POGLEDAJTE VIDEO

Posljednji javni nastup Pape Franje izazvao strepnju diljem svijeta: Snimka otkrila koliko je stanje ozbiljno...

Morao je zamoliti svog pomoćnika da pročita njegove primjedbe, a radilo se o papinom tjednom govoru pred općom audijencijom

Papa Franjo

 /Screenshot Youtube

Posljednji javni nastup pape Franje izazvao je zabrinutost za njegovo zdravlje. Jučer se, naime, 87-godišnji papa borio s govorom, ali i kretanjem.

Franjo je tijekom posljednjih tjedan i pol imao manjih zdravstvenih problema. Vatikan je 24. veljače objavio da papa boluje od lakšeg oblika gripe. Nekoliko dana kasnije odveden je u rimsku sveučilišnu bolnicu Gemelli na dijagnostičke pretrage.

Prošle je subote papin pomoćnik morao čitati govor na ceremoniji otvaranje sudske godine vatikanskog suda jer je Franjo patio od bronhitisa.

image
Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp

Na temelju njegovog izgleda jučer na Trgu svetog Petra u Vatikanu, čini se da su papini zdravstveni problemi ipak potrajali. I tada je morao zamoliti svog pomoćnika da pročita njegove primjedbe, a radilo se o papinom tjednom govoru pred općom audijencijom. Rekao je okupljenima da to čini njegov pomoćnik zbog toga što je još uvijek prehlađen pa ne može dobro čitati. Na kraju govora se Franjo ipak kratko oglasio, prenosi Newsweek.

Papa je imao problema i s penjanjem uz stepenice svojeg posebnog vozila, papamobila. Čak ni kad se držao za rukohvate, Franjo nije mogao ući u vozilo pa su ga unijeli u invalidskim kolicima dok mu je okupljena gomila klicala. U jednom trenutku mu je prišlo jedno dijete i zagrlilo ga.

Video snimka pape Franje koji se muči da bi ušao u papamobil podijeljena je na X-u (bivši Twitter).

- Zabrinutost raste dok se papa muči nakon povratka iz bolnice. Ne može se ukrcati u papamobil. Vidljiva nervoza signalizira da je u potencijalno ozbiljnom stanju. Vjernici diljem svijeta se nadaju njegovom oporavku, piše uz snimku na X-u.

Podsjetimo, papi Franji je kao mladiću nakon respiratorne infekcije odstranjen dio jednog plućnog krila. Nedavno je bolovao i od upale pluća. Krajem studenog prošle godine morao je otkazati i put u Dubai, gdje je trebao govoriti na godišnjoj konferenciji UN-a o klimi. Liječnici su mu savjetovali da ipak ne ide onamo. Vatikan je tada u službenom priopćenju rekao da se papa oporavlja od upale pluća i gripe.

image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp

Franjo je i ranije imao problema i sa samim hodanjem. Zbog prijeloma koljena i upale ligamenata 2022. godine je počeo koristiti invalidska kolica, no za kretanje je obično koristio štap ili hodalicu, dok su mu pomoćnici pomagali ustati, piše Newsweek.

image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:12