ISPRAVLJANJE NEPRAVDI

PORASTAO BROJ ZAHTJEVA ZA ODŠTETU ŽRTAVA KOMUNIZMA Po novom tumačenju žrtve status mogu dokazivati sa dva svjedoka

Zagreb, 080211.Kustosijanska 246, istrazni sudac Posavec s foreznicarima i ekipom za ocevide drugi dan iskapa tijela zrtava 2. svjetskog rata u Kustosijanskoj.Na slici: otkapanje grobnice.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX / KRAJAC DAMIR

LJUBLJANA - Zakon o ispravljanju nepravdi iz vremena komunizma, koji je u Sloveniji donesen prije 19 godina, omogućuje žrtvama i njihovim nasljednicima da dobiju odštetu, a broj zahtjeva se povećava zbog novog tumačenja da se status žrtve može dokazivati sa dva svjedoka.

Nije poznato koliko je odšteta do sada isplaćeno iz fonda u kojemu je bilo rezervirano 70 milijuna eura, ali se računa da ih je oko 8.000, a najviša svota odštete koja se u pojedinom slučaju može dobiti zakonom je ograničena na 8345 eura.

Kako u petak navodi ljubljansko "Delo", naknadno tumačenje ministarstva pravosuđa da se status žrtve može dokazivati pomoću dva svjedoka ako nema drugih, pisanih dokaza, unijela je pravu zabunu pa i nezadovoljstvo javnosti, jer je zakon donesen u prvom redu kako bi se obeštetili politički zatvorenici u bivšem sustavu, te rodbina osoba koje su bile progonjene ili ubijene zbog svojih političkih stajališta, a krug onih koji traže odštetu sada se proširuje.

Sve više zahtjeva predaju i nasljednici talijanskih "esula", izbjeglica s prostora današnje Slovenije koji su, nakon razgraničenja Italije i Jugoslavije, poslije 2. svjetskog rata odselili u Italiju i prekomorske zemlje. Do sada je takve odštete dobilo oko tisuću talijanskih državljana, a još oko tisuću pokrenulo je postupak kojim žele dokazati da su s područja današnje Slovenije iselili i zbog komunističkog nasilja, odnosno političkog progona, navodi "Delo".

Iz Kopra, Pirana, Portoroža i drugih gradova i naselja na slovenskoj obali, koji su nakon 2. svjetskog rata priključeni Jugoslaviji, iselilo se 27.000 ljudi koji su optirali za talijansko državljanstvo i nepoznat broj klasičnih izbjeglica, a među njima i njihovim nasljednicima, koji sada traže odštetu za trpljenje u komunizmu, najviše je onih koji danas žive u Argentini.

Otkako je zakon o ispravljanju nepravdi iz vremena komunizma 1997. stupio na snagu, odštete je dobilo 33.000 osoba, a isplaćeno im je 110 milijuna eura odšteta. Osim toga, još je preko 300 milijuna odšteta predviđeno prema zakonu o isplati odštete žrtvama ratnog i poratnog nasilja kojim se obeštećuju sve žrtve rata i poraća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:09