OPĆI NAPAD

‘Pogledajte koliko Rusa juriša na te gradove. Pa ima ih kao Sovjeta u Afganistanu!‘

Krenuo je sveopći napad ruskog ljudstva potpomognutog gomilom tenkova, raketnih bacača i ostale artiljerije
Ruska samohodna haubica Msta-S
 Dmitry Makeev/Sputnik/Profim/Dmitry Makeev/sputnik/profim

Ključni događaji:

  • Proruski guverner: Zbog "izvanredne situacije" zatvoren most na Krimu

  • Ruski guverner: Uskoro uspostava željezničkog prometa preko mosta na Krimu

  • Ukrajina napala most pomorskim dronovima?

  • Pojavile se snimke oštećenog mosta

  • Danas istječe sporazum o izvozu ukrajinskog žita

21:32

Ukrajinci: Sto tisuća Rusa juriša na Kupjansk i Liman!

Više od 100 tisuća vojnika, više od 900 tenkova, više od 555 artiljerijskih sustava i 370 višecijevnih raketnih bacača - to su goleme snage koje je skupila ruska vojska plus zračne jedinice, privatne postrojbe i snage teritorijalne obrane na pravcu Kupjansk - Liman.

Barem tako tvrdi Serhej Cherevatyi, glasnogovornik Istočne grupe ukrajinskih oružanih snaga. Za ilustraciju, na vrhuncu svoje kampanje u Afganistanu 80-ih godina prošlog stoljeća tadašnja je sovjetska Crvena armija u cijeloj toj državi imala oko 120 tisuća vojnika.

Cherevatyi je dodao da Ukrajinci na tom dijelu bojišta drže linije i sprječavaju Ruse da preuzmu inicijativu...

19:19

Ruski turisti koji bježe s Krima nakon napada na most stvorili gužve

Uoči današnjeg napada na ruski cestovni i željeznički most prema Krimu, državna TV emitirala je snimke dugih prometnih gužvi u južnoj Rusiji dok su turisti satima čekali u svojim automobilima da prijeđu i započnu ljetni odmor.

No nakon što su eksplozije provalile cestovni most, ubivši par koji je planirao odmor na Krimu i ranivši njihovu kćer, emitirao je prometne gužve u suprotnom smjeru dok su se turisti pokušavali odvesti kući kroz južnu Ukrajinu pod kontrolom Rusije.

Državna novinska agencija RIA objavila je da se stvorila gužva duga veća od 5 kilometara dok su se ruski turisti vraćali kući - preko mosta Chonhar, koji je nakratko bio van funkcije zbog raketnog napada prošlog mjeseca.

Moskva je za napad na Krimski most, drugi otkako je Rusija napala Ukrajinu, okrivila Kijev.

Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost, ali ukrajinski mediji navode da su ukrajinske sigurnosne službe rasporedile pomorske bespilotne letjelice

19:02

Krim: Ruski turisti moraju proći preko okupiranih područja Ukrajine

Ruske vlasti su u ponedjeljak preporučile ruskim turistima koji su zapeli na Krimu nakon napada na most koji anektirani poluotok povezuje s Rusijom, da se vrate kući preko ukrajinskih teritorija pod ruskom okupacijom.

U napadu, koji su u noći na ponedjeljak izvele ukrajinske snage, poginulo je dvoje civila koji su u autu prelazili preko tog mosta.

Komercijalni letovi između Moskve i Krima prekinuti su nakon početka ofenzive u Ukrajini i većina ruskih turista dolazi na poluotok automobilima dijelom mosta namijenjenim cestovnom prometu. Taj dio mosta djelomično je oštećen u napadu.

"Molim stanovnike i goste na poluotoku (...) da iz sigurnosnih razloga izaberu alternativni kopneni pravac koji prolazi kroz nove oblasti", rekao je ruski guverner anektiranog poluotoka Sergej Aksjonov, koristeći se terminologijom Moskve da označi područja pod kontrolom ruske vojske na istoku Ukrajine.

Predloženi put dug 400 km prolazi nekim područjima na kojima se vode borbe s ukrajinskom vojskom koja bombardira ruske pravce opskrbe.

Ruska televizija je objavila kartu puta koji kroz gradove Melitopolj, u Zaporiškoj oblasti, na jugu Ukrajine i Marijupolj, velik lučki grad razoren u granatiranju, ide do Rostova na Donu, na jugu Rusije.

