlasti su tog pogubile liječnika koji je ubio osmero djece

BEIJING - Pomahnitali muškarac utrčao je u četvrtak ujutro u dječji vrtić u kineskom gradu Taixingu te nožem napao i ozlijedio 28 djece kao i troje odraslih osoba. Ovo je treći incident s nožem ovoga mjeseca u Kini.

Petero djece nalazi se u kritičnom stanju nakon napada 47-godišnjeg muškarca identificiranog kao Xu Yuyuan kojeg je policija uspjela uhvatiti. Nezaposleni Yuyuan je u učionicu ušao s 20-centimetarskim nožem i počeo napadati djecu koja su većinom imala četiri godine. Dvoje učitelja i zaštitar pokušali su ga zaustaviti, no i oni su završili ozlijeđeni.

Strani mediji priopćavaju kako su u napadu smrtno stradale četiri osobe, no službene potvrde za to još nema.

- Zaštitar na ulazu, učitelji te djeca bili su napadnuti, a ozlijeđeni u bolnici dobivaju liječničku pomoć. Nemam informacije o smrtima - izjavio je policijski dužnosnik koji je želio biti anoniman.

Fotografije s mjesta događaja pokazuju uznemirene roditelje kako se okupljaju ispred dječjeg vrtića.

Napad se dogodio samo dan nakon što je učitelj, koji se od 2006. nalazio na bolovanju zbog mentalnih problema, također nožem ozlijedio 15 svojih učenika i drugog učitelja u školi u južnoj Kini. Tridesettrogodišnji se Chen Kangbing prije uhićenja pokušao ubiti skokom s krova školske zgrade, no nije uspio. Srećom, nitko od ozlijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Istog su dana vlasti u provinciji Fujian pogubile bivšeg liječnika Zhenga Mishenga koji je izbo osmero djece 23. ožujka. Zadao im je smrtonosne rane u vrat, prsa, trbuh i leđa nakon što je upao u depresiju zbog prekida s djevojkom. Još petero djece zadobilo je vrlo ozbiljne rane.

Zheng je priznao 'namjerno ubojstvo' djece na suđenju ranije početkom ovog mjeseca, no neuspješno je molio za smanjenje kazne.

Veliki krvavi pohodi u Kini ostaju rijetkost, no stopa zločina polako se povećala nakon što se zemlja ekonomski otvorila prije tri desetljeća. Brojne studije upućuju i na povećanje broja mentalnih poremećaja često vezanih u psihološki stres ubrzanog društvenog ritma te gubitka 'vječne' državne pomoći.

Međutim, stroga zabrana posjedovanja vatrenog oružja broj mrtvih u ubilačkim pohodima drži na prosječno nižem broju nego što je to slučaj u zapadnim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:49