CARTER PAGE

Pomoćnik u Trumpovoj kampanji sastao se s ruskim dužnosnicima 2016.

 Joshua Roberts / REUTERS

Savjetnik za vanjsku politiku u kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa sastao se prošle godine s ruskim dužnosnicima, objavio je u petak list New York Times pozivajući se na njegovo ovotjedno svjedočenje pred američkim kongresnim odborom.

U brojnim intervjuima danim posljednjih mjeseci savjetnik Carter Page ili je opovrgavao da se sastao s ruskim dužnosnicima tijekom odlaska u Moskvu u srpnju 2016. ili navodio da se susreo "s nekim studentima", navodi list.

Page je poslao mail na adresu najmanje jednog pomoćnika u Trumpovoj kampanji opisujući svoje viđenje nakon susreta s dužnosnicima ruske vlade i ostalima, piše NYT pozivajući se na osobu upoznatu sa sadržajem poruke.

Po pisanju lista, ta e-mail poruka je pročitana tijekom svjedočenja u četvrtak pred odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma, koji je ispitivao napore Rusije da utječe na izbore u studenome 2016. u Trumpovu korist te mogući dosluh između Trumpove kampanje i Rusije.

Rusija je objavila da se nije miješala u kampanju, a Trump je zanijekao postojanje bilo kakvog dosluha.

Page je u intervjuu s Timesom u petak nastojao umanjiti bilo kakav značaj svojih susreta.

"Imao sam kratki razgovor s par ljudi. To je sve", kazao je. Po njegovim riječima, jedan od ljudi s kojima se susreo bio je "visoko pozicionirana osoba", no nije htio navesti njen identitet.

Posebni tužitelj Robert Mueller, koji je upoznao auditorij sa svojom istragom vezanom uz mogući dosluh kampanje s Rusima, optužio je u ponedjeljak bivšeg Trumpovog menadžera u kampanji Paula Manaforta i još jednog pomoćnika, Ricka Gatesa, za pranje novca.

To je bilo objavljeno istoga dana kada je još jedan Trumpov savjetnik, George Papadopoulos, priznao krivnju za laganje FBI-u ranije u listopadu.

Pagea je početkom godine ispitivao FBI te se pojavio na saslušanju u sklopu istrage posebnog odvjetnika, navodi Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:46