Vladimir Saldo, čelnik dijela Hersonske oblasti, na jugu Ukrajine, pod ruskom kontrolom kojeg su imenovale ruske vlasti, rekao je da će se policijski sat skratiti kako bi putnici mogli proći i da će ruska vojska pojačati sigurnost.

Upozorio je da će biti postavljene kontrolne točke kako bi se spriječile "sabotaže", ali da će se formalnosti smanjiti.

18:48

Lider oporbe ubijen u otcijepljenoj moldavskoj regiji

Pokrenuta je istraga je nakon što je oporbeni čelnik ubijen iz vatrenog oružja u svom domu u otcijepljenoj regiji Transnistria koju podržava Rusija.

Nacionalne policijske snage Moldavije priopćile su da istražuju nasilnu smrt Olega Khorzhana (47), čelnika Pridnjestrovske komunističke partije.

Vlasti nisu rekle kada je ubijen niti su dale detalje o mogućim dokazima pronađenim u Khorzanovoj kući.

Khorzanu je prethodno izrečena zatvorska kazna zbog navodnog napada na policajca nekoliko dana nakon što je organizirao javni prosvjed u Tiraspolu.

Njegova stranka rekla je da su te tvrdnje "apsurdne", optužujući vlasti za politički progon.

Transnistria je tanak pojas između istočne obale rijeke Dnjestar i granice Moldavije s Ukrajinom.

Regijase proglasila otcijepljenom državom, iako većina zemalja ne priznaje njezinu neovisnost.

Rusija ima oko 1500 vojnika stacioniranih u regiji.

18:45

Još Wagnerovih plaćenika krenulo za Bjelorusiju

Konvoj od više od 100 vozila s ruskim zastavama i oznakama Wagnera ušao je u Bjelorusiju.

Bjeloruski Hajun, bjeloruska aktivistička skupina koja prati kretanje trupa u Bjelorusiji, rekla je da su plaćenici krenuli prema terenskom kampu koji su ponudile vlasti te zemlje.

Aktivistička skupina je rekla da je to treći Wagnerov konvoj koji ulazi u Bjelorusiju ovaj tjedan.

Wagnerovi plaćenici poslani su na bjeloruski teritorij nakon njihove kratkotrajne pobune prošlog mjeseca.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko bio je posrednik u dogovoru koji je okončao pobunu koju je pokrenuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin.

18:41

Osiguravatelji razmatraju zamrzavanje polica brodova u Crnom moru

Osiguravatelji razmatraju zamrzavanje polica brodova koji žele ploviti u Ukrajinu nakon što je Rusija obustavila sudjelovanje u sporazumu o transportu žitarica kroz sigurni koridor u Crnom moru, rekli su izvori.

Inicijativa je jamčila siguran izvoz žitarica i gnojiva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, prema sporazumu Rusije, Ukrajine i Turske, postignutom u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda.

Sporazum je sklopljen na 120 dana i produljen je za još 120 dana u studenome prošle godine te za još 60 dana u ožujku. Istekao je danas, uz objavu Rusije da odredbe koje su se ticale njezinog izvoza nisu ispoštovane.

"Zbog propasti sporazuma o crnomorskom koridoru većina brodovlasnika više neće pristajati u ukrajinskim lukama", rekao je za Reuters Christian Vinther Christensen, glavni operativni direktor danske brodarske grupe NORDEN.

Zadnji brod sa žitaricama koje odlaze na inozemna tržišta prema crnomorskom sporazumu napustio je Ukrajinu u nedjelju.

Osiguranje je bilo ključno za transport pošiljki kroz koridor, a izvori iz osiguravajućih kuća rekli su da razmatraju može li se pokriće u nekom obliku nastaviti, s obzirom na rusku odluku.

"Neki osiguravatelji pokušat će iskoristiti situaciju i značajno povećati cijenu osiguranja, a neki će suspendirati osiguranje. (Ključno) je pitanje hoće li Rusija minirati to područje, što bi praktički prekinulo osiguranje", rekao je jedan izvor u osiguravateljskim krugovima.

Londonski Lloyd's već je uvrstio crnomorsku regiju na listu visokog rizika.

