HITAN SUMMIT

POSLJEDNJI ULTIMATUM ZA GRČKU 'Predajte detaljan prijedlog do četvrtka u 8.30 ili letite iz eurozone'

 AFP

Nakon burnog dana, kasno u utorak u Bruxellesu je dramatičnim porukama završen krizni summit šefova država eurozone, s kojeg je ovaj put Grčkoj doista dan ultimatum do kraja tjedna da prihvati pravila kreditora ili će letjeti iz eurozone. U nedjelju će se održati summit, ne samo eurozone, već i svih 28 država EU, uključujući i Hrvatsku i druge države koje nisu u eurozoni.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker je poručio kako grčka vlada ima konačni rok do četvrtka 9. srpnja ujutro u 8.30 predati detaljan plan reformi ako želi izbjeći izbacivanje iz eurozone.

Do sada nezapamćenim rječnikom Juncker je rekao kako Europska komisija ima “u detalje razrađen scenarij Grexita. U detalje imamo razrađen scenarij pružanja humanitarne pomoći kako bismo poštivali dostojanstvo grčkog naroda. Imamo i scenarij mogućeg dogovora”, rekao je Juncker, još jednom optužujući grčkog premijera Tsiprasa da nije govorio istinu grčkom narodu uoči referenduma.

“Ja sam rekao prije referenduma da će glas protiv ponuđenog sporazuma oslabjeti pregovaračku poziciju Grčke. Večeras je pregovaračka pozicija Grčke bila znatno slabija”, rekao je Juncker.

Na pitanje zašto su za nedjelju sazvali summit svih 28 država EU, a ne samo eurozone, Juncker je rekao kako su to učinili zato jer nije pošteno misliti da se to pitanje tiče samo eurozone jer od grčke krize posljedice imaju i one države koje nisu u eurozoni.

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, iako malo pažljivije odabranim riječima nego Juncker, priznao je kako je sada situacija krajnje ozbiljna te da nas samo nekoliko dana dijele od mogućeg crnog scenarija. “Ja sam do sada izbjegavao spominjanje rokova. No sada zaista mogu reći da je zadnji rok za sporazum kraj tjedna. Neuspjeh će značiti najgori mogući scenarij, bankrot Grčke i nesolventnost bankovnog sustava”, rekao je Tusk i dodao kako su “naivni oni koji misle da to neće imati teške posljedice najprije za Grčku, ali i šire. Tusk je rekao kako će se u nedjelju najprije nakratko sastati na razini eurozone, a zatim i na razini svih 28 država EU, kako bi razmotrili i moguću potrebu za humanitarnom pomoći grčkom narodu. Tusk je rekao da je ovo sada “najozbiljnija situacija u našoj povijesti”.

I njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da nije optimist i kako će se sada EU sastati na razini 28 lidera.

Premijer Grčke Tsipras u utorak je navečer nakon summita pokušao ostaviti dojam optimista. Rekao je kako je sastanak bio “pozitivan” te da Grčka nudi vjerodostojan program reformi, a ako zauzvrat dobije odgovarajuće financiranje.

Iako se ne zna točno što će Grčka predložiti tijekom srijede, poručili su da će tražiti jedan kratkoročni program pomoći kako bi podmirili hitne potrebe, a zatim i drugi srednjoročni program pomoći. U oba slučaja morala bi se ispoštovati procedura.

Nakon što Grčka preda prijedlog za novi program pomoći, eurogrupa taj prijedlog mora razmotriti na razini ministara i dati mandate institucijama da s Grčkom otvore pregovore o novom programu. Nakon toga bi eventualni dogovor morala usvojiti eurogrupa, a u nekim državama to potvrditi i nacionalni parlamenti.

Iako je rečeno kako u ovom trenutku mogućnost reprogramiranja grčkog duga nije na dnevnom redu, i njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker rekli su da su i prije dali obećanje Grčkoj da će, ukoliko se uspješno budu provele reforme, razmotriti mogućnost olakšavanja dužničkog tereta. Juncker je čak rekao da je premijeru Tsiprasu u razgovoru rekao kako će se o tome razgovarati u listopadu. “Tsipras nije to prenio grčkom narodu”, rekao je Juncker, izrazivši još jednom ljutnju zbog toga što su predstavnici grčke vlade nazvali ponudu Europske komisije “terorizmom”.

Do nedjelje će se na nižim razinama raditi kako bi se pripremio teren za mogući dogovor, a u nedjelju će se i hrvatski premijer Zoran Milanović morati uputiti prema Bruxellesu, na sada već gotovo sigurno zadnjem summitu nakon kojeg će se znati ostaje li Grčka u eurozoni ili ne. Nakon ovog summita jasno je da se Grčkoj sada upućuje jasna poruka kako je rezultat referenduma zapravo bila Pirova pobjeda Tsiprasove vlade. Dva dana nakon tog referenduma na licu Tsiprasa, barem dok je bio u Bruxellesu, nisu više bili vidljivi znakovi ponosa i oduševljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:51