NEOČEKIVANI REZULTAT

Poslali sendviče s tunom na analizu u laboratorij, rezultat ih je frapirao: ‘U njemu uopće nema tune‘

Stručnjaci za morsku hranu sugeriraju da možda ne treba kriviti Subway za to što tuna u njihovim sendvičima možda uopće nije tuna
Subway tuna sendvič
 Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia

Laboratorijski test popularnog Subway sendviča s tunom, što ga je naručio New York Times, dao je (ne)očekivane rezultate jer u nekoliko sendviča nije pronađen DNK tune.

Novinar NY Timesa naručio je iz tri losanđeleška lokala Subwaya nekoliko sendviča s tunom, a potom ih dao na analizu u laboratorij za ispitivanje ribe. Tamošnji djelatnici nisu uspjeli prepoznati vrstu namirnice u sendviču.

- Možemo izvesti dva zaključka. Prvo, namirnica je industrijski obrađena na način da koji god smo uzorak izvukli nismo mogli identificirati tunu. Drugi je zaključak da u sendviču naprosto nema tune, rekao je glasnogovornik laboratorija.

U veljači je TV emisija Inside Edition provela sličan test s uzorcima iz New Yorka, no laboratorij na Floridi potvrdio je prisutnost tune u njima.

U siječnju su dva gosta podigla tužbu u Kaliforniji tvrdeći da su proizvodi napravljeni od svega osim od tune.

Umjesto toga, tužitelji tvrde da su proizvodi iz Subwaya napravljeni od mješavine raznih izmišljotina, međusobno izmiješanih sastojaka koji imitiraju izgled tune.

Najveći lanac restorana u svijetu, koji u Sjedinjenim Državama ima više od 22.000 lokala, zatrpan je tužbama među kojima se ističe jedna u kojoj se mušterija žali da su njihovi sendviči dužine stopala (30 cm) zapravo kraći, odnosno da su dugi tek 27 centimetara.

Subway žestoko brani integritet opskrbnog lanca za tunu, nazivajući nedavnu tužbu neutemeljenom. Proljetos su na vlastitim web stranicama reklamirali kako "100% koriste divlju tunu za sendviče".

Slučaj je izazvao zabrinutost konzumenata, ali i komentare konkurentnih lanaca, koji su naglasili da tuna nije tako skupo meso, tako da Subway nema puno poticaja da zamijeni jeftiniju verziju.

Stručnjaci za morsku hranu sugeriraju da možda ne treba kriviti Subway zato što tuna u njihovim sendvičima možda uopće nije tuna.

- Ne vjerujem da bi namjerno krivo naznačili sadržaj sendviča. Oni kupuju konzerviran ribu na kojoj piše tuna. Ako se dogodila prijevara onda se to dogodilo već u tvornici ribljih konzervi, poručio je Dave Rudie, predsjednik tvrtke Catalina Offshore Products.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:49