"Godišnje pokriće ostaje na snazi, ali će se putovanja na područjima na listi procjenjivati ​​od slučaja do slučaja", rekao je Neil Roberts, voditelj pomorskog i zrakoplovnog sektora u Lloyd's Market Associationu koji zastupa interese svih osiguravajućih društava u Lloyd'su.

Dodatne police osiguranja od ratnog rizika, koje se naplaćuju prilikom ulaska u crnomorsko područje, obnavljaju se svakih sedam dana i stoje tisuće dolara, a očekuje se da će još više poskupjeti.

Brodovlasnici pak možda neće više biti skloni slati brodove u ratnu zonu bez ruske dozvole, napominje Reuters.

"Mislim da upita trenutno baš i nije puno, bit će teško nagovoriti vlasnika (broda) da ga iznajmi po dosadašnjim uvjetima, bez poticaja", rekao je drugi izvor u sektoru osiguranja.

"Uz dodatne troškove osiguranja, vjerojatno će se tražiti plaćanje premije za rad u opasnim uvjetima", objašnjava.

17:53

Amerikanci i Britanci Rusima: Odmah poništite tu odluku!

SAD i Velika Britanija osudile su u ponedjeljak odluku Rusije da obustavi svoje sudjelovanje u Inicijativi za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru (BSGI) što će, kako tvrde, pogoršati sigurnost hrane i ugroziti milijune ljudi, te pozvale Kremlj da je poništi.

Opširnije ovdje.

16:11

Baltičke zemlje odvojit će se od ruske električne mreže početkom 2025.

Baltičke zemlje odvojit će se od ruske elektroenergetske mreže početkom 2025., poručili su estonska premijerka i izvršni direktor litavskog operatora električne mreže.

"Kompromisno pristajemo približiti rok za godinu dana. Dakle, odlazak početkom 2025.", rekla je estonska premijerka Kaja Kallas za Reuters na marginama samita NATO-a u Vilniusu prošlog tjedna.

Tri desetljeća nakon odvajanja od bivšeg Sovjetskog Saveza i 19 godina od pridruživanja Europskoj uniji, baltičke države Estonija, Latvija i Litva još uvijek ovise o Rusiji za osiguravanje stabilnog elektroenergetskog sustava.

Prema sporazumu potpisanom 2018., čelnici baltičkih zemalja, kao i Poljska i Europska komisija, uz potporu od 1,6 milijardi eura europskih sredstava, složili su se da će unaprijediti svoju infrastrukturu i isključiti se iz ruske mreže do 2025.

Litva je predlagala pomicanje datuma razdvajanja na početak 2024., ali to nije bilo prihvatljivo za Estoniju, rekla je Kallas.

"Razumijem da Litva to želi imati brže, ali Estonija bi platila najveću cijenu za to (ranije odvajanje) u smislu troškova, ali i u smislu rizika od nestanka struje", dodala je.

Odvajanje će započeti formalnom prijavom zajedničkim mrežnim operatorima Baltika, Rusije i Bjelorusije u kolovozu 2024., pojasnila je Kallas.

Litva će slijediti raspored koji preferira Estonija, jer se ne može odvojiti sama, rekao je novinarima u ponedjeljak Rokas Masiulis, šef litavskog operatora električne mreže Litgrid.

"Povezani smo lancem (s Estonijom)", rekao je, dodajući da će Litva nastaviti tražiti od svojih susjeda da se pokrenu ranije: "Vidimo što se događa u Ukrajini, gdje ljudi ginu, a bombe nastavljaju padati. Ne mislim da je pravi izbor nastaviti surađivati s agresorom samo zato što time štedite nekoliko centi", kazao je.

15:55

Bjelorusija tvrdi da je oborila ukrajinski dron

Minsk tvrdi da su njegovi graničari oborili ukrajinski izviđački dron koji je prešao na njegov teritorij. Dron je jučer prešao na bjeloruski teritorij u blizini rijeke Dnjipro, priopćila je Bjelorusija.

Bjeloruska pogranična služba priopćila je da je nakon incidenta pokrenut "administrativni postupak".

15:29

Rusija: Moguć povratak sporazumu, ali uz konkretne rezultate, ne uvjeravanja

Rusija je u ponedjeljak priopćila da bi bila spremna razmotriti ponovno pridruživanje crnomorskom izvoznom sporazumu o žitu ako bi imala "konkretne rezultate", ali da do sada njezini zahtjevi nisu ispunjeni.

