TKO PIJE, TKO PLAĆA?

Pomutnja u Bijeloj kući, Biden napravio rusvaj, Pentagon tvrdi: ‘Potrošili smo sve za Ukrajinu!‘

Eksperti koji prate američko financiranje Ukrajine upozoravaju da se preostali resursi za Ukrajinu - tope...

Bijela kuća, Biden na sastanku s užim kabinetom

 Brendan Smialowski/Afp/Profimedia/Brendan Smialowski/afp/profimedia

Kontradiktorni signali iz Bijele kuće o potencijalnom dogovoru o financiranju Ukrajine između predsjednika Joea Bidena i sad već bivšeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kevina McCarthyja (u ranim sinoćnjim satima izglasano mu je nepovjerenje čime je postao prvi predsjednik Zastupničkog doma kome je to učinjeno) doveli su do pomutnje u Washingtonu dok zastupnici traže konsenzus o novom paketu pomoći za Kijev.

Bidenov komentar kako je ‘upravo sklopio dogovor‘ s McCarthyjem o pružanju dodatne sigurnosne pomoći Kijevu doveo je do toga da zastupnici moraju nagađati, a Bijela kuća objašnjavati što je predsjednik točno mislio.

Tiskovna tajnica Bijele kuće Katine Jean-Pierre nije rekla je li postignut dogovor o Ukrajini nakon što Kongres nije u Zakon o potrošnji uključio nikakvu dodatnu pomoć za Kijev. Zakon je, podsjetimo, usvojen tijekom vikenda, kako bi se izbjegla blokada vlade.

- Bio je to dvostranački fokus i dogovor da se nastavi financiranje Ukrajine, rekla je.

Čini se da je Bijela kuća, u pokušaju da povuče Bidenovu izjavu, ohrabrila konzervativne republikance koji se protive pružanju više vojne pomoći Ukrajini.

McCarthy je pak u ponedjeljak zanijekao da je postigao dogovor s Bidenom o Ukrajini.

- Nema nikakvog sporednog dogovora, rekao je novinarima.

- U potpunosti očekujem od predsjedavajućeg i većine republikanaca u Kongresu da održe svoju obvezu da osiguraju potporu potrebnu za pomoć Ukrajini u obrani od ruske agresije, rekao je Biden.

Nije bilo sasvim jasno na koju je to obavezu on mislio, pa je to pokrenulo daljnja pitanja o stanju potencijalnih pregovora dok se obje strane pripremaju za raspravu o američkoj ulozi u ratu.

Pentagon je upozorio da su SAD potrošile većinu sredstava koja su im preostala za slanje oružja u Ukrajinu.

Kongres je odobrio 113 milijardi dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na zemlju u veljači 2022. Od toga je 61, 8 milijardi dolara otišlo Ministarstvu obrane za pružanje pomoći Ukrajini. No Pentagon ima samo 1,6 milijardi dolara preostalih od trenutnog paketa pomoći za Ukrajinu, rekao je čelnicima Kongresa visoki dužnosnik Ministarstva obrane u pismu koje ima Associated Press.

Pentagon još uvijek može Ukrajini slati nešto oružja iz postojećih američkih zaliha, a time bi njegovo ukupno financiranje Ukrajine iznosilo oko 6 milijardi dolara. No stručnjaci koji prate američko financiranje Ukrajine upozoravaju da preostali resursi Pentagona za Kijev neće dugo trajati.

- Nije puno ostalo. Zalihe se brzo iscrpljuju, rekla je za Newsweek direktorica kongresnih i vladinih poslova pri CSIS-u, Elizabeth Hoffman.

George Barros, analitičar za Rusiju pri Institutu za proučavanje rata rekao je da Moskva računa na to da će zapadna vojna potpora Ukrajini s vremenom nestati.

- Ukrajinci ostvaruju važne dobitke u svojoj protuofenzivi, iako to još nije rezultiralo značajnim teritorijalnim dobicima. To se može nastaviti samo uz trajnu potporu SAD-a i saveznika. Ako Ukrajini ponestane zapadne vojne pomoći, postoji rizik da će to Rusiji dati prostor koji im je potreban da rekonstruiraju svoju obranu, rekao je Barros za Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:35