Njezino ministarstvo vanjskih poslova navelo je u priopćenju da, unatoč naporima UN-a da produži dogovor, prepreke ruskom izvozu hrane i gnojiva ostaju, prenosi Reuters.

"Tek po primitku konkretnih rezultata, a ne obećanja i uvjeravanja, Rusija će biti spremna razmotriti obnovu sporazuma", rečeno je.

15:27

Ruski lovac-bombarder srušio se u Azovsko more

Ruski lovac-bombarder Su-25 srušio se u ponedjeljak u Azovsko more u blizini grada Jejsk, a pilot se uspješno katapultirao, rekli su lokalni dužnosnici u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama objavljeni su i neprovjereni videosnimci koji prikazuju padobran kako se spušta iznad mora u blizini plaže i veliki pljusak u vodi. Jejsk leži preko Azovskog mora od dijela ukrajinske regije Donjeck koji je pod kontrolom Rusije.

Dužnosnici iz ruske regije Krasnodar rekli su da je pilot spašen iz vode.

14:11

Erdogan: Vjerujem da Putin želi nastaviti dogovor o žitu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako vjeruje da Vladimir Putin želi da se dogovor o žitu u Crnom moru nastavi, unatoč tome što je Rusija danas rekla da će se povući iz sporazuma, što su pootvrdili i Ujedinjeni narodi.

Erdogan je rekao da će razgovarati o dogovoru - kao i o ruskim zahtjevima za izvozom svog gnojiva - na očekivanom sastanku s Vladimirom Putinom u kolovozu.

Turska je posredovala u originalnom dogovoru zajedno s UN-om, dopuštajući izvoz ukrajinskog žita u ostatak svijeta, dok Rusija zadržava kontrolu nad ukrajinskim lukama.

Ministri vanjskih poslova Turske i Rusije danas će razgovarati o dogovoru, rekao je Erdogan.

"Nadam se da ovom raspravom možemo napraviti neke pomake i nastaviti svojim putem bez zastoja", dodao je.

11:41

Ruski mediji; Bračni par koji je poginuo u napadu na Krimski most išao je na godišnji

Ruski bračni par poginuo je u napadu na most prema Krimu. Kako pišu ruski mediji, putovali su na godišnji odmor na obalu Crnog mora, prenosi Guardian.

Poginuli su Aleksej i Natalija, a njihova kći Angelina je ranjena. Na društvenim mrežama je objavljena snimka njihova smrskanog automobila.

Pišu da je Angelina zadobila ozljede glave i prsnog koša, ali joj život nije u opasnosti. Odlučili su putovati noću kako bi izbjegli gužve.

Poluotok Krim je oduvijek bio atraktivna turistička lokacija Ukrajinaca i Rusa iz cijelog Sovjetskog Saveza

11:36

Rusija potvrdila da neće produljiti ugovor o izvozu ukrajinskog žita

Rusija je potvrdila da neće produžiti ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica koji nakon nekoliko produljenja istječe danas, potvrdio je Kremlj.

- Sporazumi su od danas nevažeći. Nažalost, dio crnomorskih sporazuma koji se odnosi na Rusiju do sada nije proveden. Čim ruski dio dogovora bude ispunjen, vratit ćemo se provedbi sporazuma, poručio je glasnogovornik Dmitri Peskov.

Moskva se već dugo žali na prepreke ruskom izvozu žitarica i gnojiva, Poručio je da odluka o prekidu sporazuma nije povezana s napadom na most koji povezuje Krim i Rusiju.

- Putin je donio odluku i prije terorističkog napada, rekao je.

Posljednji brod, prema sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskog žita iz Crnog mora, napustio je luku Odesu rano u nedjelju prije isteka roka za produljenje sporazuma.

Glasnogovornik Ujedinjenih naroda rekao je u petak da glavni tajnik Antonio Guterres čeka odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina na prijedlog produljenja sporazuma.

Putin je rekao južnoafričkom predsjedniku Cyrilu Ramaphosi u telefonskom razgovoru u subotu da se obveza o uklanjanju prepreka ruskom izvozu hrane i gnojiva tek treba ispuniti, priopćio je Kremlj.

10:14

Zaharova: Iza napada na Krimski most stoji Kijev

Kremlj se oglasio vezano za današnji incident na Krimskom mostu.

- Današnji napad na Krimski most dogodio se u režiji kijevskih vlasti. Ovaj režim je teroristički i ima sva obilježja međunarodne organizirane kriminalne skupine, Odluke donose ukrajinski dužnosnici i vojska uz izravno sudjelovanje američkih i britanskih obavještajnih agencija i političara. SAD i Britanija su na čelu terorističke državne strukture, izjavila je Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

image

Oštećenje na mostu

-/Afp
image

Oštećenje na mostu

-/Afp
image

Očevid na mostu prema Krimu nakon incidenta

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia
10:05

Rusi imaju sve manje moćnih radarskih sustava

Ruske snage imaju sve više problema zbog uništenja njihovih radarskih sustava, piše u najnovijoj analizi britansko ministarstvo obrane.

U izvješću se tvrdi da sposobnost opstanka ruskih kopnenih trupa ovisi o otkrivanju ukrajinskog topništva i napadima na njega.

U analizi se spominje da se Rusija suočava sa sve većim nedostatkom protubaterijskog radarskog sustava.

Nekoliko radara ZOOPARK raspoređenih u Ukrajini vjerojatno je i dalje operativno, navodi se u analizi i podsjeća na uništenje jednog takvog radara početkom srpnja.

Nedostatak takvih radara bila je jedna od glavnih pritužbi nedavno smijenjenog ruskog general-pukovnika Ivana Popova.

09:24

Ukrajina napala most pomorskim dronovima?

Čelnik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov ustvrdio je da Ukrajina stoji iza incidenta na Krimskom mostu u kojemu su dvije osobe poginule, javlja RIA Novosti.

Ruski mediji objavili su da je Ukrajina počinila 'novi zločin' gađajući 'civilni' objekt.

BBC pak javlja da je izvor iz ukrajinske sigurnosne službe rekao za TV kuću da je napad bio specijalna operacija mornaričkih snaga oružanih snaga Ukrajine i Službe sigurnosti Ukrajine.

- Most su napali pomorskim dronovima. Bilo je teško doći do mosta, ali na kraju su uspjeli, rekao je izvor.

Ukrajinska stranica censor.net također javlja da iza napada stoji glavna ukrajinska obavještajna agencija, pozivajući se na izvore sigurnosnih službi.

U službenom obraćanju Ukrajina tvrdi da ne stoji iza napada na Krimski most. Za napade na Krim Ukrajina je rijetko preuzimala odgovornost za napad.

Ipak, Služba sigurnosti Ukrajine danas je znakovitom porukom, izmijenjenom verzijom uspavanke, reagirala na incident na Krimskom mostu.

- Most je opet 'zaspao', ali jednom... dva! p.s. narodna glazba. Riječi - SBU.

09:22

Pojavile se nove snimke oštećenog mosta

Ruske nezavisne novine The Insider objavile su snimku koja prikazuje štetu koja je nastala na mostu prema Krimu.

Jedan dio postolja je nestao i čini se da je pao u vodu. Video je snimljen sa susjednog željezničkog mosta koji je neoštećen. Video je emitirao prokremaljski kanal Krim 24.

image
Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia
image
-/Afp
image

Očevid na mostu prema Krimu nakon incidenta

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia
08:43

U tjedana dana ukrajinske snage oslobodile 18 četvornih kilometara teritorija, Rusi napreduju kod Kupjanska


Ukrajinske snage oslobodile su sedam kvadratnih kilometara teritorija u smjeru Bahmuta i 10,9 kvadratnih kilometara na jugu u zadnjih tjedan dana, izjavila je u ponedjeljak zamjenica ministra obrane Hanna Maliar.

- Prošloga tjedna, kao rezultat poboljšanja operativno-taktičkog položaja i poravnavanja linije fronte u smjeru Bahmuta, oslobođen je teritorij od 7 kvadratnih kilometara, poručila je na Telegramu.

Dodala je da je sveukupno, tijekom ofenzive u tom smjeru, oslobođen 31 četvorni kilometar teritorija.

Ruske trupe aktivno napreduju od kraja prošloga tjedna u smjeru Kupjanska u regiji Harkiv, izvijestila je. Dodala je da Rusija traži slabe točke u ukrajinskoj obrani i napada kod naselja Masiutivka i Novoselivska.

07:49

Pojavile se snimke oštećenja na mostu

Na Twittteru su se pojavile snimke koje prikazuju oštećenje Krimskog mosta nakon noćapnjeg incidenta.

image
Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia
image

Očevid na mostu prema Krimu nakon incidenta

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia
07:04

U incidentu na Krimu poginuo bračni par, ozlijeđena njihova kći


Bračni par koji je putovao automobilom je izgubio život, a njihova kći je ozlijeđena u incidentu na Krimskom mostu u ponedjeljak, izvijestio je guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov.

Ustvrdio je da je obitelj iz okruga Novooskolsky u Belgorodu, koji graniči s ukrajinskom regijom Harkov, te je naložio lokalnim vlastima da obavijeste njihovu rodbinu.

Djevojčica nije životno ugrožena i stavljena je pod liječnički nadzor, rekao je.

06:33

Ruski guverner: Uskoro uspostava željezničkog prometa preko mosta na Krimu

U vrijeme izvanredne situacije obustavljen je i željeznički promet preko mosta na Krimu, no ruski guverner Krima Sergej Aksjonov poručuje da će se ipak nastaviti oko 9 ujutro po lokalnom vremenu.

Više informacija o ponovnoj uspostavi trajektnog prometa bit će poznato prije 9 ujutro, a o uzrocima incidenta vlasti će uskoro iznijeti više informacije, poručio je putem Telegrama.

Dodaje se da je Aksjonov razgovarao s prvim zamjenikom ruskog ministra prometa Andrejem Aleksandrovičem Kostjukom.

06:20

Rusko ministarstvo potvrdilo oštećenja Krimskog mosta

Rusko ministarstvo promet aje potvrdilo da ima oštećenja na cesti na krimskoj strani mosta, prenosi Tass. Nije potvrdio izvješća da su potporni stupovi oštećeni.

- Ministarstvo je poručilo da je u tijeku inspekcija mosta, prenosi Tass na svom Telegram kanalu.

05:36

Istječe sporazum o izvozu ukrajinskog žita

Danas istječe Sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Jučer je luku u Odesi napustio zadnji brod u sklopu inicijative. Prevozio je 15.000 tona tona uljane repice i 24.000 tona kukuruza.

Podsjetimo, UN i Turska posredovali su u sklapanju sporazuma s Rusijom i Ukrajinom u srpnju 2022. kako bi se ublažila globalna prehrambena kriza zbog ruske invazije i blokade ukrajinskih luka.

Sporazum je prošle godine omogućio da se iz ukrajinskih luka na Crnom moru izveze skoro 33 milijuna tona žita, usprkos ratu koji traje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u subotu da nije ostvarena glavna svrha ugovora o ukrajinskom žitu, u telefonskom razgovoru s južnoafričkim kolegom Cyrilom Ramaphosom. "Glavna svrha ugovora, isporuka žitarica zemljama koje ih trebaju, napose na afričkom kontinentu, nije ostvarena", dodaje ured ruskog predsjednika.

05:26

Zbog "izvanredne situacije" zatvoren most na Krimu: Čule su se eksplozije, dvoje poginulih


Zaustavljen je promet na Krimskom mostu koji povezuje poluotok Krim i rusku regiju Krasnodar zbog "izvanredne situacije", objavio je u ponedjeljak proruski guverner Sergej Aksjonov.

Također je pozvao stanovnike da ne prelaze most.

Ne navodeći pojedinosti, Aksjonov je na Telegramu rekao da je do izvanredne situacije došlo na 145 stupu mosta.

Ukrajinska novinska agencija RBC prenijela je da su se na mostu čule eksplozije.

U blizini most se stvaraju velike gužve. Ruski kanal Siva zona na Telegramu, koji se povezuje sa skupinom Wagner, prenio je da je most napadnut dvaput u razdoblju nakon 3 sata po lokalnom vremenu.

Objavljene su i snimke koje prikazuju dim koji se diže iznad mosta.

Na društvenim mrežama javljaju da su u eksplozijama poginule dvije osobe, te da je ozlijeđeno jedno dijete.

Reuters nije mogao provjeriti tu vijest iz neovisnih izvora. Ukrajina zasad nije ništa komentirala.

Rusija je Krim anektirala 2014. godine. Most dugačak 19 kilometara bio je oštećen u eksploziji u listopadu prošle godine, u napadu za koji je Moskva rekla da su ga izvele ukrajinske snage sigurnosti. Ukrajina je indirektno priznala odgovornost tek nekoliko mjeseci kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 13:32